Еконт: качественото и иновативно образование е в основата на това да живеем добре и уредено
×
academy-school-top-info
Подготвяме следващите поколения за професиите на бъдещето с безплатни школи по програмиране и дигитални науки. Помогни ни да обучим още повече ученици. ВИЖ КАК.
news-banner

Новини

Еконт: качественото и иновативно образование е в основата на това да живеем добре и уредено

08/06/2022

За трета поредна година имаме щастието да наречем Еконт наши партньори и съмишленици. Всеки от нас със сигурност е използвал техните услуги поне веднъж, но ето кратко представяне на компанията: Еконт е платформа за куриерски и платежни услуги и електронна търговия. Те все повече развиват финансовите си инструменти, както и маркетплейсовете си, като създават улеснения както за бизнеса, така и за хората в България. В следващите редове Венцислава Николова, Ръководител "Подбор и Център за знание" ни споделя за мотивацията да си партнират с нас, наблюденията на компанията за дигиталната грамотност в страната и как виждат бъдещето развитие на технологиите.

Econt-Ventsislava-Nikolova

"Придобиването на знание е един от фокусите на Еконт. Не само за нас и нашите колеги, но и за нашето общество. Брандът Еконт има мечта и тя е да живеем в едно добре уредено общество от свободни хора. Общество, богато на възможности и с еднакви правила за всички. Общество от обединени от обща кауза хора на действието, които разбират, че всичко е постижимо и зависи от тях. Училищна Телерик Академия е наш съмишленик именно в тази мечта. Защото доброто, качествено и иновативно образование е в основата на това да живеем добре и уредено".

Каква според вас е причината за ниското ниво на дигитална грамотност в България? Как може да се промени то?

Дигиталната грамотност е резултат на грамотността като цяло. При намаляваща функционална грамотност на национално ниво, би било изненадващо да има растяща дигитална такава. За щастие вече сме много хора, които подпомагаме и функционалната, и дигиталната, и грамотността на българските деца като цяло. Силно вярвам, че вървим в правилната посока.

Със сигурност част от промяната би дошла от дигитализиране на образователната система в България, която все още има още много път да извърви.

Защо според вас е важно децата от ранна възраст да учат програмиране и дигитални технологии?

Ние сме насочени изцяло към клиента и неговите нужди. С развитието на иновациите и технологиите, се развиват и дигиталните нужди на хората. Все повече се търси семпло и приятно клиентско преживяване в мрежата, повече и повече онлайн функционалности. Когато наблегнем на образованието по дигитални технологии още от ранно детство ще успеем и да създадем хора, които могат да "създават" дигитални иновации, така и да бъдат изискващи и критични към бизнеса, за да става той все по-добър и да предоставя все по-качествена услуга.

Каква е добавената стойност от провеждането на школите ни според вас?

Училищна Телерик Академия успява да допълни знанията на децата там, където училището все още набира сила. Със своите практически знания и мрежа от контакти, вие успявате да привлечете правилните учители и партньори, за да осигурите едно много по-добро образование за децата ни. И ви благодарим за това.

Какви нови професии според Вас ще се появяват в ИТ сектора?

Със сигурност UX експертите ще стават все по-търсени и желани. Архитектите на среди и процеси, също. Усеща се много силна нужда и от анализатори на данни и специалисти по преформулирането на данните в инсайти (прозрения). AI (artificial intelligence) също расте, както и необходимостта от специалисти в областта. И разбира се, с цялата тази дигитализация идва и отговорността ни да създаваме и обучаваме и специалисти по киберсигурност.

Какви специалисти работят в Еконт?

Експертите ни са от различни области. Преобладават логистиците и куриерите, разбира се, но имаме и изследователи, маркетолози, стратези и анализатори. Със смелите стъпки в посока ecoints – нашето приложение за дигитални разплащания, разширихме и експертизата си със специалисти в дигиталните разплащания, продуктови собственици, експерти в областта на киберсигурността и разработването на дигитални продукти.

Какви според вас са най-ключовите умения и знания, които трябва да имат учениците за силен кариерен старт?

Адаптивност, любознателност, любопитство, да виждат възможности, а не ограничения и да са смели и отговорни.

Какво бихте посъветвали хората, на които им предстои да стартират своята първа работа в софтуерната индустрия?

Да поставят фокус върху клиента. Да мислят не само за функционалността на продуктите, които създават, но и за преживяването, което дават те. Как да го направят лесно, приятно, бързо.

Ще се радваме да ни споделите за стажантските си програми за учениците?

В Еконт разбираме колко важно е бъдещите таланти да получат подкрепа в началото на професионалното им развитие. Затова подкрепяме съвременни и иновативни формати на учене и преподаване, които имат силна практическа насоченост. Новите знания стават полезни, когато разбираме как да ги прилагаме на практика в живота си. Имаме и ежегодна стажантска програма, през която са преминали десетки младежи. Част от които все още са в компанията. 

Вярваме, че с общи усилия можем да предоставим безплатно обучение за над 2900 деца през 2022-2023 г. Ако и ти искаш да подкрепиш отварянето на поне 130 школи в страната през следващата учебна година, се присъедини към каузата още сега!

Ако искаш да вземеш участие в обученията на Училищна Телерик Академия, се запиши във формата ни за интерес още сега. 

08/06/2022

Други избрани новини

22/06/2022

Какво постигна Училищна Телерик Академия през 2021-2022 г. [инфографика]

Близо 2 900 деца и младежи се запознаха с различни аспекти на програмирането и дигиталните технологии по интересен и достъпен начин, като развиха и надградиха ключови за успеха си дигитални умения. Научете повече за ефекта от програмите ни в нашата инфографика.

15/06/2022

Немечек България: "Колкото по-рано започнеш да се занимаваш с ИТ, толкова по-добре"

Създадена в края на 90-те години, днес Немечек България се е утвърдила като един от лидерите в Югоизточна Европа, които разработват световно известни софтуерни решения. За втора година компанията подкрепя Училищната Телерик Академия и както те споделят, това не е случайно – образованието, обучението, професионалното и личностното развитие са залегнали в културата на организацията.

02/06/2022

Фондация "Лъчезар Цоцорков": технологиите в голяма степен формират света, в който живеем днес

Днес ти споделяме нашия разговор със Стоян Фълджийски, Програмен мениджър „Образование" в Семейната Фондация „Лъчезар Цоцорков“. Тя е основана през 2019 г., като частна фондация, чиято основна цел е да допринася за благополучието на българското общество. Виж какво ни сподели организацията за дейността си, желанието да си партнират с нас и ролята на дигиталните технологии днес и в бъдеще.

footer-school

Благодарим Ви!

You will receive an email from us shortly

check
footer-school

Всичко ново по имейл

Aбонирай се за месечния ни бюлетин