SiteGround: С точните знания и нагласа мисията “from 0 to hero” e напълно реалистична
×
academy-school-top-info
Подготвяме следващите поколения за професиите на бъдещето с безплатни школи по програмиране и дигитални науки. Помогни ни да обучим още повече ученици. ВИЖ КАК.
news-banner

Новини

SiteGround: С точните знания и нагласа мисията “from 0 to hero” e напълно реалистична

13/07/2022

SiteGround е сред водещите технологични компании и глобални лидери в сферата на уеб хостинг и софтуер услугите в света. Отличена е като "Най-добър работодател в България" в IT сферата три години подред и има над 20 отличия, благодарение на фирмена култура, ценности и грижа за благосъстоянието на екипа. Днес SiteGround има над 500 служители, работещи от офисите на компанията в София, Пловдив, Стара Загора или дистанционно.

Днес те срещаме с Тенко Николов, изпълнителен директор и управляващ съдружник на компанията, който ще ни сподели какви са стъпките към успеха в сферата на ИТ.

Tenko-Nikolov-SiteGround

Споделете ни малко повече за вас и Siteground.

Заедно с партньорите ми управляваме една от най-големите независими уебсайт хостинг компании в света - SiteGround. За последните 18 години смятам, че сме доказали, че с точните знания и нагласа мисията "from 0 to hero" e напълно реалистична. Интернет и технологиите са ми страст още от ученическите години, но по образование съм юрист. Когато станах част от екипа на SiteGround през 2004-та година, за мен това беше шанс да се посветя изцяло на различни технологични решения и иновации. Благодарение на мащабната си ангажираност и инвестиции, през последните две години сме отличени с над 20 награди като работодател и обществено отговорна компания в България. За мен това признание е важно, тъй като показва, че вървим в правилната посока, но и задължаващо да се развиваме и да надграждаме дейността си. Тази година създаваме фондация, която да обедини усилията ни в подкрепа на обществото, защото те са интегрална част от живота ни. Заедно със съдружника ми, Иво Ценов, ще вложим 100 милиона лева за развитие на медицината, образованието и спорта в България. Надяваме се бизнес успеха ни да работи и в подкрепа на социални каузи и то наистина такива, които ще имат реално отношение към по-добрия начин на живот в страната.

Каква е мотивацията зад решението да подкрепяте Училищна Телерик Академия?

Ние от над 10 години инвестираме активно в социални проекти както като SiteGround, така и в лично качество. Усилията ни започват от нашия собствен екип и среда и се пренасят и към цялото общество, имаме много практики, които са в такава посока. Така че подкрепяме Училищна Телерик Академия, защото образованието е онова, което най-вече може да помогне на обществото ни да се развива, то е основа. Изграждането на талант, на образовани и мислещи млади хора, такива, които са конкурентни на пазара на труда, е първата и фундаментална стъпка към по-добър и пълноценен начин на живот в обществото ни.

Подкрепата ни за Училищна Телерик Академия се базира на дълбоко убеждение, че знанието е ДНК-то на едно добре развито и правилно функциониращо, съвременно общество. Такава е визията ни и в това сме инвестирали приоритетно, а в бъдеще, благодарение на фондацията, плановете ни са да надградим и да превърнем този модел в устойчива практика, към която вярваме, че ще се присъединят и други бизнеси.

 

SiteGround-Tenko-Nikolov

Защо е важно да се изучава програмиране и дигитални технологии от учениците?

Близо 70% от населението в България ползва интернет и все пак сме на дъното в Европейския съюз, освен това твърдо държим последно място в класацията на Европейската комисия Digital Economy and Society Index (DESI), сравняваща страните членки именно по дигитални познания и компетенции. Според изследване на Евростат от 2019 година - отново сме на дъното на класацията в ЕС по процент от работната сила в страната на възраст от 25 до 64 години, притежаваща поне основни дигитални умения. 

На фона на тази статистика, смятам, че всяко усилие е важно, тъй като имаме дълъг път да извървим, не бива това да ни отчайва, а напротив - трябва да се амбицираме и да действаме. Разбира се, не всички ученици ще станат програмисти или IT специалист, но дигитални познания в наши дни са необходими за почти всяка професия и като цяло в живота на всеки човек. Изоставането ни в тази посока е недопустимо. За да бъдем модерно, развито, проспериращо общество - дигиталните технологии и компетенции са интегрална част.

Какво бихте посъветвали хората, на които им предстои да стартират своята първа работа в софтуерния сектор?

Бих посъветвал първо всички да учат и да се развиват. И то през целия си живот, защото ученето е нещо, което не бива никога да спира. Особено важи за софтуерната индустрия, защото технологиите се развиват много бързо и трябва да учиш постоянно, да бъдеш с креативно мислене и визионер, да си винаги няколко стъпки напред и като познание, и като идеи каква полезност може да извлечеш от това, които ти предлагат съвременните технологични решения, как евентуално би могъл да ги подобриш или обърнеш в подкрепа на обществото.

Tenko-Nikolov

Какви нови професии според Вас ще се появяват в ИТ сектора?

С появата на Metaverse ще чуваме за дизайнери на игри, NFT стратези, блокчейн инженери…100% има такива, които в момента не можем и да предположим, а след 3 до 5 години ще са възникнали. Динамиката е голяма, важно е да имаме знанията.

Какви според вас са най-ключовите умения и знания, които трябва да имат учениците за успешен кариерен старт?

Да са подготвени със знания на световно ниво, за да са конкурентни на глобалния пазар. От там трябва да бъдат смели, за да опитват и да иновират. Важно е да са и адаптивни и склонни да учат нови неща, тъй като вече живеем в постоянно променяща се среда. Само за последните две години – преживяхме глобална пандемия, война, кибер войната тече от доста преди тази в Украйна, появи се Metaverse. Положението е като на Алиса в Страната на чудесата, където човек “трябва да тича два пъти по-бързо само, за да остане където е, а ако иска да отиде където и да е - трябва да тича два пъти по-бързо от това!”. Заменете тичането с учене на нови неща. 

Вярваме, че с общи усилия можем да предоставим безплатно обучение за над 2900 деца през 2022-2023 г. Ако и ти искаш да подкрепиш отварянето на поне 130 школи в страната през следващата учебна година, се присъедини към каузата още сега!

Ако искаш да вземеш участие в обученията на Училищна Телерик Академия, се запиши във формата ни за интерес още сега. 

13/07/2022

Други избрани новини

26/09/2022

Приемът за учебната 2022-2023 г. в 140 школи в 47 населени места е отворен

Над 2900 деца и младежи в 3-12 клас ще имат възможност да се обучават безплатно на програмиране и дигитални технологии в 140 школи в 47 населени места. От кандидатите не се изискват предварителни познания в областта на технологиите. Кандидатстването е отворено онлайн през сайта на Училищна Телерик Академия до 2 октомври.

22/08/2022

BRIGHT: Живеем в дигитализирана среда и е необходимо да я разбираме

За втора поредна година BRIGHT подкрепят нашата дейност и са част от партньорската ни мрежа. Компанията e основана преди 16 години c мисия да помогне бизнеса и ИT сектора да работят по-добре заедно. Виж какво ни споделят от екипа на BRIGHT за дейността си, желанието да си партнират с нас и ролята на дигиталните компетенции.

29/06/2022

Resolute Software: Училищна Телерик Академия е правилният мотиватор за учениците да поемат по пътя на технологиите

За втора поредна година имаме щастието да наречем Resolute Software наши партньори и съмишленици. В следващите редове двама от съоснователите на компанията ни споделя за нуждата от образователни инициативи в сектора, предизвикателствата при стартиране на работа в IT сферата и стажантската програма, която стартират в началото на 2022 г.

footer-school

Благодарим Ви!

You will receive an email from us shortly

check
footer-school

Всичко ново по имейл

Aбонирай се за месечния ни бюлетин