5 меки умения, които трябва да развиеш през 2022 г.
×
academy-school-top-info
Подготвяме следващите поколения за професиите на бъдещето с безплатни школи по програмиране и дигитални науки. Помогни ни да обучим още повече ученици. ВИЖ КАК.
news-banner

Новини

5 меки умения, които трябва да развиеш през 2022 г.

22/02/2022

Отношенията с други хора изискват определно ниво на меки умения. Ние ги използваме всеки ден и развитието им ще ти помогне да ускориш напредъка си в бъдещия ти професионален път. Когато избират между двама на пръв поглед еднакви кандидати, организациите сега дават приоритет на „меките умения“ като ключово разграничение. В доклада на LinkedIn Global Talent Trends 2019, 92% от специалистите по подбор на кадри споделят, че меките умения са еднакво или по-важни при наемане, отколкото техническите умения.

В следващите редове ще ти споделим на кои от тях да обърнеш внимание още през тази година. Но нека първо да се запознаем какво представляват те и каква е разликата между тях и техническите/специфични умения. 

planning-2022-Telerik-Academy-School

Каква е разликата между специфичните и меките умения?

Техническите умения са способности, които ти помогнат да изпълниш конкретните за работата си отговорности. Те могат да бъдат измерени и научени чрез училище или обучение на работното място. За разлика от тях, меките умения са свързани с нашето мислене. Те са универсални и са приложими за работа във всяка една сфера.  Меките умения са широко класифицирани като комбинация от личностни черти, поведение и социални нагласи, които позволяват на хората да общуват ефективно, да си сътрудничат и успешно да управляват конфликти. Хората с добри меки умения са склонни да имат силна ситуационна информираност и емоционална интелигентност, за да се ориентират в трудни ситуации, като същевременно дават положителни резултати. Това е особено важно за лидерските позиции, защото доброто лидерство е по-скоро ориентирано към управление на хората и насочване на усилията им към желания резултат, а не към използване на някакви специфични технически умения.

Критично мислене

Критично мислене

Критичното мислене е свързано с анализиране на информацията и разбиране на връзката между идеи и факти. По същината си критичното мислене изисква да използваш способността си да разсъждаваш. Става дума за това да бъдеш активен учещ, а не пасивен получател на информация. Критично мислещите поставят под въпрос идеите и предположенията, вместо да ги приемат за чиста монета. Те винаги се стремят да определят дали идеите, аргументите и констатациите представляват цялата картина. Има много ползи от критичното мислене, като валидиране на аргумент от мнение по дадена тема, ангажиране в по-дълбоки връзки с колеги, определяне как да подобрите качеството на работата си и подобряване на разговорите. Критичното мислене ти помага да мислиш по организиран и рационален начин. С развитието на изкуствения интелект и автоматизацията в бизнеса, уменията за творческо и критично мислене ще бъдат все по-необходими, за да допълнят възможностите на машините. 

Продуктивност и адаптивност

През 21-ви век компаниите трябва да направят бързи (а понякога и драстични) промени, за да останат конкурентоспособни. Така че те искат служители, които също могат да сменят предавките или да променят посоката, ако е необходимо. Тъй като организациите станаха по-малко йерархични и по-гъвкави през последните години, по-важно от всякога е служителите да могат да се справят с много различни задачи и да демонстрират готовност да поемат отговорности, които може да са извън тяхната експертиза. Продуктивността не е свързана с работенето по 15 часа всеки ден. Тъй като служителите продължават да работят от дома си и се пренасочват към хибриден работен свят, производителността е по-критична от всякога. Продуктивността се отнася към това как ставате по-малко стресирани и по-ефективни. 

problem-solving-rubix-cube

Разрешаване на проблем

Решаването на проблеми е свързано с правилното мислене и развиването на устойчивост, защото се справяш с предизвикателствата по различен начин. За да разрешиш проблемите, трябва да си безмилостно любопитен, да гледаш на ситуацията от различни гледни точки и да се вслушваш в другите. Интересът към математиката е полезен за развивянето на това умение. Способността да използваш знанията си, за да намериш отговори на неотложни проблеми и да формулираш работещи решения, ще покаже, че можеш да се справиш и да се развиваш.

Личностно развитие

Ще бъдеш експоненциално по-добър след една година, ако научаваш нещо ново и се подобряваш с 1% всеки ден. Малките успехи ще ти помогнат да се развиваш, защото непрекъснатото усъвършенстване работи. Личното развитие е да придобиеш правилен начин на мислене и да не очакваш да постигнеш целите си за една нощ. Да започнеш да правиш малки промени, да си поставяш цели с измерими етапи и да си последователен в действията си. 

Управление на времето

Управление на времето

Когато правилно управляваш времето си, правиш повече за по-малко време, постигаш това, което искаш по-бързо и се чувстваш по-енергичен. Управлението на времето ти помага да намалиш стреса, да приоритизираш времето си и да изясниш целите си. Изпълняваш важните си задачи и постигаш по-големи и по-добри резултати, когато оптимизираш процесите си.

 

Много хора имат силно изразени определени меки умения, докато други от тях не са им толкова развити. Например, някой може да е страхотен оратор и да може да въздейства на стая пълна с хора, докато е на сцената, но се бори да взаимодейства с хора на събитие. Затова трябва да работиш върху тези 5 умения тази година, за да си сигурен, че развиваш набора си от умения и си готов за бъдещата ти кариера.

Други полезни ресурси:

Как да търсиш ефективно информация в интернет

Как да учите ефективно онлайн

9 трика да запомните учебния материал бързо и лесно

10 правила за безопасно сърфиране в интернет

22/02/2022

Други избрани новини

18/03/2022

Боряна Вълкова: „В школите на Училищна Телерик Академия изградих основните си познания по програмиране“

Боряна е пример за ученик, който не е имам никакви познания по програмиране преди да се запише в програмите на Училищна Телерик Академия и въпреки това успешно преминава през обученията ни. Тя започва да посещава школите ни, когато е в 8 клас. За обученията споделя, че е научила изключително много нови и полезни неща, които са положили основите на знанията и уменията й в програмирането.

07/03/2022

Какво е постигнала Училищна Телерик Академия с безплатните си школи за 11 години [инфографика]

За да измерим ефекта от дейността си, през последната година си сътрудничихме с изследователската агенция Глобал Метрикс и Фондация „Америка за България“, които организираха независима оценка за постигнатото. Оценката има за цел да провери ефекта от програмите ни върху развитието на нашите възпитаници, преподавателите и местните общности, в които работим.

31/01/2022

Как да развиеш своето умение за учене през целия живот

Ученето не се изчерпва просто с ходенето на училище. То е процес през целия живот и е нещо повече от получаване на конкретна оценка по предмет или диплома. Всеки ден можеш да научиш нещо ново. Ученето подхранва умовете ни.

footer-school

Благодарим Ви!

You will receive an email from us shortly

check
footer-school

Всичко ново по имейл

Aбонирай се за месечния ни бюлетин