Програмирането - езикът на бъдещето
×
academy-school-top-info
Приемът за учебната 2021-2022 г. в 13 населени места е все още отворен. КАНДИДАТСТВАЙ СЕГА.
news-banner

Новини

Програмирането - езикът на бъдещето

20/04/2021

Антон Деков от малък обича да си играе и да програмира роботите Dash и Dot, както и да създава различни игри на Scratch. Той непрекъснато търси да научи нещо ново в областта на програмирането. Повече за интересите му и как обучението в Училищна Телерик Академията развива много други негови умения, споделя неговата майка Росица Декова.

 Росица Декова и Антон Деков, Училищна Телерик Академия

Споделете ни малко повече за вас:

Гл.ас. д-р Росица Декова, ПУ "Паисий Хилендарски", Филологически факултет, катедра „Английска филология“. Преподавам "Увод в компютърната лингвистика", "Езикови технологии" и "Съвременен английски език /лексикална семантика/". Ръководител съм на отбора по математическа лингвистика на МГ "Акад. Кирил Попов" и участвам в подготовката на националния отбор по математическа лингвистика.

Намирате ли за важно децата да се запознаят с програмиране още в ранна възраст?

Усвояването на чужд език не е просто научаване на нови думи и правилата за тяхната употреба, а прозорец към един съвършено нов свят – една непозната култура, един по-различен начин на мислене. В това отношение компютърните езици съвсем не се различават от естествените. Учейки C++, Python или Java, или който и да е друг език за програмиране, децата ни имат възможността да се запознаят с един нов начин на осмисляне на света – логически подреден и структуриран. Благодаря на прекрасния екип на Училищна Телерик Академия, който отваря този прозорец за децата на България!

Училищна Телерик Академия - Росица Декова и Антон Деков

Кое е най-ценното знание, което Антон е придобил по време на школите ни?

Според мен интердисциплинарното усвояване на знания е изключително важно за развитието не само при децата, но и при възрастните. Колкото по-рано децата започнат да развиват такива умения, толкова по-лесно и бързо ще могат да се приспособяват към новите технологични предизвикателства на бъдещето. Програмирането им дава един нов поглед за решаване на задачите не само по информатика, а и на така наречените „житейски задачи“.

В Училищна Телерик Академия децата се учат да работят както самостоятелно, така и в екип, което е много важно за личностното им и професионално развитие. Антон с удоволствие комуникира с децата в групата и обменят идеи за забавления и предизвикателства. Беше изключително забавно, когато вместо да довърши последната задача в едно онлайн обучение по математика, Антон предпочете да напише програма, която да решава тази задача.

 

20/04/2021

Други избрани новини

23/06/2021

Какво постигна Училищна Телерик Академия през 2020-2021 г. [инфографика]

Важността и нуждата от дигитални умения станаха ясни на всички ни през изминалата година. Затова сме щастливи да споделим, че през учебната 2020/2021 година над 2500 деца и младежи надградиха компютърните си умения и познания по време на школите ни. Научете повече за ефекта от програмите ни в нашата инфографика.

28/04/2021

Защо е важно да подкрепяш развитието на децата

През следващата учебна година имаме амбицията да отворим поне 5 школи, като за тази цел година обединяваме сили с трима индивидуални дарители – Ангел Джигаров, Иван Делчев и Деян Витанов, заедно с които ще удвоим всички дарения до 14,000 лв. в периода 21 април - 21 май 2021. Виж какво споделиха те за пътя към успешната реализация, какво им е помогнало през годините и каква е тяхната мотивация да подкрепят Училищна Телерик Академия.

17/03/2021

Цветана Димитрова: „Писането на код означава говорене на езика на 21-ви век“

Днес те срещаме с Цветана Димитрова, преподавател в Училищна Телерик Академия. Тя е от онези невероятни хора, които не приемат работата си като задължение, а по скоро като хоби, което обичат да правят. В школите й са се обучавали над 220 нинджи. Виж какво ни сподели тя за преподавателската професия, страстта й към програмирането и успехите на учениците й.

footer-school

Благодарим Ви!

You will receive an email from us shortly

check
footer-school

Всичко ново по имейл

Aбонирай се за месечния ни бюлетин