Защо да учиш алгоритмично програмиране?
×
academy-school-top-info
Подготвяме следващите поколения за професиите на бъдещето с безплатни школи по програмиране и дигитални науки. Помогни ни да обучим още повече ученици. ВИЖ КАК.
news-banner

Новини

Защо да учиш алгоритмично програмиране?

29/09/2020

Чудиш се дали алгоритмичното програмиране е за теб? Юлия Димитрова е преподавател по информатика и ИТ с изключителен опит. От 20 години тя подготвя състезатели по програмиране и е обучила над 200 деца. В следващите редове тя ще ти разкаже малко повече за програмата на Училищна Телерик Академия и тайните на алгоритмичното програмиране.

Competitive development TAS

„Всяка година моите състезатели, започнали обучението си в школите на Училищна Телерик Академия, се класират за Националния кръг на НОИ, в разширените национални отбори, от всяко национално състезание се връщахме с букети от медали и много Грамоти за отличие. Медали и отличия печелеха  редовно и от международните състезания.“

Какво учат децата в обучението по „Алгоритмично програмиране“?

Обучението по „Алгоритмично програмиране“ е насочено към подготовка на децата за участие в състезания по информатика. По програма се изучават структури от данни и конструкции на езика за програмиране С++ и всички базови алгоритми, използвани на състезанията. Учениците усвояват техники за оптимизирането им по време и памет, обучават се да пишат добре структуриран код, да откриват и отстраняват грешки в програмите и др.

Коя част от обучението има най-голяма полза за учениците?

Много важен компонент от обучението в този курс са тренировъчните онлайн състезания, организирани от Академията. Те се провеждат периодично след приключване на определени раздели от учебния материал. Ползата от тях е огромна, защото:

  • задачите са стриктно съобразени с темите, взети до момента преди провеждането на съответното състезание. Така и учениците и учителите получават своевременна обективна обратна връзка за степента на усвояване на материала и нивото на подготовка за всяко дете.
  • учениците многократно и поетапно тренират уменията си да се справят с решаването на задачи в реални състезателни условия – за ограничено време. Това допълнително подпомага подготовката им за участие в истинските състезания;
  • поддържа се състезателният дух и мотивацията на децата - успелите се запалват да работят още по-усърдно, виждайки, че се справят, а тези, които не са се справили отлично, се мотивират  да наваксат до следващото състезание - с по-системен труд да попълнят пропуските си, за да се справят на следващото състезание!
  • резултатите от тези състезания са в помощ за учителите, като един от критериите при подбор на участници в националните състезания с квота.

Като цяло подготовката на децата в тези програми, в съчетание с тренировъчните състезания,  повишава самочувствието и тяхната конкурентоспособност. Изгражда ги като успешни творци с увереност, че могат да се справят и с най-трудните предизвикателства в живота. 

Telerik Academy School student

Защо е необходимо учениците да се запознаят с дигиталните технологии и програмирането от ранна възраст?

Все по-масово деца от ранна училищна възраст проявяват интерес към програмирането. Особено се вдъхновяват, когато видят, че дори и с познания от курс начинаещи могат да създадат свои собствени игри. Ентусиазмът им не се намалява от това, че първите им игри не изглеждат, както 3D игрите, които играят, а са силно впечатлени, че могат да карат компютъра да прави това, което му казват те.

Дори за деца, които след курса не продължат да се занимават с програмиране, ползата от усвоените умения е голяма. Защото при обучението по програмиране дори и за първо ниво, се усвояват умения за структуриране на мисленето, справяне с по-сложни проблеми чрез разбиването им на по-малки стъпки, спазвайки определени правила.

Дори и минималните умения по програмиране променят начина на взаимодействие с технологиите и отварят очите за необятните възможности, които те предоставят. Това стимулира и емоционалните и когнитивното им развитие.

Затова завършилите курс по „Алгоритмично програмиране“ и да се насочат след това към други  области без видима връзка с програмирането, се справят много по-лесно и успешно с всичко. Колкото по-рано  се случи това, толкова по-рано децата добиват увереност в собствените сили и самочувствие, че могат да се справят с всички предизвикателства в ежедневието на личния и професионалния си живот, което ги прави много по-конкурентоспособни и успешни!

Приемът за безплатните школи по дигитални науки и програмиране на Училищна Телерик Академия е отворен. Кандидатствай в една от 110+ школи в 33 града в България до 11 октомври. Включи се.

29/09/2020

Други избрани новини

08/03/2021

Кои са дамите в екипа на Училищна Телерик Академия

По случай международния ден на жената, днес те срещаме с дамите, част от екипа на Училищна Телерик Академия. Те са млади, мотивирани, креативни и са важна част от успеха ни. Какъв е пътят, който са изминали, за да станат част от инициативата и какво ги мотивира всекидневно - продължавай да четеш и ще разбереш!

04/02/2021

8 перспективни професии днес и за в бъдеще

В тази статия споделяме 8 перспективни професии, които набират скорост и ще продължат да са актуални в бъдеще. Този списък ще ти помогне да вземеш информирано решение относно твоята кариера.

28/09/2020

Защо да учиш дигитални науки?

Независимо дали ще избереш да се занимаваш с програмиране или да се развиваш в друга област, уменията да управляваш дигиталните технологии и да пишеш код, ще ти помогнат да си намериш перспективна и интересна работа и да се превърнеш в предпочитан специалист. Как може да стане това?

footer-school

Благодарим Ви!

You will receive an email from us shortly

check
footer-school

Всичко ново по имейл

Aбонирай се за месечния ни бюлетин