Кои са дамите в екипа на Училищна Телерик Академия
×
academy-school-top-info
Подготвяме следващите поколения за професиите на бъдещето с безплатни школи по програмиране и дигитални науки. Помогни ни да обучим още повече ученици. ВИЖ КАК.
news-banner

Новини

Кои са дамите в екипа на Училищна Телерик Академия

08/03/2021

По случай международния ден на жената, днес те срещаме с дамите, част от екипа на Училищна Телерик Академия. Те са млади, мотивирани, креативни и са важна част от успеха ни.

Какъв е пътят, който са изминали, за да станат част от инициативата и какво ги мотивира всекидневно - продължавай да четеш и ще разбереш!

Женската част от екипа на Училищна Телерик Академия
Вяра, Лиза, Альона, Руми и Мадлен

Представете се:

Лиза: Здравейте, казвам се Елизавета Каснакова и съм трейнър по дигитални науки в Училищна Телерик Академия. Учила съм в 133 СУ "А.С.Пушкин", а в последствие записах бакалавърска степен по "Компютърни системи и технологии" в Технически университет - София. След като завърших бакалавъра си, заминах за Русия, където попаднах в нов град на име Иннополис – технологичен и иновативен град с цел да се превърне в "Силициевата долина" на Русия. Беше като град пълен с програмисти. Там завърших магистратура Софтуерно инженерство и след това работих една година като програмист.

Аля: Казвам се Альона Денякина и съм програмен мениджър на Училищна Телерик Академия. Завърших гимназия в СМГ и бакалавър по "Социология" в Софийски университет, след което съм специализирала в различни български и чуждестранни институции в сферите на организационно и държавно развитие и управление, както и педагогика и ранно детско развитие.

Руми: Казвам се Румяна Пенева и ролята ми в екипа на Училищна Телерик Академия е да се грижа за нашата партньорска мрежа. Възпитаник съм на Втора английска езикова гимназия "Томас Джеферсън", а след това продължих образованието си в Американски университет в България.

Вяра: Аз съм Вяра Иванова, преподавател на Училищна Телерик Академия по разработка на игри и уеб програмиране. Въпреки, че съм родена в Пловдив, прекарах почти цялото си образование в Бургас и по-точно в ППМГ "Акад. Никола Обрешков". До края на 10 клас учих там, а след това се преместих да уча в СМГ, където и завърших средното си образование. Непосредствено след това записах висше образование във ФМИ със специалност "Компютърни науки".

Мади: Накратко за мен - Мадлен Димитрова, част от маркетинг екипа на Училищна Телерик Академия. Завърших гимназия в НПМГ "Академик Любомир Чакалов" с профил физика и имам бакалавърска степен по "Връзки с обществеността" от Софийски Университет.

Училищна Телерик Академия - Руми и Лиза

Каква беше страстта ти в училище и какво те мотивира да станеш част от екипа на Училищна Телерик Академия?

Руми: В училище се занимавах с доста неща - актьорско майсторство, ученическо самоуправление, дебати, членувах и в няколко младежки организации. Това, което ме мотивира е желанието ми да виждам позитивен резултат от усилията си. Фактът, че допринасям за това учениците в страната да имат достъпни възможности за развитие, ме прави щастлива.

Мади: Винаги съм имала изключително разнообразни интереси, но най-отличителата ми черта е комуникативността. Вярвам, че всеки човек заслужава възможност да намери и практикува професията и хобитата, които му носят удовлетворение. Всекидневно се вдъхновявам от колегите си. Имам щастието да съм заобиколена от амбициозни, мислещи, критични и развиващи се хора. Това, което ме мотивира е възможността за постоянно усъвършенстване и намиране на креативни решения в работата ми.

Вяра: Работата в Училищна Телерик Академия съчетава перфектно интересите и уменията ми. Имам възможност да допринасям за развитието на учениците. По-голямата част от гимназиалните си години прекарах с фокус към математиката, защото тя е голямата ми страст. В четвърти клас започнах да се явявам на състезания по математика, като за всички години съм пропуснала само едно от всички провеждани състезания. Също така много активно се занимавах и с научни разработки по математика, разработка на проекти, участие в панаири и конференции по математика.

Аля: Основното предизвикателство беше как да избера с какво да се занимавам, след като всичко ми е толкова интересно. Обобщаващото между всички интереси и истинската ми "страст" си остава - да помогна за устойчивото развитие на България. С експериментиране и трупането на опит реших, че образованието е сферата, в която ще се чувствам най-полезна и ще мога най-добре да допринеса за тази цел.

Лиза: В училище имах интерес към математиката и природните науки, лесно ми се отдаваха, но не знаех с какво точно ще се занимавам след като завърша. В 12 клас ми се наложи да обмисля в каква посока ще поема. Най-рационално ми се стори да е с математика, защото можех да се подготвя самостоятелно за изпитите. Имах леки притеснения дали ще се справя с изучавания материал в Технически университет, но с желание и учене се справях много добре.

В средата на първи курс се записах на курс в Телерик Академия, което се оказа едно от най-полезните неща, които съм правила – научих страшно много за програмирането и се запознах с много вдъхновяващи хора. След завръщането ми от Русия проверих в сайта им дали не търсят хора. Имаше позиция в Училищна Телерик Академия за трейнър по Дигитални Науки. Като се запознах с програмата и с това, което прави Училищна Телерик Академия, много се запалих – каузата да обучавам деца ме грабна, програмата много ми хареса и възможността да преподавам ме спечелиха.

Какво бихте посъветвали момичетата, които имат интерес към дигиталните технологии?

Тук дамите са единодушни в съвета си - кандидатствай за някоя от школите ни. Момичета, не се впечатлявайте от мнението, че е "странно" да имате интерес към определени теми, защото не е. Пробвайте, няма какво да загубите - или ще ви хареса и ще знаете към какво да се насочите отрано, или няма да ви хареса, но ще имате нови знания и умения, които в тази дигитална ера със сигурност ще са ви от полза!

08/03/2021

Други избрани новини

20/04/2021

Програмирането - езикът на бъдещето

Антон Деков от малък обича да си играе и да програмира роботите Dash и Dot, както и да създава различни игри на Scratch. Той непрекъснато търси да научи нещо ново в областта на програмирането. Повече за интересите му и как обучението в Училищна Телерик Академията развива много други негови умения, споделя неговата майка Росица Декова.

17/03/2021

Цветана Димитрова: „Писането на код означава говорене на езика на 21-ви век“

Днес те срещаме с Цветана Димитрова, преподавател в Училищна Телерик Академия. Тя е от онези невероятни хора, които не приемат работата си като задължение, а по скоро като хоби, което обичат да правят. В школите й са се обучавали над 220 нинджи. Виж какво ни сподели тя за преподавателската професия, страстта й към програмирането и успехите на учениците й.

04/02/2021

8 перспективни професии днес и за в бъдеще

В тази статия споделяме 8 перспективни професии, които набират скорост и ще продължат да са актуални в бъдеще. Този списък ще ти помогне да вземеш информирано решение относно твоята кариера.

footer-school

Благодарим Ви!

You will receive an email from us shortly

check
footer-school

Всичко ново по имейл

Aбонирай се за месечния ни бюлетин