Resolute Software: Училищна Телерик Академия е правилният мотиватор за учениците да поемат по пътя на технологиите
×
academy-school-top-info
Подготвяме следващите поколения за професиите на бъдещето с безплатни школи по програмиране и дигитални науки. Помогни ни да обучим още повече ученици. ВИЖ КАК.
news-banner

Новини

Resolute Software: Училищна Телерик Академия е правилният мотиватор за учениците да поемат по пътя на технологиите

29/06/2022

През 2019 г. Христо Георгиев, Вели Пехливанов и Атанас Симеонов основават софтуерната компания Resolute Software. Двамата амбициозни IT ветерани от Телерик, заедно с опитния предприемач, сбъдват мечтата си да реализират софтуерна консултантска компания, която да съчетава в себе си стартъп динамиката и най-добрите практики от корпоративния свят. Resolute Software вече втора година поред спонсорира и подкрепя Училищната Телерик Академия.

Срещаме се с Христо и Вели, за да ни разкажат повече за нуждата от образователни инициативи в сектора, предизвикателствата на професията и стажантската програма, която стартират в началото на 2022 г.

Resolute-Software

Разкажете ни за дейността на Resolute Software. Какви специалисти работят при вас?

Създадохме Resolute Software без колебания и с ясната цел, че ще помагаме на клиентите си да постигнат своите бизнес цели по един модерен начин, който изисква по-малко време за поддръжка и е икономически ефективен. Вече 3 години предоставяме висококачествени уеб, мобилни и десктоп услуги, и предлагаме професионализъм на световно ниво. Поддържаме философията, че за нас няма невъзможни неща. В екипа си имаме експерти с над 20 години опит в индустрията, работим с истински професионалисти и много държим на неформалната работна култура, където всеки се чувства комфортно. Градим доверие, уважаваме се и непрестанно учим един от друг.

Какво ви кара да подкрепяте Училищна Телерик Академия и защо решихте да станете нейни партньори?

Христо Г.: Училищна Телерик Академия е страхотна възможност за учениците до 12-ти клас, от всички градове, да придобият безплатно знания по програмиране и дигитални технологии. Мисля, че в момента държавните училища нямат програми, които да са толкова напреднали в подготовката на децата за подобен кариерен път и често се налага да се наваксва чрез частни уроци. Точно затова инициативата е толкова необходима на младите таланти в момента. От Resolute Software искаме да мотивираме учениците да поемат по пътя на технологиите. Важно е да има академия, която да накара децата да мечтаят и да знаят какво могат да постигнат в една кариера, свързана с компютри и софтуерно инженерство, а Училищна Телерик Академия прави точно това.

Защо е важно децата от ранна възраст да учат програмиране и какво ключово умение трябва да притежават за силен кариерен старт?

Вели П.: Нашето виждане е, че никога не е прекалено рано да навлезеш в сферата на технологиите. Това е един необятен и интересен свят, който със сигурност може да вдъхнови младите по много направления. Убеден съм, че хората, които познават технологиите в най-широкия им аспект, ще бъдат по-подготвени да посрещнат предизвикателствата на живота в утрешния ден. Най-ключово, според мен, за успешен кариерен старт в IT е разбирането, че това не е дисциплина, която научаваш и после използваш цял живот. Това е път на постоянно учене и развитие. Това е убеждението -  ще продължа да се развивам с бързината, с която се развиват технологиите.

Как според вас школите на академията допринасят за успешната реализация на учениците? Каква е добавената стойност от провеждането им?

Христо Г.: Академията и занятията в нея се явяват като едно допълнително занимание за свободното време на децата. Това би могло да ги подготви още по-добре за кандидатстване в университет и обучението там. Силно вярвам, че преминалите Училищна Телерик Академия са една крачка пред останалите, които нямат тази подготовка. Академията има и друга много важна функция – да запали интереса на децата към технологиите. Когато това се случи с един ученик, той започва да работи за трупането на допълнителни знания. Решаването на задачи по програмиране, изпълнението на домашните и всички дейности в тази посока помагат на младите да бъдат много по-подготвени за това, което им предстои в университета. Впоследствие някои могат да решат и да продължат  в  Telerik Academy Alpha, която е за студенти.

Как според вас може да се подобри нивото на дигитална грамотност в България?

Христо Г: Подобрението е един постоянен процес и е възможно да се случи чрез образованието. Важно е все повече да се инвестира в образователни инициативи, да не се чака единствено държавата да направи нещо за индустрията. Ние, като част от сектора, трябва да подпомогнем този процес. Инициативата на Училищна Телерик Академия дава много добър пример за това и неслучайно зад нея застават различни компании и бизнеси, които осъзнават важността от качествено образование. Имаме колеги от Resolute Software, които преподават в университети, а други, по собствена инициатива, обучават ученици от 12-ти клас. Също така отваряме стажантска програма. В нея стажантите не работят пряко с нашите клиенти, но по този начин подпомагаме развитието на младите таланти в екосистемата.

Споменахте стажантската програма, която имате. Каква е тя и насочена ли е към развитие на ученици или студенти?

Христо Г.: Стажантската ни програма стартира в началото на годината, а участниците в нея са студенти. Те работят по 6 часа или 8 часа дневно и по време на целия стаж получават заплата. Имаме 3 отворени места, като 2 от тях вече са запълнени. Желанието ни е постоянно да имаме за обучение при нас 3-ма студенти. Програмата трае 6 месеца и при успешното ѝ преминаване изпращаме официално предложение за постоянна работа.

Кои са професиите на бъдещето и от какви качества ще имат нужда децата за тях?

Вели П.: От една страна бъдещите професии в нашия сектор ще бъдат свързани с много технически умения, тъй като компютърното зрение, роботиката, изкуственият интелект и още от развиващите се технологии до голяма степен ще управляват ежедневието ни. От друга страна това, което допълнително ще отличи най-добрите в този бранш, са меките умения. Едно от най-важните неща, което разбрахме от собствения си опит за тази индустрия, е че независимо с какви технологии работим, ние на първо място работим с хора. Това означава, че качества като комуникативност, емоционална интелигентност, аналитично мислене и дори емпатия, ще бъдат също толкова определящи за успешната работа в IT.

Какво бихте посъветвали хората, на които им предстои да стартират своята първа работа в софтуерната индустрия или които обмислят кариера в IT?

Христо Г.: Най-важното за всеки, който се е устремил към тази професия, е първо да си отговори на въпроса – интересно ли ми е това? На интервютата ни в Resolute Software винаги се стремя да разбера дали кандидатът искрено се вълнува от професията, дали гори за нея. Когато човек има интерес, той използва всяка минута от свободното си време да учи, да се развива, а това е важно за нашата сфера. Когато някой каже, че програмира извън работното си време, просто защото му е интересно, за мен е знак, че този човек, ако все още не е много успешен в професията, то в бъдеще ще бъде.

Вярваме, че с общи усилия можем да предоставим безплатно обучение за над 2900 деца през 2022-2023 г. Ако и ти искаш да подкрепиш отварянето на поне 130 школи в страната през следващата учебна година, се присъедини към каузата още сега!

Ако искаш да вземеш участие в обученията на Училищна Телерик Академия, се запиши във формата ни за интерес още сега. 

29/06/2022

Други избрани новини

22/08/2022

BRIGHT: Живеем в дигитализирана среда и е необходимо да я разбираме

За втора поредна година BRIGHT подкрепят нашата дейност и са част от партньорската ни мрежа. Компанията e основана преди 16 години c мисия да помогне бизнеса и ИT сектора да работят по-добре заедно. Виж какво ни споделят от екипа на BRIGHT за дейността си, желанието да си партнират с нас и ролята на дигиталните компетенции.

13/07/2022

SiteGround: С точните знания и нагласа мисията “from 0 to hero” e напълно реалистична

Днес те срещаме с Тенко Николов, изпълнителен директор и управляващ съдружник на SiteGround, който ще ни сподели какви са стъпките към успеха в сферата на ИТ.

22/06/2022

Какво постигна Училищна Телерик Академия през 2021-2022 г. [инфографика]

Близо 2 900 деца и младежи се запознаха с различни аспекти на програмирането и дигиталните технологии по интересен и достъпен начин, като развиха и надградиха ключови за успеха си дигитални умения. Научете повече за ефекта от програмите ни в нашата инфографика.

footer-school

Благодарим Ви!

You will receive an email from us shortly

check
footer-school

Всичко ново по имейл

Aбонирай се за месечния ни бюлетин