Защо да учиш дигитални науки?
×
academy-school-top-info
Подготвяме следващите поколения за професиите на бъдещето с безплатни школи по програмиране и дигитални науки. Помогни ни да обучим още повече ученици. ВИЖ КАК.
news-banner

Новини

Защо да учиш дигитални науки?

28/09/2020
Why to study Digital Science at Telerik Academy School


Все повече от кариерните възможности в бъдеще ще изискват дигитални умения. Само до няколко години 95% от професиите ще изчезнат, ще бъдат автоматизирани или трайно ще се изменят. Но технологиите ще имат и положителен ефект - като създадат нови професии и работни места.

Независимо дали ще избереш да се занимаваш с програмиране или да се развиваш в друга област, уменията да управляваш дигиталните технологии и да пишеш код, ще ти помогнат да си намериш перспективна и интересна работа и да се превърнеш в предпочитан специалист. Как може да стане това?

Стартираме поредица от статии, в които ще разкажем как да се подготвиш за професиите на бъдещето с безплатните програми на Училищна Телерик Академия.

Днес си говорим с Елизавета Каснакова, трейнър в Училищна Телерик Академия, която ще представи обученията по Дигитални науки. Виж какво ни сподели:

За кого са подходящи обученията на Училищна Телерик Академия?

За всички деца с интерес към технологиите или тези, на които им е писнало компютърът да управлява тях, а не те него.

Какво учат учениците в програмата по Дигитални науки?

Програмата по Дигитални науки е широкоспектърна и цели да ориентира младите нинджи в света на дигиталните умения и програмирането. Освен върху техническите умения, тя се фокусира и върху така наречените soft skills (личностни умения), които са не по-малко важни и даже ключови за успеха на всеки човек.

В тази програма започваме първо с това да се научим как да учим бързо и ефективно. След това се гмуркаме в света на визуалното програмиране със Scratch и micro:bit (или App Inventor за 8-12 клас). Учим се на дигитална грамотност и как да си направим сайт с HTML и CSS. Както и се запознаваме с най-модерните технологии, професиите на бъдещето и уменията на 21ви век. Учениците придобиват необходимите им знания, за да боравят безопасно и отговорно с технологиите, както и са с една стъпка напред пред връстниците им с базови знания по програмиране, които им помагат да реализират идеите си по интересен и различен начин. Също така се запознават с възможностите на дигиталния свят и това, че технологиите са наш приятел и е в наши ръце да ги управляваме, така че да правим света едно по-добро място.

Digital Science at Telerik Academy School

Защо е ключово учениците да се запознаят с дигиталните технологии и програмирането от ранна възраст?

Технологиите са бъдещето. Освен ако не настъпи някакъв катаклизъм, който почти да разруши света, то все повече и повече ще се дигитализираме. В миналото повечето хора не са могли да четат и да пишат – днес на никого не му минава през ум, че е възможно да не можеш да си напишеш името. По същия начин дигиталната грамотност става все по-задължителна – имаш ли устройство в ръцете си, трябва да знаеш как да боравиш с него.

Не е задължително да си програмист, но базовите знания по програмиране ще направят дигиталния ти живот много по-лесен и приятен. Те помагат да се отървем от онези ожесточени моменти на ярост, в които искаме да хвърлим компютъра през прозореца, защото нещо не работи и не знаем как да го оправим. А текущата пандемия само доказа необходимостта от дигитални умения, когато устройствата бяха единственият начин, чрез който можем да общуваме.

Кое е най-ценното умение, което учениците усвояват в рамките на Училищна Телерик Академия?

Умението да не се страхуват от предизвикателства – че дори и някоя технология да изглежда сложна, те могат да се справят стъпка по стъпка.

Гордея се когато учениците използват новите си знания, за да участват по състезания с техните проекти или да правят презентации в училище по нестандартни начини (правейки сайт, приложение за телефон, дигитална книга и т.н.).

Защо учениците да се запишат за школи по дигитални науки?

Пробвай – няма какво да загубиш. Ако ти хареса – супер, ще се сдобиеш с нови готини умения. Ако не ти хареса – пак супер, от рано ще разбереш, че тази сфера не ти е интересна. Плюс все пак ще си подобрил дигиталната си култура, което в един свят на технологии става задължително.

Приемът за безплатните школи по дигитални науки и програмиране на Училищна Телерик Академия е отворен. Кандидатствай в една от 110+ школи в 33 града в България до 11 октомври. Включи се.

28/09/2020

Други избрани новини

04/02/2021

8 перспективни професии днес и за в бъдеще

В тази статия споделяме 8 перспективни професии, които набират скорост и ще продължат да са актуални в бъдеще. Този списък ще ти помогне да вземеш информирано решение относно твоята кариера.

29/09/2020

Защо да учиш алгоритмично програмиране?

Чудиш се дали алгоритмичното програмиране е за теб? Юлия Димитрова е преподавател по информатика и ИТ с изключителен опит. От 20 години тя подготвя състезатели по програмиране и е обучила над 200 деца. В следващите редове тя ще ти разкаже малко повече за програмата на Училищна Телерик Академия и тайните на алгоритмичното програмиране.

01/09/2020

Как да подадете кандидатурата на детето си в Училищна Телерик Академия? [2020-2021 г.]

Ако искате да подготвите детето си за професиите на бъдещето, в Училищна Телерик Академия ще намерите специализирани за всяка възраст програми, които да го въоръжат с нужните дигитални умения. Ето как всяко дете да кандидатства в Училищна Телерик Академия в няколко лесни стъпки.

footer-school

Благодарим Ви!

You will receive an email from us shortly

check
footer-school

Всичко ново по имейл

Aбонирай се за месечния ни бюлетин