×
academy-school-top-info
Подготвяме следващите поколения дигитални нинджи. Приемът за учебната 2020-2021 г. е отворен. КАНДИДАТСТВАЙ СЕГА.
news-banner

Новини

Създаване на мисловни карти

05/06/2020

Знаеш ли, че мозъкът обича визуалната информация? Възприема я в пъти по-лесно, запомня я по-добре и я възпроизвежда с лекота. Паметта ни е преди всичко визуална. При опит да си спомним нещо, обикновено в съзнанието ни изскача образ. Както споделихме в статията  „9 трика да запомните учебния материал бързо и лесно“, има лесни трикове, с които да учиш и помниш по-бързо. Един от най-силните методи е да си правиш мисловни карти.

Drawing-mind-map - Telerik Academy School

Какво са мисловните карти:

За разлика от традиционното водене на бележки или линеен текст, в мисловните карти информацията е структурирана по начин, който наподобява как действително работи мозъкът ти. Тъй като това е дейност, която е едновременно аналитична и художествена, тя ангажира мозъка ти по много по-богат начин, като помага във всичките му познавателни функции. Те ти дават възможност по креативен и организиран начин да изразиш мислите и идеи си и да представиш сложни концепции. Могат да бъдат приложени във всеки един аспект от живота.

Мисловните карти представят едновременно „голямата картина“ и детайлите, като подобряват ученето и креативността. Те се прилагат успешно при водене на записки, целеполагане, решаване на проблеми, генериране на идеи, запаметяване на информация, планиране на проекти и много други.

Mind-map-principles

Мисловната карта е създадена от mindmapping.bg

Как работят?

Всички мисловни карти имат естествена организационна структура, която започва от центъра и използват линии, символи, думи, цвят и изображения според прости и удобни за мозъка концепции. Съзнателното преобразуване превръща дълъг списък от монотонна информация в цветна, запомняща се и високо организирана диаграма, която работи в съответствие с естествения начин на работа на мозъка ти.

 „Хората, които използват мисловните карти в своето ежедневие организират и представят своите мисли по-добре, учат много по-бързо и лесно, както и генерират по-креативни идеи", Петър Шарков, ръководител на Училищна Телерик Академия и съосновател на mindmapping.bg

За какво можеш да използваш мисловните карти?

  • Водене на бележки
  • Разрешаване на проблем
  • Изучаване и запаметяване на информация/учебен материал
  • Планиране
  • Проучване и обединяване на информация от множество източници
  • Представяне на информация
  • Създаване на креативни решения
Mind-map-applying

Мисловната карта е създадена от mindmapping.bg

Мисловните карти могат да бъдат създадени по много различни начини, но те споделят едни и същи основи

1. Започни от центъра на бял лист хартия, обърнат хоризонтално, като пишеш или рисуваш идеята, която възнамеряваш да развиеш.

Започвайки от центъра на страницата, даваш свобода на мозъка си да генерира идеи във всички посоки, свободно и по естествен път.

2. Стреми се основната тема да е кратка. Да съдържа една дума. Изкушението да напишеш цялостна фраза е огромно, но винаги търси възможност да я съкратиш.

По този начин мисловната ти карта ще е много по-ефективна

3. Използвай картинка или снимка за централната си идея.

Защото една снимка (картинка) е равносилна на 1000 думи и ти помага да използваш и стимулираш въображението си.

4. Прави извити разклонения вместо прави линии.

Защото присъствието на много прави линии е скучно за мозъка ти.

5. Създай съответните подтеми около тази централна тема, свързвайки всяка от тях с центъра. След това на всяко ниво свързвай новите разклонения с предишните, както сметнеш за добре.

Мозъкът работи с асоциации. Когато свързваме разклоненията ние виждаме връзката между нещата много по-ясно и можем да запомним информацията по-лесно.

6. Слагай само по 1 ключова дума на разклонение.

Защото така подпомагаш асоциативното мислене и правиш мисловната си карта много по-гъвкава.

7. Използвай различни цветове, символи и рисунки.

Цветовете са също толкова стимулиращи и вдъхновяващи за мозъка, както и картинките. Те изпълват с живот мисловната карта и развиват креативното мислене.

8. Използвай картинки навсякъде, където можеш.

Както централната картинка, така и всяка друга е равносилна на 1000 думи. Ако една мисловна карта съдържа 10 картинки, би била равносилна на 10 000 думи текст.

9. Използвай различен размер на текста, цвят и подравняване. Варирай дебелината и дължината на линиите. Осигури колкото се може повече визуални сигнали.

За да подчертаеш важните точки. Всяка малка разлика помага да ангажираш мозъка си.

Създаването на мисловни карти е интригуваща и неизчерпаема тема. В тази статия загатваме само част от нея. Ако искаш да научиш повече, ти препоръчваме да погледнеш https://mindmapping.bg/.

Междувременно дай шанс на мисловните карти - опитай да създадеш такива. Следвай тези лесни съвети и виж какви ще са резултатите. Не се притеснявай да използваш креативен подход в създаването им – забавлявай се.

 

Други полезни ресурси:

Дигитален детокс – защо не трябва да прекаляваме с технологиите

Как да използваме мозъка си по-ефективно

Как да търсиш ефективно информация в интернет

Как да учите ефективно онлайн

9 трика да запомните учебния материал бързо и лесно

10 правила за безопасно сърфиране в интернет
05/06/2020

Други избрани новини

01/09/2020

Как да подадете кандидатурата на детето си в Училищна Телерик Академия?

Ако искате да подготвите детето си за професиите на бъдещето, в Училищна Телерик Академия ще намерите специализирани за всяка възраст програми, които да го въоръжат с нужните дигитални умения. Ето как всяко дете да кандидатства в Училищна Телерик Академия в няколко лесни стъпки.

06/08/2020

Ученикът учител – Цветелин Цецков

Цветелин Цецков е част от преподавателската ни мрежа в направление „Разработка на игри“ за 8-12 клас. Той е само на 19 години, но вече има зад гърба си една година опит като преподавател в родния си град. В следващите редове ще ни разкаже какво е да си едновременно учител и ученик и защо се е насочил към преподаването.

21/05/2020

Преподаването онлайн - учителите споделят

COVID-19 промени за дни образователната система и традиционните методи за учене, но също така предизвиква способността ни да се адаптираме. Допитахме се до част от преподавателите в Училищна Телерик Академия за промените и уроците, вследствие на преминаването към онлайн формат. Какви са предизвикателствата и как се справят с тях? Виж какво споделиха част от тях.

footer-school

Благодарим Ви!

You will receive an email from us shortly

check
footer-school

Всичко ново по имейл

Aбонирай се за месечния ни бюлетин