Илия Кръстев: Училищна Телерик Академия подпомага трансформацията на българското образование
×
academy-school-top-info
Подготвяме следващите поколения за професиите на бъдещето с безплатни школи по програмиране и дигитални науки. Помогни ни да обучим още повече ученици. ВИЖ КАК.
news-banner

Новини

Илия Кръстев: Училищна Телерик Академия подпомага трансформацията на българското образование

03/11/2022

Илия Кръстев е предприемач с дългогодишен опит в областта на бизнес услугите и иновациите. Вече почти 15 години е изпълнителен директор на Updata One - общност от компаниите A Data Pro, Identrics, Perceptica и SeeNews. Общото между тях е, че се занимават с обработка, анализ и предоставяне на информация, но под различна форма. A Data Pro и Илия Кръстев партнират на Училищна Телерик Академия за втора поредна година и благодарение на тяхната подкрепа отворихме школи в Сливен и София. Днес с Илия говорим за нуждата от образователни инициативи в сектора и значението на дигиталните умения за развитието на младите хора.

Iliyan-A-Data-Pro

Каква е причината да решите да подкрепите дейността на Училищна Телерик Академия?

Образованието винаги е било важна тема за мен. Уменията и компетенциите, които образованието дава, трябва да бъдат релевантни на средата, в която младите хора съществуват. Образователната система в България се променя трудно и бавно, затова смятам, че инициативи като Училищна Телерик Академия подпомагат процеса на трансформация на българското училище. Ключов е фактът, че Академията се развива и обхваща все повече школи в различни населени места и респективно тези знания и умения достигат до повече деца.

Какво е мнението ви за придобиването на знания за света на технологиите в ранна детска възраст?

Дигиталните умения са неотменна част от компетенциите на младите хора, които търсят професионална реализация или са в началото на професионалния си път. Още повече, че самият процес на учене и придобиване на дигиталните познания, развиват т.нар меки умения у децата.

А какви според вас са най-ключовите умения и знания, които трябва да имат учениците за силен кариерен старт?

Добрите комуникативни умения, желанието да учат нови неща и да бъдат подготвени дори по отношение на подготовката за самото интервю с потенциален работодател, ще са в основата на успешния кариерен старт. Това е необходимата и добра база, на която потенциалният работодател може да стъпи и да инвестира в знанията и уменията на новия служител. Но без тях ще бъде трудно, както за хората, така и за бизнеса.

Имате ли стажантски програми с насоченост към развитие на учениците?

Имаме стажантска програма насочена именно към ученици, които искат да се развиват в областта на новите технологии. Тя се случва вече за поредна година, като е насочена към ученици от иновативното училище и математическата гимназия в Бургас. Като всяка година броя на желаещите се увеличава и е мотивиращо да видиш как тези млади хора търсят знание и са активни в това да го усвояват.

Какви специалисти работят във Вашата компания?

В общността ни работят хора, които имат различни умения и опит в сферата на събирането и обработка на данни, медиен мониторинг и анализ, анализ на риска, създаване на модели, базирани на машинно обучение и изкуствен интелект, IT, журналисти. Но това, което може би обединява хората в групата е любопитството към информацията, към технологиите и иновациите, към глобалния бизнес. Твърдо вярваме, че нашата мисия е да предоставяме достоверно знание навреме на нашите клиенти и да по този начин подпомагаме техните бизнес решения.

Ако и ти искаш да подкрепиш отварянето на школи в страната през следващата учебна година, се присъедини към каузата още сега!

Ако искаш да вземеш участие в обученията на Училищна Телерик Академия, се запиши във формата ни за интерес

03/11/2022

Други избрани новини

29/12/2022

Училищна Телерик Академия през 2022 година - равносметка

По традиция в края на годината идва време за равносметки. Докато очакваме с нетърпение новата година, е важно да погледнем за последно към изминалите 12 месеца, които отново бяха изпълнени с много емоции, цели, научени уроци и да насладим на постигнатото.

22/12/2022

Александър Дрангажов: Няма как да образоваме дигитално грамотни деца, а да ги оставим функционално неграмотни

Днес ти споделяме нашия разговор с Александър Дрангажов, основател и изпълнителен директор на Questers. За втора поредна година компанията e наш партньор. Questers е технологична компания, която създава и интегрира ИТ екипи за своите клиенти. През последните 15 г., компанията успява да привлече десетки международни фирми и организации, които да развиват дейност в България.

27/10/2022

Progress: Бъдещето на страната ни е в ръцете на децата от цяла България

Progress е технологична компания с 40-годишна история на световния пазар. Срещаме те с Невена Добрева - People Experience Specialist, която ще ни разкаже малко повече за компанията, желанието да си партнират с Училищна Телерик Академия и защо е важно още в ранна детска възраст да умееш да взаимодействаш правилно в дигиталното пространство.

footer-school

Благодарим Ви!

You will receive an email from us shortly

check
footer-school

Всичко ново по имейл

Aбонирай се за месечния ни бюлетин