Цветана Димитрова: „Качествените учители даваме качествено образование на всички деца и това е страхотно!“
×
academy-school-top-info
Подготвяме следващите поколения за професиите на бъдещето с безплатни школи по програмиране и дигитални науки. Помогни ни да обучим още повече ученици. ВИЖ КАК.
news-banner

Новини

Цветана Димитрова: „Качествените учители даваме качествено образование на всички деца и това е страхотно!“

06/04/2022

Цветана Димитрова е старши учител по информатика и информационни технологии. Тя води и модулно обучение на учениците в професионалните паралелки „Системен програмист“ в Математическата гимназия „Акад. Кирил Попов” в гр. Пловдив. Там започва да преподава още през 2007 година. Тя е сред най-успешните ръководители на отбора по състезателна информатика на гимназията. Учениците й имат над 60 спечелени медала и призови места. Защитила е всички професионално квалификационни степени /от пета до първа/, като през 2018 година защитава дисертация на тема „Основни учебни дейности при подготовката на ученици до 5. клас за участие в олимпиади по информатика и информационни технологии“ и придобива научно-образователна степен „доктор“. През 2019 година получава награда „Учител на годината“ и е удостоена с почетния знак на град Пловдив. През 2021 година отново получава приза „Учител на годината “ от Синдиката на Българските Учители в направление „Възпитателна работа, извънкласни и извънучилищни дейности“ и печели голямата статуетка, както и почетното отличие „Неофит Рилски“.

Цвети Димитрова, преподавател в Училищна Телерик Академия

Цветана Димитрова е и обучител с 11-годишна история в преподавателската ни мрежа. Започва да преподава алгоритмично програмиране в Академията през 2011 г. Тя е сред първите учители, които се запалват от идеята в градовете из цялата страна да бъдат създадени школи на Училищна Телерик Академия. Целта им е допълнителна подготовка на учениците за състезания по програмиране. За опита си като ръководител на отбор по състезателна информатика споделя:

„Да направиш един състезател не е много лесно и не става въпрос за брой часове, става въпрос за неизброимо количество безсънни нощи, работа и стоене пред компютър, вперил поглед в код, който трябва да разбиеш до най-малкия детайл.“

Цвети е от учителите ни, които са имали възможност да водят повече от една програма. Към момента тя е преподавала алгоритмично програмиране, разработка на игри, както и уеб програмиране. Радва се на изключително голям интерес към школите и на добри отзиви от страна на учениците:

„Виждат ме в коридора: „Госпожо, ние сега ще се запишем и на другия курс!“ Тези, които са записали разработка  на игри, тръпнат в очакване да запишат уеб програмирането. А пък тези, които изкараха уеб програмирането, тръпнат да отидат в разработка  на игри…Страшно много се харесват тези курсове. Даже като изкарат тези двата, защото те са по 1 ниво, питат: „Госпожо, няма ли друго?““

Един от най-големите позитиви на програмите и школите ни, според нея, е че са безплатни и дават шанс на децата, които иначе не биха имали възможност да се включат в подобни курсове.

„Ние като преподаватели даваме качествено образование на всички деца и това е страхотно! Това е една кауза, която не можете да си представите колко щастливи прави цели семейства.“

Госпожа Димитрова е изключително отдадена на професията си и се мотивира от работата с учениците и работната среда, която заедно са създали:

„Ако ви кажа с каква радост, с какви искрички в очичките идват децата. Защото ние играем и игри, сприятеляваме се, там има и един момент на…просто, за да станат като едно, като екип. Школите остават като хубава емоция. Страхотно е!“

Цветана Димитрова, преподавател в Училищна Телерик Академия

В рамките на курса по алгоритмичното програмиране Цветана Димитрова се стреми да зададе основите на програмирането за децата, като го прави по интересен и достъпен начин. Допълнителна цел, която си поставя, е да развие логическото мислене на учениците.

„Нашата цел не е да правим състезатели, а да развием логическото мислене на тези деца и да ги научим на един нов език на програмиране, да им дадем основите на информатиката.“

Много често в преподаването си включва игри, за да може учениците „да усетят мисленето на компютъра“.

„Понякога се случва да обяснявам едно и също нещо по три начина и когато и по третия начин не стане, започваме да го разиграваме. Много често вкарвам игри-симулации, за да може да усетят мисленето на компютъра…Например, като разигравахме сортирането, толкова се смяхме всички! Защото аз нарочно оставям една част да гледа, а пък другата да го разиграе, за да могат да се видят и от двете страни – когато са вътре в играта и когато са извън нея.“

Цветана споделя, че има възможност да види и приложи много нови методи на преподаване, предложени от Училищна Телерик Академия. Материалите, които се разработват в помощ на преподавателите, също са й изключително полезни. Свободата, която екипът дава на учителите да определят някои аспекти от преподаването си, в зависимост от нивото  на групата, я прави спокойна и удовлетворена от учебния процес.

“Имам възможност да гледам видеата, които подготвят от Академията, и аз го правя, защото искам да си сверя часовника, да видя техния стил. Те са млади момичета и момчета, които водят по много интересен , за мен и различен начин. Има неща, които с възхищение гледам. Например, тези игри, които вкарах, научих ги от тях. Даже те ме провокираха да създам нови. Аз се уча от тях и това ми харесва, както и свободата, която имам. Те ти дават примерен шаблон на програмата, но ти си свободен да добавяш, да забързваш темпо, да намаляваш в зависимост от групата. Искам да ви кажа, че е такова удоволствие да работя с тях. Аз вече даже не мога да си представя да не работя с тях!“ 

 

Заяви желание за участие обученията на Училищна Телерик Академия във формата ни за интерес.  В началото на септември започна кандидатстването за следващата учебна година.

Ако искаш да станеш част от преподавателската ни мрежа, можеш да видиш информация как да отворим школа в твоя град.

06/04/2022

Други избрани новини

26/04/2022

Иво Дилов: “Удовлетворението от преподаването е в това, да помагаш на учениците да се развиват и да събуждаш желанието им за работа“

Иво Дилов е възпитаник на Училищна Телерик Академия с почти 10 години опит в преподаването. Още когато е в 7 клас започва да помага на учителите, преподавайки на по-малките от него. Виж какво ни споделя за школите и пътя си от ученик до преподвател в следващите редове.

19/04/2022

Да си само на 19, но с над три години професионален опит в сферата на програмирането – историята на Алекс Цветанов

Алекс е пример за личност, която се е развила заедно с израстването на самата Академия. Той е минал през почти всички обучения, предлагани някога от Училищна Телерик Академия и Телерик Академия. Виж неговата история.

02/04/2022

Когато жаждата за знания не се влияе от големите разстояния – историята на Ирина Христова

Ирина започва да посещава школата по разработка на игри в Училищната Телерик Академия, когато е в 9 клас. По това време занятията се провеждат в София и са по три дни от месеца. За всяко от тях, Ирина пътува от родния си град – Ловеч, но физическото разстояние, което й се налага да преодолява всеки път, не я спира. Виж какво споделя за мотивацията си и придобитите знания.

footer-school

Благодарим Ви!

You will receive an email from us shortly

check
footer-school

Всичко ново по имейл

Aбонирай се за месечния ни бюлетин