Когато жаждата за знания не се влияе от големите разстояния – историята на Ирина Христова
×
academy-school-top-info
Подготвяме следващите поколения за професиите на бъдещето с безплатни школи по програмиране и дигитални науки. Помогни ни да обучим още повече ученици. ВИЖ КАК.
news-banner

Новини

Когато жаждата за знания не се влияе от големите разстояния – историята на Ирина Христова

02/04/2022

Irina Hristova - Telerik Academy School alumni

Ирина започва да посещава школата по разработка на игри в Училищната Телерик Академия, когато е в 9 клас. По това време занятията се провеждат в София и са по три дни от месеца.  За всяко от тях, Ирина пътува от родния си град – Ловеч, но физическото разстояние, което й се налага да преодолява всеки път, не я спира. Мотивацията й е насочена към придобиването на знания и умения в посока програмиране и създаване на игри. С усмивка си спомня:

„9-10 клас да си представиш, че ще направиш игра, после ще я показваш на майка си и баща си и ще им дадеш да играят един срещу друг, беше много вълнуващ опит.“

В 12 клас Ирина отново се записва, но не на едно, а на две обучения, които посещава паралелно – школа по дигитални науки на Училищна Телерик Академия и професионалната програма на Телерик Академия. Тогава взима решението да премине в задочна форма на обучение в училище и да се премести в София.

„Дойдох в столицата с идеята да уча в Телерик Академия, тъй като занятията бяха по 4 часа на ден и ако искаш да усвоиш материала, трябват и поне още 4 часа работа вкъщи.“
Irina Hristova -  alumni at Telerik Academy School

На въпроса как съчетава двете обучения, тя споделя следното:

„Общо взето слизах на долния етаж, за да съм на едната и се качвах веднага след това на горния етаж, за да продължа с лекциите на другата.“

Усърдната работа, безсънните нощи и личното време, отделено за постигане на високи резултати, не й тежат. Напротив, дори споделя мил спомен за работна среща с колеги от курса, която продължава с часове дори в навечерието на Коледа:

„В първия отборен проект, който имахме да правим, бяхме трима човека. Не се познавахме. Аз писах на другите две момчета. Тогава беше много интересно... Имаше някаква много добра симбиоза между нас като екип. Толкова ни беше приятно да правим това, което ни бяха дали като задания. В навечерието на Коледа заспивах на лаптопа в 3 часа, докато обсъждахме как ще правим проекта. С абсолютно непознати хора! Преди това си бяхме говорили точно 2 пъти, но тогава стояхме до 3 часа да дискутираме. И между другото с тези хора още се виждаме и дори единият ми стана кум.“

Ирина споделя, че е виждала записването в професионалната програма на Академията като трамплин да започне работа. Така се и случва. По-малко от месец след завършване на програмата започва работа. Има възможност да избира между няколко компании от партньорската мрежа на Телерик Академия, които й предлагат работа. Тя избира мястото, което счита, че ще допринесе най-много за развитието й.

Към днешна дата Ирина вече има 2-годишен професионален опит в областта на програмирането. Преди година е поканена и да се върне в Академията, вече от страната на ментор в рамките на професионалната програма. Ирина следва компютърни науки във Факултета по математика и информатика на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и споделя, че знанията придобити в рамките на Училищна Телерик Академия и Телерик Академия благоприятстват обучението й в университета. Успява да се освободи от много от изпитите и да премине леко благодарение на уменията, които вече има. 

Искаш ли да последваш примера на Ирина и да развиеш уменията и знанията си по програмиране и дигитални технологии? Заяви желание за участие обученията на Училищна Телерик Академия във формата ни за интерес още сега. 

02/04/2022

Други избрани новини

19/04/2022

Да си само на 19, но с над три години професионален опит в сферата на програмирането – историята на Алекс Цветанов

Алекс е пример за личност, която се е развила заедно с израстването на самата Академия. Той е минал през почти всички обучения, предлагани някога от Училищна Телерик Академия и Телерик Академия. Виж неговата история.

06/04/2022

Цветана Димитрова: „Качествените учители даваме качествено образование на всички деца и това е страхотно!“

Цветана Димитрова е обучител с 11-годишна история в преподавателската ни мрежа. Започва да преподава алгоритмично програмиране в Академията през 2011 г. Тя е сред първите учители, които се запалват от идеята в градовете из цялата страна да бъдат създадени школи на Училищна Телерик Академия. Виж какво споделя тя.

26/03/2022

Димитър Татарски: "Приятелската среда в школите стимулира децата да комуникират свободно и да задават въпросите си"

Димитър Татарски (Митко) е от онези позитивни и зареждащи хора, които се срещат все по-рядко. Неговата енергия е толкова вдъхновяваща, че ако го познаваш няма как да не ти въздейства. Той е част от преподавателската мрежа на Училищна Телерик Академия в направление „Разработка на игри“ за 4-7 клас вече 2 години. Присъствието на Митко в нашите редици е ключово, тъй като е представител на алумни общността ни. През 2012 г. той е посещавал школите ни по алгоритмично програмиране и разработка на игри.

footer-school

Благодарим Ви!

You will receive an email from us shortly

check
footer-school

Всичко ново по имейл

Aбонирай се за месечния ни бюлетин