Progress: Бъдещето на страната ни е в ръцете на децата от цяла България
×
academy-school-top-info
Подготвяме следващите поколения за професиите на бъдещето с безплатни школи по програмиране и дигитални науки. Помогни ни да обучим още повече ученици. ВИЖ КАК.
news-banner

Новини

Progress: Бъдещето на страната ни е в ръцете на децата от цяла България

27/10/2022

Progress е технологична компания с 40-годишна история на световния пазар. В България навлиза в края на 2014 г. с придобиването на българската "Телерик". Компанията създава продукти за разработка, пускане и управление на бизнес приложения, които се ползват от организации като Microsoft, NASA и Световната здравна организация. В София се намира най-големият офис на Progress с близо 600 служители, сред които са екипи по разработка на продукти, управление на продукти, дигитален маркетинг, продуктов маркетинг, продажби и много други. Срещаме те с Невена Добрева - People Experience Specialist, която ще ни разкаже малко повече за компанията, желанието да си партнират с Училищна Телерик Академия и защо е важно още в ранна детска възраст да умееш да взаимодействаш правилно в дигиталното пространство.

Progress-team-photo

Какво ви мотивира да подкрепяте Училищна Телерик Академия?

Всички знаем, че бъдещето на страната ни е в ръцете на децата от цяла България, не само в столицата. Вярваме в мисията на Училищна Телерик Академия - да осигури равен и безплатен достъп до дигиталните технологии на деца още от най-ранна възраст, което ефективно намалява т.нар. "цифрово" неравенство. Съчетано с усвояването на конкретни знания и умения, това ще ги направи по-конкурентноспособни на пазара на труда. Създаването на школи в различни точки на страната ги прави отново привлекателни за квалифицирани педагози и практици.

Защо според вас е важно децата от ранна възраст да учат програмиране и дигитални технологии?

В днешния свят на динамично развиващи се технологии, теоретичната подготовка и практическите умения трябва да се развиват паралелно. Още в ранна възраст бихме могли да използваме естествения интерес на децата към технологиите и да им помогнем да усвоят ценни знания и умения по един лек, интересен и забавен начин.

Как според вас Училищна Телерик Академия допринася за успешната реализация на учениците си?

Ключово за гарантирането на успешна реализация на курсистите в Академията е доброволният елемент в участието на всички страни в процеса. В Училищна Телерик Академия учениците са менторирани от отдадени на каузата педагози, което повлиява положително интереса им към материята и разкрива хоризонт за бъдещи кариерни възможности. Личната мотивация за участие на децата формира сплотена общност, наподобяваща екип в реална организация.

Progress-photo

Какво бихте посъветвали хората, които обмислят развитие в софтуерния сектор?

Както в софтуерната индустрия, така и във всяка друга, желанието да учиш и да се развиваш винаги ще те откроят сред останалите и ще ти позволят да напредваш по-бързо. В софтуерната индустрия, където темпото е много високо, днешните умения за работа с дадена технология може да не са актуални утре. Но когато притежаваш солидна основа, дългосрочният успех е гарантиран.

Каква според вас е причината за ниското ниво на дигитална грамотност в България?

Много са факторите, които влияят върху ниското ниво на дигитална грамотност. Ключово значение сред тях имат образователната система, която в България е твърде консервативна. Промяната е мащабна и също така изисква участието на бизнеса и неправителствения сектор. Тъкмо в тази връзка Progress избра да подкрепи Училищна Телерик Академия.

Имате ли стажантски програми с насоченост към развитие на учениците?

Progress е дългогодишен партньор на ТУЕС, като тази година беше и алфа спонсор на емблематичния за училището хакатон "Hack TUES", организиран от ученици за ученици. В годините преди пандемията често канихме ученици в нашия офис с цел да ги запознаем със софтуерните продукти и колеги от компанията. Работим върху откриването на все повече стажантски програми и насърчаване развитието на младите кадри в Progress. През 2022 г. обявихме нова стажантска програма за софтуерни инженери. Тя включва 6-месечен платен стаж и е отворена за студенти от специалностите "Компютърни науки", "Софтуерно инженерство" или други сходни. Целта е да подпомогнем новото поколение да научи повече за създаването на софтуерни продукти "отвътре" и да натрупа полезен практически опит. Много са успешните примери - над 90% от стажантите на технически роли до момента са останали при нас на постоянен договор.

Ако и ти искаш да подкрепиш отварянето на школи в страната през следващата учебна година, се присъедини към каузата още сега!

Ако искаш да вземеш участие в обученията на Училищна Телерик Академия, се запиши във формата ни за интерес

27/10/2022

Други избрани новини

22/12/2022

Александър Дрангажов: Няма как да образоваме дигитално грамотни деца, а да ги оставим функционално неграмотни

Днес ти споделяме нашия разговор с Александър Дрангажов, основател и изпълнителен директор на Questers. За втора поредна година компанията e наш партньор. Questers е технологична компания, която създава и интегрира ИТ екипи за своите клиенти. През последните 15 г., компанията успява да привлече десетки международни фирми и организации, които да развиват дейност в България.

03/11/2022

Илия Кръстев: Училищна Телерик Академия подпомага трансформацията на българското образование

A Data Pro и Илия Кръстев партнират на Училищна Телерик Академия за втора поредна година и благодарение на тяхната подкрепа отворихме школи в Сливен и София. Днес с Илия говорим за нуждата от образователни инициативи в сектора и значението на дигиталните умения за развитието на младите хора.

26/09/2022

Приемът за учебната 2022-2023 г. в 140 школи в 47 населени места е отворен

Над 2900 деца и младежи в 3-12 клас ще имат възможност да се обучават безплатно на програмиране и дигитални технологии в 140 школи в 47 населени места. От кандидатите не се изискват предварителни познания в областта на технологиите. Кандидатстването е отворено онлайн през сайта на Училищна Телерик Академия до 2 октомври.

footer-school

Благодарим Ви!

You will receive an email from us shortly

check
footer-school

Всичко ново по имейл

Aбонирай се за месечния ни бюлетин