Виолета Вазова, учител: „Необходимо е да подготвим младите за предизвикателствата на времето“
×
academy-school-top-info
Подготвяме следващите поколения за професиите на бъдещето с безплатни школи по програмиране и дигитални науки. Помогни ни да обучим още повече ученици. ВИЖ КАК.
news-banner

Новини

Виолета Вазова, учител: „Необходимо е да подготвим младите за предизвикателствата на времето“

02/08/2017

В поредица от интервюта ще ви срещнем с преподавателите в Училищна Телерик Академия, които обучават ученици от 4-6 клас на програмиране в 36 школи в цялата страна. Като част от инициативата, тяхната основна мисия е да запалят интереса на децата към дигиталните технологии, подготвяйки ги за професиите на бъдещето.

Представяме ви Виолета Вазова - учител по математика в МГ „Акад. Кирил Попов“, в гр. Пловдив. Виолета започва да води школа по програмиране към Училищна Телерик Академия през 2013 г., като досега през тези обучения са преминали над 120 ученици. От 2016 г. заедно с нея в Училищна Академия преподава и дъщеря й – Веселина Вазова. Преди да се присъедини към преподавателския ни екип, Виолета ръководи проекти за създаване на електронни уроци и тестове по информатика и провежда обучения по състезателно програмиране в Математическата гимназията. Автор е на учебни помагала по информатика и ИТ.

Научете от интервюто ни с Виолета защо е необходимо децата да развиват аналитичното си мислене от ранна възраст, как тя решава да стане преподавател в Училищна Телерик Академия и какво предстои на школата, която ръководи през следващата учебна година.

Violeta Vazova - Telerik Kids Academy

Как решихте да станете част от мрежата на Училищна Телерик Академия?
Инициативата ме привлече с това, че обучава ученици в 4-6 клас да мислят аналитично и да програмират. Това съвпада с моите виждания, че алгоритмичното мислене при децата, като продължение на математическото и логическото мислене, може успешно да се формира в тази възраст. 

Освен това Училищна Телерик Академия ми дава възможност да проявявам творчество в работата си с децата, както и в методиката на обучение, прилагайки мои собствени идеи. Не на последно място идва и удовлетворението от това да видя, че моите възпитаници са знаещи и можещи хора, уверени в това, което правят.

Защо според вас е важно децата от ранна възраст да учат програмиране?
Технологиите се развиват с експоненциална скорост. За кратко време се създават нововъведения навсякъде около нас - умни коли, къщи, умни телефони и много други. Необходимо е да подготвим младите за предизвикателствата на времето, за да станат те умни и можещи хора,  които да управляват тази сложна система. Обучението трябва да започне във възможно най-ранна възраст, защото децата имат силна интуиция, която им помага много бързо да навлязат в света на технологиите.

Коя е любимата част от работата ви в Училищна Телерик Академия?
При обучението на по-малките ученици от съществена важност е учителят да представи сложната материя, каквато е програмирането, по достъпен начин. Това съвсем не е лесно. Затова се чувствам удовлетворена, когато видя пред себе си усмихнатите лица на  разбиращите деца. Особено ме радва блясъка в очите им, когато самостоятелно напишат работеща програма.

За втори път организираме летни обучения по програмиране в Пловдив. Как успявате да задържате вниманието и интереса на учениците през лятото?
Програмирането е като магия. След като открият „магическите си способности“ и разберат, че могат да накарат компютъра да изпълнява техните желания, децата искат да учат все повече и повече. Затова остават в компютърната зала и през лятото.

Какви са изискванията към желаещите, които искат да се обучават през учебната 2017-2018 г. и как могат да кандидатстват те?
Следващата школа за начинаещи ще стартира в началото на октомври. Желателно е децата да имат добро математическо и логическо мислене, да проявяват интерес към компютрите и да искат учат нови и не толкова лесни неща.

За да кандидатстват в школата, която ръководя, родителите могат да изпратят по имейл данните за детето, както и свой телефон и имейл за връзка. В края на септември децата се явяват на тест – входно ниво. Задачите в теста са логически и целят да проверят мисленето и съобразителността на учениците, без да изискват предварителна подготовка.

Какво бихте посъветвали учителите, които проявяват интерес към Училищна Телерик Академия?
Моят съвет към тях е да не спират да се обучават и усъвършенстват. Да работят със сърце и да дерзаят. Защото в Телерик Академия оптимизмът и добрата амбиция вървят ръка за ръка.

Важно уточнение: Процесът по кандидатстване и прием на ученици в отделните школи на Училищна Телерик Академия са различни. Ако имате запитвания относно някоя от другите ни школи, можете да ни пишете на school@telerikacademy.com.

02/08/2017

Други избрани новини

23/08/2017

Предстои първата Европейска младежка олимпиада по информатика

Нямаме търпение да дойде септември и то не само заради старта на новата учебна година. България ще бъде домакин на първата Европейска младежка олимпиада по информатика (eJOI). В международното състезание, което ще се проведе в периода 7-13 септември в София, участие ще вземат ученици до 15.5 годишна възраст от над 20 страни.

04/08/2017

България е сред топ 5 страни в света с над 100 медала по информатика

Златен и три бронзови медала завоюваха българските състезатели от Международната олимпиада по информатика в Техеран. Гордеем се, че двама от шампионите, които донесоха този успех, са се подготвяли в Училищна Телерик Академия.

07/07/2017

Мона-Никол, 10 г.: „Най-хубавото на програмирането е, че веднага разбираш дали решението ти работи“

Представяме ви историята на Мона-Никол Апостолова, която е ученичка в 4-ти клас в ОУ „Алеко Константинов“ в гр. Пловдив. Въпреки че е най-малка в школата на Училищна Телерик Академия с преподавател Вили Вазова, Мона-Никол се представя отлично и уверено прави своите първи стъпки в света на програмирането и дигиталните технологии.

footer-school

Благодарим Ви!

You will receive an email from us shortly

check
footer-school

Всичко ново по имейл

Aбонирай се за месечния ни бюлетин