Програмирането - езикът на бъдещето
×
academy-school-top-info
Подготвяме следващите поколения за професиите на бъдещето с безплатни школи по програмиране и дигитални науки. Помогни ни да обучим още повече ученици. ВИЖ КАК.
news-banner

Новини

Програмирането - езикът на бъдещето

20/04/2021

Антон Деков от малък обича да си играе и да програмира роботите Dash и Dot, както и да създава различни игри на Scratch. Той непрекъснато търси да научи нещо ново в областта на програмирането. Повече за интересите му и как обучението в Училищна Телерик Академията развива много други негови умения, споделя неговата майка Росица Декова.

 Росица Декова и Антон Деков, Училищна Телерик Академия

Споделете ни малко повече за вас:

Гл.ас. д-р Росица Декова, ПУ "Паисий Хилендарски", Филологически факултет, катедра „Английска филология“. Преподавам "Увод в компютърната лингвистика", "Езикови технологии" и "Съвременен английски език /лексикална семантика/". Ръководител съм на отбора по математическа лингвистика на МГ "Акад. Кирил Попов" и участвам в подготовката на националния отбор по математическа лингвистика.

Намирате ли за важно децата да се запознаят с програмиране още в ранна възраст?

Усвояването на чужд език не е просто научаване на нови думи и правилата за тяхната употреба, а прозорец към един съвършено нов свят – една непозната култура, един по-различен начин на мислене. В това отношение компютърните езици съвсем не се различават от естествените. Учейки C++, Python или Java, или който и да е друг език за програмиране, децата ни имат възможността да се запознаят с един нов начин на осмисляне на света – логически подреден и структуриран. Благодаря на прекрасния екип на Училищна Телерик Академия, който отваря този прозорец за децата на България!

Училищна Телерик Академия - Росица Декова и Антон Деков

Кое е най-ценното знание, което Антон е придобил по време на школите ни?

Според мен интердисциплинарното усвояване на знания е изключително важно за развитието не само при децата, но и при възрастните. Колкото по-рано децата започнат да развиват такива умения, толкова по-лесно и бързо ще могат да се приспособяват към новите технологични предизвикателства на бъдещето. Програмирането им дава един нов поглед за решаване на задачите не само по информатика, а и на така наречените „житейски задачи“.

В Училищна Телерик Академия децата се учат да работят както самостоятелно, така и в екип, което е много важно за личностното им и професионално развитие. Антон с удоволствие комуникира с децата в групата и обменят идеи за забавления и предизвикателства. Беше изключително забавно, когато вместо да довърши последната задача в едно онлайн обучение по математика, Антон предпочете да напише програма, която да решава тази задача.

Искаш да изживееш същото приключение като Антон? Заяви интерес за школите ни през следващата учебна година тук.

20/04/2021

Други избрани новини

23/06/2021

Какво постигна Училищна Телерик Академия през 2020-2021 г. [инфографика]

Важността и нуждата от дигитални умения станаха ясни на всички ни през изминалата година. Затова сме щастливи да споделим, че през учебната 2020/2021 година над 2500 деца и младежи надградиха компютърните си умения и познания по време на школите ни. Научете повече за ефекта от програмите ни в нашата инфографика.

28/04/2021

Защо е важно да подкрепяш развитието на децата

През следващата учебна година имаме амбицията да отворим поне 5 школи, като за тази цел година обединяваме сили с трима индивидуални дарители – Ангел Джигаров, Иван Делчев и Деян Витанов, заедно с които ще удвоим всички дарения до 14,000 лв. в периода 21 април - 21 май 2021. Виж какво споделиха те за пътя към успешната реализация, какво им е помогнало през годините и каква е тяхната мотивация да подкрепят Училищна Телерик Академия.

17/03/2021

Цветана Димитрова: „Писането на код означава говорене на езика на 21-ви век“

Днес те срещаме с Цветана Димитрова, преподавател в Училищна Телерик Академия. Тя е от онези невероятни хора, които не приемат работата си като задължение, а по скоро като хоби, което обичат да правят. В школите й са се обучавали над 220 нинджи. Виж какво ни сподели тя за преподавателската професия, страстта й към програмирането и успехите на учениците й.

footer-school

Благодарим Ви!

You will receive an email from us shortly

check
footer-school

Всичко ново по имейл

Aбонирай се за месечния ни бюлетин