Димитър Татарски: "Приятелската среда в школите стимулира децата да комуникират свободно и да задават въпросите си"
×
academy-school-top-info
Подготвяме следващите поколения за професиите на бъдещето с безплатни школи по програмиране и дигитални науки. Помогни ни да обучим още повече ученици. ВИЖ КАК.
news-banner

Новини

Димитър Татарски: "Приятелската среда в школите стимулира децата да комуникират свободно и да задават въпросите си"

26/03/2022
Dimitar Tatarski - Telerik Academy School trainer

Димитър Татарски (Митко) е от онези позитивни и зареждащи хора, които се срещат все по-рядко. Неговата енергия е толкова вдъхновяваща, че ако го познаваш няма как да не ти въздейства. Той е част от преподавателската мрежа на Училищна Телерик Академия  в направление „Разработка на игри“ за  4-7 клас вече 2 години.

Присъствието на Митко  в нашите редици е ключово, тъй като е представител на алумни общността ни. През 2012 г. той  е посещавал школите ни по алгоритмично програмиране и разработка на игри.

Още тогава  започва да помага в обученията на Явор Никифоров по "Разработка на игри" за 4-7 клас. Отговаря на въпроси и помага при технически затруднения на останалите ученици. Спомня си, че на около 16 години започва да проявява интерес към преподаването, да ходи по школи и да помага, а първия си самостоятелен урок изнася, когато е на 17 години.

Споделя, че обученията на Явор Никифоров винаги са се водили в силно неформален стил, което отчита като положителна страна и се опитва да прилага и в собствения си стил на преподаване.

В 10 клас се записва в програмата на Телерик Академия, предвидена за студентите, като изучава C# и JavaScript. В края на 11 клас Димитър започва работа като програмист в xQuadro, където работи 2 години. Междувременно започва и висшето си образование във Факултета по математика и информатика на Софийски университет. Към момента има около 5-годишен учителски стаж. Преподава в някои от летните школи по програмиране, организирани от Явор Никифоров, също така води алгоритмично програмиране за 6 клас в СМГ, както и "Разработка на игри" в рамките на Училищна Телерик Академия.


Dimitar Tatarski training at Telerik Academy School

Димитър Татарски се стреми към изграждането на неформална, приятелска среда, в преподаването си. Желае децата да се чувстват комфортно и свободни да комуникират.

„Аз се опитвам обученията да са неформални и средата да бъде приятна на децата. Стремя се да се чувстват все едно са пред компютъра с приятели и програмират, а не все едно са в училище и всички трябва да мълчат.“

За да гради приятелски взаимоотношения с децата и да печели тяхното доверие в повечето почивки, Митко организира игри като футбол, волейбол или им предлага други дейности, които да ги отвлекат временно от учебния процес и да им дадат възможност да си починат качествено.

„Представям си, че учениците ме виждат като приятеля им програмист, който е там да им помогне с проблемите, които срещат. Мисля че подобна среда стимулира, по-плахите деца също да комуникират свободно и задават въпросите си. Целта е децата да не се притесняват от мен, както и от самото обучение.“

Митко цени дейностите, които карат децата да усещат, че са активен участник в процеса на обучение:

„Важно е да усещат участието си в обучението, а не всичко да се изчерпва до това аз да им кажа какво да правят и те да го направят“

Стреми се често да онагледява концепциите, които представя пред учениците, с прости визуализации от разработени кодове. Той смята, че това помага на децата да разберат по-добре преподавания материал, който би бил труден за възприятие само с думи или рисунки.

Силата на курса по разработка на игри, според него е именно сериозно заложения визуален елемент:

„Бих казал, че може би по-фундаменталните програмистки знания са заложени в школите по алгоритмично програмиране, но школите по разработка на игри много повече запалват децата, защото виждат резултата на екрана си.“

В личен план споделя, че преподаването много му помага да осъзнава по-добре някои концепции в програмирането и го прави много по-добър специалист.

„Макар нещата, които преподавам да са лесни, те са фундаментални и бих казал, че ако не бях преподавал, щях да имам по-лошо разбиране за тях.“

 

Telerik Academy School coding

В преподаването си Димитър Татарски се стреми да положи основите на програмирането и да запали у децата интереса към това занимание, така както учители му са го запалили у самия него:

„Опитвам се да дам на децата фундамент за най-основните неща в сферата на програмирането и в сферата на компютърната графика. Другото нещо, което според мен е по-важно, е те да се запалят. Да им стане интересно. Да започнат с удоволствие да го правят. В началото може да има някои затруднения, децата да не разбират защо така се случва, да го виждат като някаква магия, аз се опитвам да им покажа, че не е сложно, не е страшно и че и дете може да го прави.“ 

 

Заяви желание за участие обученията на Училищна Телерик Академия във формата ни за интерес.  В началото на септември започна кандидатстването за следващата учебна година.

Ако искаш да станеш част от преподавателската ни мрежа, можеш да видиш информация как да отворим школа в твоя град.

26/03/2022

Други избрани новини

06/04/2022

Цветана Димитрова: „Качествените учители даваме качествено образование на всички деца и това е страхотно!“

Цветана Димитрова е обучител с 11-годишна история в преподавателската ни мрежа. Започва да преподава алгоритмично програмиране в Академията през 2011 г. Тя е сред първите учители, които се запалват от идеята в градовете из цялата страна да бъдат създадени школи на Училищна Телерик Академия. Виж какво споделя тя.

02/04/2022

Когато жаждата за знания не се влияе от големите разстояния – историята на Ирина Христова

Ирина започва да посещава школата по разработка на игри в Училищната Телерик Академия, когато е в 9 клас. По това време занятията се провеждат в София и са по три дни от месеца. За всяко от тях, Ирина пътува от родния си град – Ловеч, но физическото разстояние, което й се налага да преодолява всеки път, не я спира. Виж какво споделя за мотивацията си и придобитите знания.

18/03/2022

Боряна Вълкова: „В школите на Училищна Телерик Академия изградих основните си познания по програмиране“

Боряна е пример за ученик, който не е имам никакви познания по програмиране преди да се запише в програмите на Училищна Телерик Академия и въпреки това успешно преминава през обученията ни. Тя започва да посещава школите ни, когато е в 8 клас. За обученията споделя, че е научила изключително много нови и полезни неща, които са положили основите на знанията и уменията й в програмирането.

footer-school

Благодарим Ви!

You will receive an email from us shortly

check
footer-school

Всичко ново по имейл

Aбонирай се за месечния ни бюлетин