Ученикът учител – Цветелин Цецков
×
academy-school-top-info
Подготвяме следващите поколения за професиите на бъдещето с безплатни школи по програмиране и дигитални науки. Помогни ни да обучим още повече ученици. ВИЖ КАК.
news-banner

Новини

Ученикът учител – Цветелин Цецков

06/08/2020

Montana group Telerik Academy School

Цветелин Цецков или накратко Цеци не е типичният зрелостник. Той е от хората, които ценят възможността да получат знания и после да ги предадат нататък. Цецие възпитаник на ПМПГ „Св. Климент Охридски“, град Монтана и Училищна Телерик Академия, а през октомври ще бъде първи курс във ФМИ към СУ „Св. Климент Охридски“ - специалност „Компютърни науки“. Той е само на 19 години, но вече има зад гърба си една година опит като преподавател в родния си град. През изминалата година Цветелин стана част от преподавателската ни мрежа в направление „Разработка на игри“ за  8-12 клас. В следващите редове ще ни разкаже какво е да си едновременно учител и ученик и защо се е насочил към преподаването.

„Живеем във време, в което технологиите са неотменна част от ежедневието. И това няма да се промени в бъдеще. Именно затова е необходимо следващите поколения да са запознати още от ранна възраст с дигиталните технологии, за да израснат информирани и способни млади хора, които да градят не само бъдещето на собствения си град, но и на България и света“, споделя Цветелин

Сподели ни кога и как започна да се занимаваш с програмиране?

Занимавам с програмиране от 6 клас, може би самото начало беше по чиста щастлива случайност. Както всяко хлапе на тази възраст играех игри, но с времето видях, че има хора, които пишат и разширяват същите тези игри. Започнах да чета по темата - хвърлих се в дълбокото. Беше ми много трудно, но научавах нови неща всеки ден и това много ми харесваше. Малко по-късно разбрах и за Училищна Телерик Академия, която тогава все още не присъстваше в толкова много градове. Пътувах до София всяка неделя в продължение на 2 години. След това продължих с други школи, но никога не забравих хората, които превърнаха една искра в буен огън и страст за цял живот. И ето ме днес - учител в същата тази Академия, която положи основите на страстта ми за цял живот, за да „предам нататък“.

А каква беше причината да решиш да се обучаваш в Училищната Телерик Академия?

Програмите на Училищна Телерик Академия са прекрасно място всеки млад човек да започне своето обучение, своя път към мечтаната професия на програмист, разработчик на игри и дори състезател по информатика и информационни технологии. Моята мотивация да се запиша беше интересът ми към програмирането, а Явор Никифоров е главният виновник, който отключи в мен страстта към това да създавам код.
Решението да преподавам в Монтана е повлияно от желанието ми повече ученици да имат възможност да се докоснат до необятния свят на технологиите.

Montana group Telerik Academy School

Как би описал и сравнил двете си роли – на преподавател и на ученик
?

До скоро заемах местата и от двете страни на учителското бюро. Като ученик се учех от моите преподаватели, не само на материала в училище, но и на стила на преподаване. Вземах добрите практики от тях и си правех изводи за нещата, които не ми харесват. Като учител успях да приложа това, което смятах за правилно при преподаване. Разбира се съчетаването на преподаване и учене не идва без предизвикателства, особено в контекста на пандемията. Истински важното за мен беше удовлетворението, което се изписваше по лицата на учениците ми, когато видят, че играта им работи. Макар учебната година да беше изключително динамична и различна от всички предишни, забелязах осезаема промяна по отношение на интереса на учениците към програмирането. Те влизаха в класната стая изпълнени с желание да научат нещо повече и да напишат поне по още един ред код.
Радостта ми е неизмерима, когато вляза в стая пълна с млади ентусиасти и във въздуха се усеща желанието да се напише следващата игра, да се види „какво ще стане ако...“. Така знам, че съм изпълнил мисията си.

Какво би посъветвал учениците и учителите, които имат интерес към Училищна Телерик Академия?

Не чакайте! Запишете се за обучение и се отдайте на това учебно приключение. Не спирайте и за миг да „дълбаете“ и да развивате познанията си. За учителите съветът ми е малко по-различен: направете го, ако не за себе си, то за града и за бъдещето си. Няма нищо по-удовлетворяващо от това да инвестираш времето си в млади хора, които да изградят едно по-светло бъдеще.

През следващата година ще продължавам да преподавам в Монтана, защото съм си поставил цел, а именно да превърна Монтана в място, което дава възможност на младите да развият таланта си в областта на информатиката и информационните технологии.

Заяви желание за участие обученията на Училищна Телерик Академия във формата ни за интерес.  В началото на септември започна кандидатстването за следващата учебна година.

Ако искаш да станеш част от преподавателската ни мрежа, можеш да видиш информация как да отворим школа в твоя град.

06/08/2020

Други избрани новини

01/09/2020

Как да подадете кандидатурата на детето си в Училищна Телерик Академия? [2020-2021 г.]

Ако искате да подготвите детето си за професиите на бъдещето, в Училищна Телерик Академия ще намерите специализирани за всяка възраст програми, които да го въоръжат с нужните дигитални умения. Ето как всяко дете да кандидатства в Училищна Телерик Академия в няколко лесни стъпки.

19/08/2020

Какво постигна Училищна Телерик Академия през 2019-2020 г. [инфографика]

Вече 10 г. подготвяме следващите поколения за дигиталните професии на бъдещето с програми по алгоритмично програмиране, разработка на игри, дигитални науки и уеб програмиране. Обучили сме над 12 000 ученици, като през учебната 2019-2020 г. достигнахме рекордните 2 000 деца в 102 школи. Научете повече за ефекта от програмите ни в нашата инфографика.

05/06/2020

Създаване на мисловни карти

Знаеш ли, че мозъкът обича визуалната информация? Възприема я в пъти по-лесно, запомня я по-добре и я възпроизвежда с лекота. Паметта ни е преди всичко визуална. При опит да си спомним нещо, обикновено в съзнанието ни изскача образ. Един от най-силните методи, с които да учиш и помниш по-бързо, е да си правиш мисловни карти.

footer-school

Благодарим Ви!

You will receive an email from us shortly

check
footer-school

Всичко ново по имейл

Aбонирай се за месечния ни бюлетин