×
academy-school-top-info
Подготвяме следващите поколения за професиите на бъдещето с безплатни школи по програмиране и дигитални науки. Помогни ни да обучим още повече ученици. ВИЖ КАК.
news-banner

Новини

Как да учите ефективно онлайн

31/03/2020

Живеем в бързо променящ се свят, в който технологиите са от основно значение за нашето развитие. Сега повече от всякога в условията на извънредно положение и учене онлайн. Преминаването към дистанционно обучение е голямо предизвикателство за всички и налага създаването на нови методи и навици на учене. Затова споделяме изпитани методи, с които да учиш по-бързо и ефективно от вкъщи.

Tips for studying at home - Telerik Academy School

1. Бъди организиран

Създавай ежедневен план с цели, които да постигнеш до края на всеки урок/учебен ден. Разпишш всичките си задачи за деня. За да останеш фокусиран, опитай се да си създадеш училищно пространство – разграничавай мястото си за учене от другите стаи у дома.

2. Бъди проактивен

Когато не си разбрал нещо по материала, опитвай се да намериш нужните отговори чрез търсене в интернет. Google е необятно море от информация, която чака да бъде открита. Също така, задавай въпроси, когато не си разбрал нещо. Платформите за комуникация предоставят възможност още по време на урока да напишеш питането си и преподавателят или твой съученик да ти помогне по този въпрос.

3. Първо се справи с трудните предмети

Ако срещаш затруднения с определени предмети, като математика или наука, учи по тях сутрин, когато си по-фокусиран. Запази по-лесните за по-късно през деня.

How-to-study-effectively-Telerik-Academy-School

4. Взимай си почивки

Ще има моменти, в които ще си напрегнат. Не се обезкуражавай! Направи почивка. Според много проучвания е хубаво на всеки 30-50 минути да се правят кратки почивки по 5-10 мин. Можеш да излезеш на терасата за малко слънце и чист въздух, да хапнеш или да се разсееш с малко музика или гимнастика. Избягвай да прекарваш почивките си на телефона.

5. Търси, намирай и извличай информация в дигиталната среда

Ползвай надеждни търсачки и източници в зависимост от това, което търсиш и подбирай специфични ключови думи, като си служиш с основната им форма при търсене. Допълнително ще  споделим съвети и трикове, с които умело да намериш това, което ти трябва. Не забравяй да провериш информацията си от няколко източника. Не приемай нещо за абсолютна истина - дори и в медиите има новини, които са подвеждащи или с неточна информация. Ако имаш съмнения за достоверността на данните, потърси първоизточника или ресурс с висока репутация.

6. Организирай информацията с цел ефективно използване

След като си намерил полезна информация, която можеш да ползваш, може да я разпределиш в отделни отметки в браузъра (bookmarks), за да я достъпваш по-лесно. Може да я разделите по учебни предмети и да я допълваш при намирането на нови източници на информация.

Telerik Academy School write down information

7. Обработвай информацията

Воденето и разписването на записки е един от най-лесните начини да съставите систематизирани теми, от които да учиш. Въпреки че е по-бързо да си записваш бележки на лаптоп, използването на химикалка и хартия ще ти помогне да ги научиш и разбереш по-добре. Този метод ти позволява също така да разположиш записките си по възможно най-удобния за теб начин. Съвсем скоро очаквай статия с повече информация как да запомниш учебния материал бързо и лесно.

Адаптация към учене онлайн

Вследствие на пандемията и въвеждането на нов модел за обучение, имаш достъп до повече и по-разнообразни образователни ресурси от всякога на един клик разстояние. За да се възползваш от това, е необходимо по-добре да структурираш задачите и управляваш времето си. На пръв поглед трудна задача, но не и ако следваш тези съвети. С малко повече усилия в началото ще постигнеш по-ефективен процес на учене и в пъти по-добри резултати в последствие.

Други полезни ресурси:

В предишната новина те запознахме с 10 правила за безопасно сърфиране в интернет.
31/03/2020

Други избрани новини

27/05/2020

Как се справят учениците с обучението онлайн – част 2

След като стана ясно, че дистанционното обучение ще продължи до края на учебната година и учениците няма да се върнат към традиционния присъствен формат, решихме да проверим как се отразява онлайн образованието на младежите. Какви предизвикателства срещат и как ги преодоляват те. Днес продължаваме с втора част блиц въпроси и отговори на наши ученици. Не пропускай да видиш и първата част на интервютата.

21/05/2020

Преподаването онлайн - учителите споделят

COVID-19 промени за дни образователната система и традиционните методи за учене, но също така предизвиква способността ни да се адаптираме. Допитахме се до част от преподавателите в Училищна Телерик Академия за промените и уроците, вследствие на преминаването към онлайн формат. Какви са предизвикателствата и как се справят с тях? Виж какво споделиха част от тях.

13/05/2020

Какъв дигитален отпечатък оставяме след себе си

Интернет и социалните медии са неразделна част от живота ни, дават ни чувство за свобода на изразяване. Всичко е толкова достъпно и лесно – на един клик разстояние. Те са и незаменим източник на знания, възможности и забавление. Дигиталният свят крие и дългосрочни рискове. Затова е важно да знаеш какви следи оставяш в интернет пространството и как да ги управляваш.

footer-school

Благодарим Ви!

You will receive an email from us shortly

check
footer-school

Всичко ново по имейл

Aбонирай се за месечния ни бюлетин