Илия Кръстев: Училищна Телерик Академия подпомага трансформацията на българското образование
×
academy-school-top-info
Подготвяме следващите поколения за професиите на бъдещето с безплатни школи по програмиране и дигитални технологии.
Помогни ни да обучим още повече ученици. ВИЖ КАК.
news-banner

Новини

Илия Кръстев: Училищна Телерик Академия подпомага трансформацията на българското образование

03/11/2022

Илия Кръстев е предприемач с дългогодишен опит в областта на бизнес услугите и иновациите. Вече почти 15 години е изпълнителен директор на Updata One - общност от компаниите A Data Pro, Identrics, Perceptica и SeeNews. Общото между тях е, че се занимават с обработка, анализ и предоставяне на информация, но под различна форма. A Data Pro и Илия Кръстев партнират на Училищна Телерик Академия за втора поредна година и благодарение на тяхната подкрепа отворихме школи в Сливен и София. Днес с Илия говорим за нуждата от образователни инициативи в сектора и значението на дигиталните умения за развитието на младите хора.

Iliyan-A-Data-Pro

Каква е причината да решите да подкрепите дейността на Училищна Телерик Академия?

Образованието винаги е било важна тема за мен. Уменията и компетенциите, които образованието дава, трябва да бъдат релевантни на средата, в която младите хора съществуват. Образователната система в България се променя трудно и бавно, затова смятам, че инициативи като Училищна Телерик Академия подпомагат процеса на трансформация на българското училище. Ключов е фактът, че Академията се развива и обхваща все повече школи в различни населени места и респективно тези знания и умения достигат до повече деца.

Какво е мнението ви за придобиването на знания за света на технологиите в ранна детска възраст?

Дигиталните умения са неотменна част от компетенциите на младите хора, които търсят професионална реализация или са в началото на професионалния си път. Още повече, че самият процес на учене и придобиване на дигиталните познания, развиват т.нар меки умения у децата.

А какви според вас са най-ключовите умения и знания, които трябва да имат учениците за силен кариерен старт?

Добрите комуникативни умения, желанието да учат нови неща и да бъдат подготвени дори по отношение на подготовката за самото интервю с потенциален работодател, ще са в основата на успешния кариерен старт. Това е необходимата и добра база, на която потенциалният работодател може да стъпи и да инвестира в знанията и уменията на новия служител. Но без тях ще бъде трудно, както за хората, така и за бизнеса.

Имате ли стажантски програми с насоченост към развитие на учениците?

Имаме стажантска програма насочена именно към ученици, които искат да се развиват в областта на новите технологии. Тя се случва вече за поредна година, като е насочена към ученици от иновативното училище и математическата гимназия в Бургас. Като всяка година броя на желаещите се увеличава и е мотивиращо да видиш как тези млади хора търсят знание и са активни в това да го усвояват.

Какви специалисти работят във Вашата компания?

В общността ни работят хора, които имат различни умения и опит в сферата на събирането и обработка на данни, медиен мониторинг и анализ, анализ на риска, създаване на модели, базирани на машинно обучение и изкуствен интелект, IT, журналисти. Но това, което може би обединява хората в групата е любопитството към информацията, към технологиите и иновациите, към глобалния бизнес. Твърдо вярваме, че нашата мисия е да предоставяме достоверно знание навреме на нашите клиенти и да по този начин подпомагаме техните бизнес решения.

Ако и ти искаш да подкрепиш отварянето на школи в страната през следващата учебна година, се присъедини към каузата още сега!

Ако искаш да вземеш участие в обученията на Училищна Телерик Академия, се запиши във формата ни за интерес

03/11/2022

Други избрани новини

27/10/2022

Progress: Бъдещето на страната ни е в ръцете на децата от цяла България

Progress е технологична компания с 40-годишна история на световния пазар. Срещаме те с Невена Добрева - People Experience Specialist, която ще ни разкаже малко повече за компанията, желанието да си партнират с Училищна Телерик Академия и защо е важно още в ранна детска възраст да умееш да взаимодействаш правилно в дигиталното пространство.

26/09/2022

Приемът за учебната 2022-2023 г. в 140 школи в 47 населени места е отворен

Над 2900 деца и младежи в 3-12 клас ще имат възможност да се обучават безплатно на програмиране и дигитални технологии в 140 школи в 47 населени места. От кандидатите не се изискват предварителни познания в областта на технологиите. Кандидатстването е отворено онлайн през сайта на Училищна Телерик Академия до 2 октомври.

22/08/2022

BRIGHT: Живеем в дигитализирана среда и е необходимо да я разбираме

За втора поредна година BRIGHT подкрепят нашата дейност и са част от партньорската ни мрежа. Компанията e основана преди 16 години c мисия да помогне бизнеса и ИT сектора да работят по-добре заедно. Виж какво ни споделят от екипа на BRIGHT за дейността си, желанието да си партнират с нас и ролята на дигиталните компетенции.

footer-school

Благодарим Ви!

You will receive an email from us shortly

check
footer-school

Всичко ново по имейл

Aбонирай се за месечния ни бюлетин