Как да учите ефективно онлайн
×
academy-school-top-info
Подготвяме следващите поколения за професиите на бъдещето с безплатни школи по програмиране и дигитални науки. Помогни ни да обучим още повече ученици. ВИЖ КАК.
news-banner

Новини

Как да учите ефективно онлайн

31/03/2020

Живеем в бързо променящ се свят, в който технологиите са от основно значение за нашето развитие. Сега повече от всякога в условията на извънредно положение и учене онлайн. Преминаването към дистанционно обучение е голямо предизвикателство за всички и налага създаването на нови методи и навици на учене. Затова споделяме изпитани методи, с които да учиш по-бързо и ефективно от вкъщи.

Tips for studying at home - Telerik Academy School

1. Бъди организиран

Създавай ежедневен план с цели, които да постигнеш до края на всеки урок/учебен ден. Разпишш всичките си задачи за деня. За да останеш фокусиран, опитай се да си създадеш училищно пространство – разграничавай мястото си за учене от другите стаи у дома.

2. Бъди проактивен

Когато не си разбрал нещо по материала, опитвай се да намериш нужните отговори чрез търсене в интернет. Google е необятно море от информация, която чака да бъде открита. Също така, задавай въпроси, когато не си разбрал нещо. Платформите за комуникация предоставят възможност още по време на урока да напишеш питането си и преподавателят или твой съученик да ти помогне по този въпрос.

3. Първо се справи с трудните предмети

Ако срещаш затруднения с определени предмети, като математика или наука, учи по тях сутрин, когато си по-фокусиран. Запази по-лесните за по-късно през деня.

How-to-study-effectively-Telerik-Academy-School

4. Взимай си почивки

Ще има моменти, в които ще си напрегнат. Не се обезкуражавай! Направи почивка. Според много проучвания е хубаво на всеки 30-50 минути да се правят кратки почивки по 5-10 мин. Можеш да излезеш на терасата за малко слънце и чист въздух, да хапнеш или да се разсееш с малко музика или гимнастика. Избягвай да прекарваш почивките си на телефона.

5. Търси, намирай и извличай информация в дигиталната среда

Ползвай надеждни търсачки и източници в зависимост от това, което търсиш и подбирай специфични ключови думи, като си служиш с основната им форма при търсене. Допълнително ще  споделим съвети и трикове, с които умело да намериш това, което ти трябва. Не забравяй да провериш информацията си от няколко източника. Не приемай нещо за абсолютна истина - дори и в медиите има новини, които са подвеждащи или с неточна информация. Ако имаш съмнения за достоверността на данните, потърси първоизточника или ресурс с висока репутация.

6. Организирай информацията с цел ефективно използване

След като си намерил полезна информация, която можеш да ползваш, може да я разпределиш в отделни отметки в браузъра (bookmarks), за да я достъпваш по-лесно. Може да я разделите по учебни предмети и да я допълваш при намирането на нови източници на информация.

Telerik Academy School write down information

7. Обработвай информацията

Воденето и разписването на записки е един от най-лесните начини да съставите систематизирани теми, от които да учиш. Въпреки че е по-бързо да си записваш бележки на лаптоп, използването на химикалка и хартия ще ти помогне да ги научиш и разбереш по-добре. Този метод ти позволява също така да разположиш записките си по възможно най-удобния за теб начин. Съвсем скоро очаквай статия с повече информация как да запомниш учебния материал бързо и лесно.

Адаптация към учене онлайн

Вследствие на пандемията и въвеждането на нов модел за обучение, имаш достъп до повече и по-разнообразни образователни ресурси от всякога на един клик разстояние. За да се възползваш от това, е необходимо по-добре да структурираш задачите и управляваш времето си. На пръв поглед трудна задача, но не и ако следваш тези съвети. С малко повече усилия в началото ще постигнеш по-ефективен процес на учене и в пъти по-добри резултати в последствие.

Други полезни ресурси:

В предишната новина те запознахме с 10 правила за безопасно сърфиране в интернет.
31/03/2020

Други избрани новини

14/04/2020

Училищна Телерик Академия по време на извънредно положение

Разразилата се пандемия от коронавирус и наложеното извънредно положение в България промениха за дни начина, по който общуваме, работим и учим. Комуникациите и всички дейности, за които това беше възможно, преминаха онлайн. В тези условия мисията ни – да подготвяме децата за дигиталното бъдеще – е по-актуална от всякога, а дигиталното бъдеще се случва сега.

06/04/2020

9 трика да запомните учебния материал бързо и лесно

Както когато учиш в училище, така и когато учиш сам вкъщи, най-голямото предизвикателство е да запомниш преподадения или прочетен материал. В тази статия споделяме с теб полезни трикове и тактики, които ще ти помогнат да повишиш многократно количеството и качеството на запомнената информация.

24/03/2020

10 правила за безопасно сърфиране в интернет

В условията на извънредно положение училищата и учениците трябваше да преминат към онлайн обучение. За всички ситуацията е нова и изисква да се приспособим, като повече от всякога ключови за деца, родители и учители са дигиталните умения и безопасност. Затова със серия от постове ще ти помогнем да бъдеш уверен във време, в което всичко се случва онлайн.

footer-school

Благодарим Ви!

You will receive an email from us shortly

check
footer-school

Всичко ново по имейл

Aбонирай се за месечния ни бюлетин