Немечек България: "Колкото по-рано започнеш да се занимаваш с ИТ, толкова по-добре"
×
academy-school-top-info
Подготвяме следващите поколения за професиите на бъдещето с безплатни школи по програмиране и дигитални науки. Помогни ни да обучим още повече ученици. ВИЖ КАК.
news-banner

Новини

Немечек България: "Колкото по-рано започнеш да се занимаваш с ИТ, толкова по-добре"

15/06/2022

Създадена в края на 90-те години, днес Немечек България се е утвърдила като един от лидерите в Югоизточна Европа, които разработват световно известни софтуерни решения.

За втора година компанията подкрепя Училищната Телерик Академия и както те споделят, това не е случайно – образованието, обучението, професионалното и личностното развитие са залегнали в културата на организацията.

Софтуерните специалисти в Немечек България ясно осъзнават огромното значение на Училищната Телерик Академия. Тя осъществява две ключови за дигиталното бъдеще дейности – предлага безплатно обучение по програмиране и дигитални науки на ученици от 1 до 12 клас, но и дава възможност на учители, работещи в системата на българското образование, да повишат своите компетенции. Така на практика Академията и частният бизнес обединяват сили, за да отговорят на нуждите, на които държавата не успява.

Именно за знанието и образованието си говорим с двама ментори в инициативата по дуално обучение на Немечек България. Христо Попов е Senior Developer, с 21-годишен стаж в компанията, а Николай Желязков е Team Leader и е от 7 години в Немечек България.

Nemetschek Bulgaria

Николай Желязков и Христо Попов от Немечек България

Защо според вас е важно децата от ранна възраст да учат програмиране и дигитални технологии?

Христо П.: Днес базовите познания в сферата на дигиталните технологии са задължителни за децата. В крайна сметка, независимо какво работят впоследствие, всичко това няма как да не им бъде от полза.

Николай Ж.: Конкуренцията в тази сфера е все по-сериозна и колкото по-рано започне едно дете да се занимава, толкова по-добре за него. Макар че аз съм  изключениe от правилото – сериозно се захванах чак в 12 клас. Затова първата година в университета ми беше особено важна – много стабилно учене падна, за да си изградя здрава основа.

Кои са най-ключовите умения и знания, които трябва да имат учениците за силен кариерен старт?

Христо: Най-важното е да имат желание. Днес информация и възможности за придобиване на знания има много – всичко е на няколко клика разстояние.

Николай: Препоръчвам им да осмислят всичко и да наблягат на математиката в училище. Също така да не правят нищо автоматично, нито да зубрят.  

Hristo-Popov-Nemetschek-Bulgaria

Христо Попов от Немечек България

Каква според вас е причината за ниското ниво на дигитална грамотност в България?

Христо Попов: Подобно на много други сектори, държавата няма дългосрочна стратегия за развитие на дигиталните умения на децата. Също така, за да има полза от подобно обучение, то трябва да бъде изцяло приложно, а не теоретично.

Какво бихте посъветвали хората, които обмислят кариера в софтуерната индустрия?

Николай: Важно е да са сигурни, че това, с което ще се занимават професионално, наистина им харесва. Така ще бъдат значително по-щастливи на работа и всичко ще им се отдава. Да бъдат постоянни и винаги да са любопитни.

Христо: Вече има доста ИТ академии и стажантски програми в софтуерните компании – в Немечек България например приемаме стажанти целогодишно. Никак не е страшно, стажантите попадат в изключително приятна обстановка и много хора им помагат във всичко.

Какви нови професии според Вас ще се появяват в ИТ сектора?

Николай: Днес силно се развиват технологиите за умни домове, както и Internet of Things. Хората, които се занимават с това, без съмнение имат светло бъдеще.

Христо: Не мисля, че ще се появят някакви коренно различни и нови ИТ професии. По-скоро съществуващите днес професии и роли ще еволюират бавно.

Nikolai-Zhelyazkov-Nemetschek-Bulgaria

Николай Желязков от Немечек България

От какви квалифицирани кадри има нужда бизнесът Ви, усещате ли недостиг на специалисти?

Николай: Без съмнение вече се усеща сериозен недостиг на квалифицирани кадри и все по-често фирмите взимат на работа хора, които обучават допълнително. Мисля, че единственото разрешение е качественото образование. Само то може да осигури силно и многобройно поколение ИТ специалисти, които да намерят своето място в бранша.

Христо: Този проблем има потенциал да стане толкова сериозен, че развитието на местната индустрия да спре. Разрешаването му трябва да бъде комбинация от подобряване на образованието, подобряване на икономическото развитие на държавата като цяло, вероятно привличане на чуждестранни специалисти и още много.

Вярваме, че с общи усилия можем да предоставим безплатно обучение за над 2900 деца през 2022-2023 г. Ако и ти искаш да подкрепиш отварянето на поне 130 школи в страната през следващата учебна година, се присъедини към каузата още сега!

Ако искаш да вземеш участие в обученията на Училищна Телерик Академия, се запиши във формата ни за интерес още сега. 

15/06/2022

Други избрани новини

29/06/2022

Resolute Software: Училищна Телерик Академия е правилният мотиватор за учениците да поемат по пътя на технологиите

За втора поредна година имаме щастието да наречем Resolute Software наши партньори и съмишленици. В следващите редове двама от съоснователите на компанията ни споделя за нуждата от образователни инициативи в сектора, предизвикателствата при стартиране на работа в IT сферата и стажантската програма, която стартират в началото на 2022 г.

22/06/2022

Какво постигна Училищна Телерик Академия през 2021-2022 г. [инфографика]

Близо 2 900 деца и младежи се запознаха с различни аспекти на програмирането и дигиталните технологии по интересен и достъпен начин, като развиха и надградиха ключови за успеха си дигитални умения. Научете повече за ефекта от програмите ни в нашата инфографика.

08/06/2022

Еконт: качественото и иновативно образование е в основата на това да живеем добре и уредено

За трета поредна година имаме щастието да наречем Еконт наши партньори и съмишленици. В следващите редове Венцислава Николова, Ръководител "Подбор и Център за знание" ни споделя за мотивацията да си партнират с нас, наблюденията на компанията за дигиталната грамотност в страната и как виждат бъдещето развитие на технологиите.

footer-school

Благодарим Ви!

You will receive an email from us shortly

check
footer-school

Всичко ново по имейл

Aбонирай се за месечния ни бюлетин