8 перспективни професии днес и за в бъдеще
×
academy-school-top-info
Подготвяме следващите поколения за професиите на бъдещето с безплатни школи по програмиране и дигитални науки. Помогни ни да обучим още повече ученици. ВИЖ КАК.
news-banner

Новини

8 перспективни професии днес и за в бъдеще

04/02/2021

Изминалата 2020 г. беше много предизвикателна и различна. Тя ни научи на много уроци, но най-ценното несъмнено е, че трябва да сме подготвени за бъдещето. Трябва да изберем умения, които ще останат търсени, за да осигурим сигурност и стабилност в кариерите си.

Но как да го направим? От МОН споделят, че след 10 години 85% от професиите ще бъдат изцяло непознати за нас днес, а основната част от тях ще са в технологичния сектор. Въпреки че специалистите предлагат различни прогнози за професиите на бъдещето, всички са единодушни, че технологичните умения, природните и инженерните науки и математиката ще са ключови.

Споделяме 8 перспективни професии, които набират скорост и ще продължат да са актуални в бъдеще. Този списък ще ти помогне да вземеш информирано решение относно твоята кариера.

Software developer

Софтуерен разработчик

Разработката на софтуер е сред най-популярните области. Тъй като все повече компании се насочват към дигитални платформи и разчитат на дигитални продукти, търсенето за тази роля нараства. Те са отговорни за програмирането и създаването на софтуерни продукти. Освен техническите умения, разработчикът на софтуер трябва да има силно развити комуникационни умения и да може да работи в екип.

Data Scientist

Data Scientist (Изследовател на данни)

Data Science е един от най-горещите сектори в момента и то с основателни причини. Количеството данни, които използват компаниите и техните клиенти, се увеличава експоненциално. Виждайки как нараства търсенето на изследователи на данни през последните няколко години, тя се нарежда сред едни от най-добрите варианти за кариера през следващото десетилетие.

Изследователите на данни работят в почти всички сфери, включително електронна търговия, изследователски организации, маркетингови агенции и др. Те търсят трендове в големи обеми от информация. Създават статистически анализи с помощта на алгоритми за машинно обучение, както и техники за автоматизация, които опростяват ежедневните им процеси.

Data Analyst

Анализатор на данни

Докато изследователите на данни анализират данните и разработват решения, компаниите имат нужда от професионалисти, които да направят данните разбираеми за всички. Това правят анализаторите на данни.

Има известно припокриване между изследователите на данни и анализаторите на данни, но основните разлики са, че изследователите използват програмни езици като Python и R, докато анализаторите на данни могат да използват SQL или Excel за заявки, създаване на различни видове анализи или осмисляне на техните данни.

Ако си добър в математиката и статистиката, това би било подходящо за теб.

Blockchain developer

Разработчик на блокчейн

Ако четеш новини, няма как да не си попадал на такива за биткойн – най-популярната криптовалута, която се основава на блокчейн. Но именно блокчейн е по-интересната тема. Много експерти вярват, че базираните на него технологии ще революционизират различни индустрии поради техния уникален и практически потенциал - включително финанси, здравеопазване, логистика, транспорт и др., търсят разработчици на блокчейн, за да им помогнат да се подготвят за динамичните нужди на бъдещето. Поради тези причини, преследването на кариера в тази технологична област може да бъде подходящо за теб.

AI and ML

Експерт по изкуствен интелект и машинно обучение

Експертите по изкуствен интелект (AI) и машинно обучение (ML) са много търсени и непрекъснато се увеличават. AI и ML намират приложения в различни индустрии, включително финанси, здравеопазване, медицина, образование, производство и др.

Въпреки че търсенето на такива професионалисти е много голямо, има огромен недостиг на квалифицирани и талантливи експерти, което може да е прекрасна възможност за теб.

Information technology

Мениджър на компютърни и информационни системи

Той отговаря за всички дейности, свързани с компютрите в рамките на компания или друга организация. Работата може да включва анализ на компютърни нужди, препоръчване на подобрения на системата, инсталиране и поддръжка на компютри и софтуер.

Много организации имат няколко души, отговарящи за управлението на компютърни и информационни системи, всеки с различен набор от отговорности. Например, главен информационен служител (CIO) наблюдава цялостната технологична стратегия на организацията. Главен технически директор (CTO) пък оценява новите технологии, за да определи как може да се внедри специфични технологични решения.

Cyber security specialist

Специалист по киберсигурност

Тъй като обществото ни става по-дигитализирано, заплахата от кибератаки нараства. Компании и организации по целия свят разчитат на експерти по киберсигурност, които да им помогнат да се справят с тези заплахи. Специалистите по киберсигурност помагат служителите да са наясно как да следват най-добрите практики за сигурност.  Те са отговорни за разработването на цялостни програми, политики, стандарти и процедури за информационна сигурност. Непрекъснато проучват възможностите за нерегламентирано достъпване до компютърни системи, рисковете от изтичане на информация, разработват и тестват системи за предотвратяването им.

Digital marketing

Дигитален маркетолог

Чудил ли си се някога как фирмите привличат клиенти онлайн? Ако е така, тогава дигиталният маркетинг може да е идеален за теб.

Дигиталният маркетинг включва комбинация от технически умения и креативност, тъй като съдържа раздели и от двете области. Някои от задачите на дигиталните маркетолози включват създаване и оптимизация на съдържание, онлайн реклама, работа със социални мрежи и др.

Най-добрата професия за теб

Изборът на правилната кариера е важно решение. Необходимо е да следиш тенденциите и посоката на професиите на бъдещето. Можеш да намериш идеалната за теб кариера, като помислиш какви са интересите и уменията ти и идентифицираш областите, в които се вписват добре. Това ще ти гарантира не само успех, но и пълно удовлетворение. Когато работата е удоволствие, не ти се налага да работиш нито ден.
04/02/2021

Други избрани новини

17/03/2021

Цветана Димитрова: „Писането на код означава говорене на езика на 21-ви век“

Днес те срещаме с Цветана Димитрова, преподавател в Училищна Телерик Академия. Тя е от онези невероятни хора, които не приемат работата си като задължение, а по скоро като хоби, което обичат да правят. В школите й са се обучавали над 220 нинджи. Виж какво ни сподели тя за преподавателската професия, страстта й към програмирането и успехите на учениците й.

08/03/2021

Кои са дамите в екипа на Училищна Телерик Академия

По случай международния ден на жената, днес те срещаме с дамите, част от екипа на Училищна Телерик Академия. Те са млади, мотивирани, креативни и са важна част от успеха ни. Какъв е пътят, който са изминали, за да станат част от инициативата и какво ги мотивира всекидневно - продължавай да четеш и ще разбереш!

29/09/2020

Защо да учиш алгоритмично програмиране?

Чудиш се дали алгоритмичното програмиране е за теб? Юлия Димитрова е преподавател по информатика и ИТ с изключителен опит. От 20 години тя подготвя състезатели по програмиране и е обучила над 200 деца. В следващите редове тя ще ти разкаже малко повече за програмата на Училищна Телерик Академия и тайните на алгоритмичното програмиране.

footer-school

Благодарим Ви!

You will receive an email from us shortly

check
footer-school

Всичко ново по имейл

Aбонирай се за месечния ни бюлетин