Цветана Димитрова: „Писането на код означава говорене на езика на 21-ви век“
×
academy-school-top-info
Подготвяме следващите поколения за професиите на бъдещето с безплатни школи по програмиране и дигитални науки. Помогни ни да обучим още повече ученици. ВИЖ КАК.
news-banner

Новини

Цветана Димитрова: „Писането на код означава говорене на езика на 21-ви век“

17/03/2021

Днес те срещаме с Цветана Димитрова, преподавател в Училищна Телерик Академия от 2011 г. насам. Тя е от онези невероятни хора, които не приемат работата си като задължение, а по скоро като хоби, което обичат да правят. В школите й по "Алгоритмично програмиране", "Разработка на игри" и "Уеб програмиране" в град Пловдив са се обучавали над 220 нинджи.

Виж какво ни сподели Цвети за преподавателската професия, страстта й към програмирането и успехите на учениците й.

Tsvetana Dimitrova, Telerik Academy School


Разкажи ни за себе си:

Казвам се Цветана Димитрова, преподавател в Училищна Телерик Академия по "Алгоритмично програмиране", "Разработка на игри" и "Уеб програмиране" в град Пловдив. Завърших средното, професионално и висше образование в родния си град. Магистърската ми степен е "Педагогика на обучението по математика", но през 2000 година се преквалифицирах като учител по информатика и информационни технологии. Така открих голямата си страст - разчитането и писането на код. През 2007 година започнах работа в МГ "Академик Кирил Попов" – град Пловдив. Една година по-късно вече бях успешен ръководител на отбора на гимназията по състезателна информатика. Спечелените медали и призови места на моите ученици вече наброяват над 60. През годините защитих всички професионално-квалификационни степени (от пета до първа ), а през 2018 година и научно-образователната степен "доктор".

Кога започна да ръководиш школа по програмиране към Училищна Телерик Академия?

Първият ми досег беше през 2011 година когато получих предложение от тогавашната "Kids Academy" да преподавам на децата, занимаващи се със състезателна информатика. През 2018 година Училищна Телерик Академия отвори нови хоризонти пред мен и учениците ми -  школа по "Разработка на игри", който водя успешно вече трета година. Тази учебна година (2020/2021) с още по-голямо вълнение и радост приех изключителния шанс, който академията предостави на учениците от град Пловдив и областта - да водя школа по "Уеб програмиране".

Tsvetana Dimitrova, Telerik Academy School

Каква беше причината да станеш част от мрежата на Училищна Телерик Академия?

Екипът на Училищна Телерик Академия ме спечели с едно много важно нещо за мен и това е, че академията се ръководи от изключително мотивирани и ентусиазирани млади хора, които обичат това, което правят. Аз съм човек, който не приема работата си като задължение, а по скоро като хоби, нещо което обичам да правя. Да работя с такива хора като мен е изключително удовлетворяващо. Не на последно място - любовта и страстта ми да преподавам и да виждам радостта от добре свършената работа в очите на децата и техните родители. Програмите на Училищна Телерик Академия са изключително харесвани и това ме кара да продължавам да съм част от този страхотен екип ден след ден, година след година.

За кого са подходящи обученията на Училищна Телерик Академия?

Програмите са разделени на възрастови групи и всеки може да прецени към коя школа да се ориентира. Никой не трябва да се страхува и да мисли, че не е за него. Ако не пробваш няма да знаете дали това е твоето нещо. Школите на Училищна Телерик Академия са коренно различни от всичко познато на учениците и могат да преобърнат мисленето ти буквално за минути.

Tsvetana Dimitrova, Telerik Academy School

Защо е важно учениците да се запознаят с дигиталните технологии и програмирането от ранна възраст?

Писането на код означава говорене на езика на 21-ви век. То безспорно е основно умение, също както четенето и писането. Изучаването на компютърни езици открива нов и вълнуващ свят за учениците. Колкото повече езици за програмиране владеят, толкова по- конкурентоспособни стават. Това е равно по сила на това,  да знаеш няколко естествени езика. Изучаването на програмиране подготвя децата за света, в който живеят днес.

Това, което споделят учениците е, че след завършване на обучението в Училищна Телерик Академия, освен да програмират те са развили въображението си. Те мислят много по-добре и  са по-съсредоточени. Научили са се на търпение, да работят в екип, да  гледат на задачите по друг начин, т.е. че "няма начин да няма начин" – винаги има решение. Ученици, които завършват определен курс нямат търпение да  кандидатстват за друг такъв. Благодарностите, които родителите изказват в края на всяка учебна година са показателни за доброто влияние на курсовете върху децата им.

Сподели ни за успехите на твоите нинджи

Ученици от школата по "Алгоритмично програмиране" са се класирани не един път за национален кръг на националната олимпиада по информатика. Имаме много спечелени призови места и медали на национални състезания. Няма да забравя първото участие на учениците ми в състезанието по "Разработка на игри", организирано от Училищна Телерик Академия на 1 юни 2019 година. Учениците ми спечелиха първо място, специална награда за творческо изпълнение и екипна награда. Бяхме много горди и безкрайно щастливи!

Tsvetana Dimitrova and students, Telerik Academy School

Какво би посъветвала учителите, които проявяват интерес към Училищна Телерик Академия?

Да преподават знанията си с любов и постоянно да се самоусъвършенстват. Също така да са спокойни и да се доверят на екипа на Училищна Телерик Академия. Трябва да припознаят дейностите като свои,  да са отдадени на работата си и да са искрени с децата.

17/03/2021

Други избрани новини

28/04/2021

Защо е важно да подкрепяш развитието на децата

През следващата учебна година имаме амбицията да отворим поне 5 школи, като за тази цел година обединяваме сили с трима индивидуални дарители – Ангел Джигаров, Иван Делчев и Деян Витанов, заедно с които ще удвоим всички дарения до 14,000 лв. в периода 21 април - 21 май 2021. Виж какво споделиха те за пътя към успешната реализация, какво им е помогнало през годините и каква е тяхната мотивация да подкрепят Училищна Телерик Академия.

20/04/2021

Програмирането - езикът на бъдещето

Антон Деков от малък обича да си играе и да програмира роботите Dash и Dot, както и да създава различни игри на Scratch. Той непрекъснато търси да научи нещо ново в областта на програмирането. Повече за интересите му и как обучението в Училищна Телерик Академията развива много други негови умения, споделя неговата майка Росица Декова.

08/03/2021

Кои са дамите в екипа на Училищна Телерик Академия

По случай международния ден на жената, днес те срещаме с дамите, част от екипа на Училищна Телерик Академия. Те са млади, мотивирани, креативни и са важна част от успеха ни. Какъв е пътят, който са изминали, за да станат част от инициативата и какво ги мотивира всекидневно - продължавай да четеш и ще разбереш!

footer-school

Благодарим Ви!

You will receive an email from us shortly

check
footer-school

Всичко ново по имейл

Aбонирай се за месечния ни бюлетин