Александър Дрангажов: Няма как да образоваме дигитално грамотни деца, а да ги оставим функционално неграмотни
×
academy-school-top-info
Подготвяме следващите поколения за професиите на бъдещето с безплатни школи по програмиране и дигитални науки. Помогни ни да обучим още повече ученици. ВИЖ КАК.
news-banner

Новини

Александър Дрангажов: Няма как да образоваме дигитално грамотни деца, а да ги оставим функционално неграмотни

22/12/2022

За втора поредна година Questers наш партньор. Днес ти споделяме нашия разговор с Александър Дрангажов, основател и изпълнителен директор на компанията. 

Questers е технологична компания, която създава и интегрира ИТ екипи за своите клиенти. През последните 15 г., компанията успява да привлече десетки международни фирми и организации, които да развиват дейност в България.

Questers

„За тези години сме създали хиляди висококвалифицирани работни места. Смея да твърдя, че целия технологичен сектор имаме огромна заслуга за оформянето на една средна класа от професионалисти, които работят и отглеждат семействата си в България и докарваме чист нетен приход в икономиката, основно от чужбина. Преди няколко години международен холдинг купи Questers, аз все още съм ангажиран с компанията, но се занимавам и с други проекти“, разказва Александър Дрангажов.

Какво бихте посъветвали хората, които обмислят кариера в софтуерната индустрия?

Ако искат да се развиват дългосрочно, то да се насочат към фундаментални знания, а не да стават „coding monkeys“ в конкретна среда, популярна в момента. Автоматизацията и самите технологии вече премахват нуждата от голяма част от днешните работни места във всички сектори и информационните технологии не са застраховани от това. Определено придобиването и използването на базови знания ще бъде ключово.

Защо според вас е важно децата от ранна възраст да учат програмиране и дигитални технологии?

Важно е децата от ранна възраст да учат. И разбира се програмирането и дигиталните технологии са ключова част от живота им и взимат все по-важно място.

Каква според вас е причината за ниското ниво на дигитална грамотност в България?

Няма как нивото на дигиталната грамотност да е по-високо, докато нивото на грамотността продължава да е ниско. Необходим е много по-широкоспектърен подход към образованието и грамотността в България. Имаме и другия по-глобален фактор– автоматизацията, изкуствения интелект и развитието на технологиите ще направят нуждата от познания в области различни от програмирането все по-голяма. Трябва да се преформатира голяма част от начина и вида на предаване на знания във всяко едно училище в България. А инициативи като вашата, които дават фундаментални познания, да обхващат колкото се може по-голям брой ученици. И не за да всички да станат програмисти, а за да знаят как работят компютрите.

Какви според вас са най-ключовите умения и знания, които трябва да имат учениците за силен кариерен старт?

За съжаление самата образователна система има нужда от големи реформи, за да им даде тази възможност. Съгласен съм, че има една основа, без която не може и е еднакво важно да знаеш как работят компютрите, което споменахме, както обаче вероятно също толкова важно е да знаеш какво се е случило през Втората световна война. Но в един момент има асиметрия в получаването на знания в различните области или дори и по едни и същи предмети. Редно е в част от учебното съдържание да се включва и световна литература, история, наука. За силен кариерен старт е важно имаш максимално широк контекст спрямо ситуациите, които ти представя ежедневието и амбицията да се развиваш, учиш и усъвършенстваш. Независимо дали в органичната химия, история на изкуството или технологиите.

От какви качества ще имат нужда децата за бъдещите професии?

Силният интерес към информатиката и математиката потвърждава важността им, но развитието и на останалите науки трябва да върви паралелно. Когато една от дъщерите ми се чудеше между хуманитарен профил и изкуство или точни науки, като интересът ѝ явно е към първите, разбира се, че я посъветвах да се съсредоточи там. Не само, защото вероятно ще е по-щастлива да се занимава с това, а и защото дефицитът от такова познание също ще се задълбочава.

Ако и ти искаш да подкрепиш отварянето на школи в страната през следващата учебна година, се присъедини към каузата още сега!

Ако искаш да вземеш участие в обученията на Училищна Телерик Академия, се запиши във формата ни за интерес

22/12/2022

Други избрани новини

12/05/2023

euShipments: Aко искаме да имаме по–добро утре, трябва да се погрижим за образованието на децата днес

За втора поредна година euShipments са партньори на Училищна Телерик Академия и благодарение на тяхната подкрепа отваряме школи в гр. Русе. В следващите редове си говорим с Бетина Благовестова, финансов мениджър в компанията, за важността от дигитална грамотност и възможностите за развитието на младите хора.

29/12/2022

Училищна Телерик Академия през 2022 година - равносметка

По традиция в края на годината идва време за равносметки. Докато очакваме с нетърпение новата година, е важно да погледнем за последно към изминалите 12 месеца, които отново бяха изпълнени с много емоции, цели, научени уроци и да насладим на постигнатото.

03/11/2022

Илия Кръстев: Училищна Телерик Академия подпомага трансформацията на българското образование

A Data Pro и Илия Кръстев партнират на Училищна Телерик Академия за втора поредна година и благодарение на тяхната подкрепа отворихме школи в Сливен и София. Днес с Илия говорим за нуждата от образователни инициативи в сектора и значението на дигиталните умения за развитието на младите хора.

footer-school

Благодарим Ви!

You will receive an email from us shortly

check
footer-school

Всичко ново по имейл

Aбонирай се за месечния ни бюлетин