Как да развиеш своето умение за учене през целия живот
×
academy-school-top-info
Подготвяме следващите поколения за професиите на бъдещето с безплатни школи по програмиране и дигитални науки. Помогни ни да обучим още повече ученици. ВИЖ КАК.
news-banner

Новини

Как да развиеш своето умение за учене през целия живот

31/01/2022

Ученето не се изчерпва просто с ходенето на училище. То е процес през целия живот и е нещо повече от получаване на конкретна оценка по предмет или диплома. Всеки ден можеш да научиш нещо ново. Както храната подхранва телата ни, упражненията правят тялото и ума ни по-силни, а сънят ни зарежда. Ученето подхранва умовете ни. То е ключово, за да станеш по-критично мислещи, да откриеш нови начини да израснеш, защото то е от съществено значение за това кои сме.

lifelong-learning-skills-Telerik Academy School

Ето и няколко прости, но ефикасни съвета от нас.

Отделяй време да учиш нови неща

С толкова много информация, налична в интернет, можеш да поемеш контрола върху развитието си и да го превърнеш в ежедневен навик. Възможностите за учене са на една ръка разстояние всеки ден. Имаш голямо разнообразие от източници на информация -  книги, бюлетини, курсове, статии в блогове, подкасти или дори видеоклипове в YouTube.

Изключи телевизора

Вместо да прекарваш свободното си време, излежавайки се на дивана и гледайки телевизия, прави нещо креативно и практично. Знай, че всяка загубена минута си отива завинаги. Изборът е твой. Използвай времето си, за да научиш повече за нещо. Човек не може без забавления, но един или два часа са напълно достатъчни за гледане на сериали.

curious-kids

Тренирай мозъка си да бъде любопитен

„Нямам специален талант. Аз съм само изключително любопитен.” — Алберт Айнщайн, физик-теоретик

Важното е да си отворен към научаването на нови неща през призмата на различни сфери и теми. Не се ограничавай до един вид съдържание. Изучаването на историята може да те научи за великите лидери от миналото. Изследването на изкуството може да ти помогне да направиш творчески обрати в някоя област.

Бъди добър слушател

Да четеш книга или да общуваш с някой гений са чудесни начини да научиш нещо ново, но освен тях има и други. Дори и в най-простият разговор с малко дете понякога може да научиш ценни уроци. Така че бъди нащрек в ежедневието си. Можем да научим по нещо от всеки човек, който срещнем.

Учи чрез действие

Ние се учим най-добре, като правим неща и придобиваме умения, като ги практикуваме отново и отново. Повечето умения отнемат значително време за придобиване и усъвършенстване. Музиканти от световна класа отделят до осем часа на ден за усъвършенстват своите умения. Спортистите постоянно тренират и имат спортни психолози, които да ги съветват, насочват и мотивират.

Reading-books

Чети книги

Ако четеш книга по един час на ден, би могъл да прочетеш около 50 книги за една година.

Четенето изостря ума ти и може да ти даде знание и мъдрост. То е чудесен начин да си отвориш нови хоризонти и да тренираш мозъка си. Чрез четенето на биографии на успешни хора можеш да се поучиш от уроците, които споделят. Чрез художествената литература можеш да учиш чрез въображението си и това на автора.

Обединяване на всичко споделено

Сега е чудесно време да поемеш отговорността да научиш повече. Задавай въпроси, ако не разбираш нещо. Бъди по-любопитен към света около теб. Най-добре би било да приложиш ученето в ежедневна практика и да избереш кариера, която те насърчава да се развиваш. Направи ученето приоритет сега и до края на живота си. Ще се радваш, че си го направил.

Заяви интерес за школите ни през следващата учебна година тук.

31/01/2022

Други избрани новини

07/03/2022

Какво е постигнала Училищна Телерик Академия с безплатните си школи за 11 години [инфографика]

За да измерим ефекта от дейността си, през последната година си сътрудничихме с изследователската агенция Глобал Метрикс и Фондация „Америка за България“, които организираха независима оценка за постигнатото. Оценката има за цел да провери ефекта от програмите ни върху развитието на нашите възпитаници, преподавателите и местните общности, в които работим.

22/02/2022

5 меки умения, които трябва да развиеш през 2022 г.

Отношенията с други хора изискват определно ниво на меки умения. Ние ги използваме всеки ден и развитието им ще ти помогне да ускориш напредъка си в бъдещата ти кариера. Когато избират между двама на пръв поглед еднакви кандидати, организациите сега дават приоритет на „меките умения“ като ключово разграничение. В статията ще ти споделим на кои от тях да обърнеш внимание още през тази година.

20/12/2021

Училищна Телерик Академия през 2021 година

Изминалата 2021 година беше изключително динамична, но и изпълнена с успехи. За последните 12 месеца разширихме мащаба на дейността си и намерихме още повече съмишленици. В контекста на пандемията, занятията в школите ни се проведоха онлайн и екипът ни работи неуморно, за да се уверим, че занятията и съпътстващите дейности преминават безпроблемно.

footer-school

Благодарим Ви!

You will receive an email from us shortly

check
footer-school

Всичко ново по имейл

Aбонирай се за месечния ни бюлетин