Иво Дилов: “Удовлетворението от преподаването е в това, да помагаш на учениците да се развиват и да събуждаш желанието им за работа“
×
academy-school-top-info
Подготвяме следващите поколения за професиите на бъдещето с безплатни школи по програмиране и дигитални науки. Помогни ни да обучим още повече ученици. ВИЖ КАК.
news-banner

Новини

Иво Дилов: “Удовлетворението от преподаването е в това, да помагаш на учениците да се развиват и да събуждаш желанието им за работа“

26/04/2022

Ivo Dilov - Telerik Academy School

Иво Дилов е възпитаник на Училищна Телерик Академия с почти 10 години опит в преподаването. Още когато е в 7 клас започва да помага на учителите, преподавайки на по-малките от него. След като завършва се включва да обучава в лагер школите, организирани от Явор Никифоров. А през 2016 година се присъединява за три години и към преподавателската ни мрежа в направленията на курсовете по алгоритмично програмиране и разработка на игри.

Към момента следва магистратура „Изкуствен интелект“ в Софийски университет, а през есента предстои да започне работа в трейдинг компания в Лондон. Споделя, че със сигурност би се върнал към преподаването на ученици в бъдещ момент.

Като основна цел в преподаването си, Иво си поставя да събуди желанието на учениците сами да се подготвят допълнително:

„В тази сфера има доста подробни ресурси и онлайн. Имат ли желание, могат и сами да се развиват. Така че това е най-ключовото.“

Той винаги дава насоки на учениците как сами да достигнат до информация, която могат да разгледат и им предлага материали, които могат да прочетат допълнително. За него едно от най-важните умения, които следва учениците в 21 век да развият, е ефективното търсене на информация в интернет. Затова се стреми да използва всяка възможност, която се отдава на учениците, да упражнят контролирано това умение.

Ivo Dilov - alumni at Telerik Academy School

 „Обикновено, когато някое дете ме пита как нещо може да стане и е въпрос, на който може лесно да си отговори самичко с търсачката, му казвам, че няма да му отговоря и ще го оставя само да опита да намери отговора и ако вече тогава не успее, ще му помогна.“

Намира работата с младежите за изключително вдъхновяваща и носеща удовлетворение.

„Учениците, които имат желание да правят нови и интересни неща винаги ми действат вдъхновяващо. Изключително щастлив съм, когато някой мой ученик ми покаже, че е направил нещо готино и знам, че по някакъв начин съм му помогнал да го създаде. Като цяло от преподаването може би най-вече си взимам за себе си удовлетворението от това, че помагам на учениците да се развиват.“

Целите и задачите, които си поставя и следва, в преподаването си, са добре определени в зависимост от обучението. При алгоритмичното – да подготви състезатели по програмиране по формата, който се провежда. При разработката за игри –  да научи децата на приложимите в програмирането умения, с които да могат лесно да си намерят работа като програмисти. Твърди, че всички ученици на Училищна Телерик Академия, които се занимават достатъчно дълго и съвестно, стават напълно способни за Junior ниво програмисти още на съвсем ранна възраст. Учениците, които се обучават в алгоритмично програмиране, от своя страна, стават добри състезатели, на национални състезания. Голяма част от челните места на състезания в страната са на ученици на Училищна Телерик Академия. Това дава силно предимство при бъдещо търсене на работа. Големите технологични компании като Google и Facebook например високо ценят силните представяния на подобни състезания по програмиране, като част от портфолиото на кандидатите си за работа.

Иво Дилов заявява, че иска да бъде учител, който умее да вдъхновява учениците си. 

Искаш ли да последваш примера на Иво и да развиеш уменията и знанията си по програмиране и дигитални технологии? Заяви желание за участие обученията на Училищна Телерик Академия във формата ни за интерес още сега. 

26/04/2022

Други избрани новини

12/05/2022

LimeChain: програмирането дава възможност на децата да успеят в утрешния ден

Основана през 2017 г., днес LimeChain е сред водещите софтуерни компании в разработката на проекти в сферата на блокчейн технологиите. Екипът им е формиран от четирима приятели, които вярват в развитието и приложението на блокчейн индустрията. А ние сме повече от щастливи да ги наречем наши партньори!

11/05/2022

Software AG: какво ни сподели една от първите софтуерни компании в света

Software AG e продуктова компания и е основана е през 1969 г. в Германия, а продуктите й участват в ежедневието на почти всеки човек на планетата. Днес те срещаме с Веселин Александров, управител на Software AG България, който ще ни разкаже малко повече за компанията и нейната дейност.

19/04/2022

Да си само на 19, но с над три години професионален опит в сферата на програмирането – историята на Алекс Цветанов

Алекс е пример за личност, която се е развила заедно с израстването на самата Академия. Той е минал през почти всички обучения, предлагани някога от Училищна Телерик Академия и Телерик Академия. Виж неговата история.

footer-school

Благодарим Ви!

You will receive an email from us shortly

check
footer-school

Всичко ново по имейл

Aбонирай се за месечния ни бюлетин