Software AG: какво ни сподели една от първите софтуерни компании в света
×
academy-school-top-info
Подготвяме следващите поколения за професиите на бъдещето с безплатни школи по програмиране и дигитални науки. Помогни ни да обучим още повече ученици. ВИЖ КАК.
news-banner

Новини

Software AG: какво ни сподели една от първите софтуерни компании в света

11/05/2022

Software AG e продуктова компания и е основана през 1969 г. в Германия, а продуктите й участват в ежедневието на почти всеки човек на планетата. Днес те срещаме с Веселин Александров, управител на Software AG България, който ще ни разкаже малко повече за компанията и нейната дейност.

Veselin Aleksandrov - Software AG

Software AG има над 10 000 бизнес клиенти в повече от 70 държави, като 70% от тях са част от Fortune 1000. В България компанията има офис в София, открит през 2006 г., а към момента служителите са над 280.“

Какъв е мащабът на компанията в световен план?

Централата ни е в Дармщат, Германия, а по света имаме над 5000 служители. Имаме екосистема от над 400 продукти, като ключови за компанията са продукти и услуги в сферата на  IoT & Analytics, APIs, Integration & Microservices, Process Transformation, IT Transformation, Adabas & Natural.

Екипите в България са част от няколко глобални структури на компанията – Research & Development (екипите, които разработват и поддържат продуктите на компанията), IT (опериращи основно в насоките  Global Information Services, Cloud Service Operations, Security & Compliance), Professional Services (извършващи консултантски дейности), Global Marketing и др. Българската локация се е утвърдила като третия по големина R&D хъб на компанията в света.

15 years SAG in Bulgaria

Какви нови професии според Вас ще се появяват в ИТ сектора?

Не бих могъл да отгатна докъде ще стигне технологичното развитие дори и в следващите 20-30 години, но отсега е ясно, че ще има нужда от различни роли, свързани с квантовите компютри: разработчици на квантови алгоритми, квантов хардуер, изкуствен интелект базиран на квантовите компютри. Друга сфера, в която очаквам бурно развитие, е разработката на директни интерфейси „човешка нервна система – компютър“. Това би довело до рязка промяна на начина, по който ние използваме електронни устройства, а съответно и да тотално различни дизайн и изпълнение на една цялостна система.

От какви квалифицирани кадри има нужда бизнесът Ви, усещате ли недостиг на специалисти?

Определено нуждата от квалифицирани кадри се усеща, като в последните 4-5 години това е основният фактор, който малко забавя растежа на нашата компания в България. Основно търсим хора с RnD профил: софтуерни инженери  (Java, Spring, Java Script, REST, SQL), DevOps инженери (MS Azure, Go, Python, Docker, Kubernetes ,Terraform), QA инженери (Gradle, Selenium, JUnit, QFT, Jenkins, Github), но също така и софтуерни архитекти, мениджъри на екипи, Cloud Security експерти. Бих казал, че предлагаме възможност за развитие в доста широк спектър от IT роли.

Каква е причината да си партнирате вече две години с Училищна Телерик Академия?

Software AG винаги е инвестирала в обучението и менторството на млади таланти. Влечението към „точните“ науки,  което е фундаментът на софтуерното инженерство, в повечето случаи се проявява още в ученическите години. Подкрепяме Училищна Телерик Академия, за да помогнем на младежите да разгърнат потенциала си и да сбъднат мечтите си.

Академията е добър старт за учениците, които искат да се развиват в IT сферата, а и не само. Дигиталните познания и умения вече са задължително изискване към много професии, а т.нар. „професии на бъдещето“ се изграждат на базата на дигитализация, автоматизация и зависят от бурното развитие на връзката човек – компютър. Преди 20 години например провеждането на хирургическа операция, в която хирургът се намира на друг континент изглеждаше като научна фантастика. С напредъка в роботизацията, високоскоростната комуникация и телемедицината това вече е реалност.

Споменахте, че дигитални умения вече са задължително изискване за успешна кариера. Какво налага необходимостта децата от ранна възраст да бъдат дигитално грамотни?

Живеем в ерата на глобалната дигитализация. От най-ранна възраст децата са заобиколени от разнообразни форми на дигитална комуникация и автоматизация. Изграждането на базови познания и разбиране как функционира този „дигитален свят“ им позволява да не се чувстват ограничени да са само потребители на дадена услуга. Ранното обучение отключва тяхното въображение, стимулира вродения им ентусиазъм и любопитство и по-този начин децата се подготвят да са следващите откриватели и изобретатели на технологии в постоянно променящия се свят.

Каква според вас е причината за ниското ниво на дигитална грамотност в България? Как може да се промени то?

По мое наблюдение нивото на обучение по така наречените точни науки спада, а те са нужната основа, без която е невъзможно да се развива дигитална грамотност. Както е написал Артър Кларк през далечната 1962 г.:
„Всяка достатъчно напреднала технология е неразличима от магията“. Неразбирането на базови физични закони и понятия, невъзможността да се решават дори сравнително прости математически задачи ограничава възможностите за развитие на младежите и ги стопира до ролята на „краен потребител“.

Първа стъпка в посока справяне с тази ситуация са инвестиции в образованието на учителите и възстановяването на престижния статус на преподавателската професия. Много важно е и да се акцентира повече върху обучителната практика. Възможността за работа по реални проекти, повече лабораторни и практически занятия и задълбочаването на връзката между фирмите и обучителните институции би довело до съществено повишаване качеството на базовите познания на учениците. От този момент нататък прехода към профилиране и професионално ориентиране би бил много по-лесен и плавен.

Вярваме, че с общи усилия можем да предоставим безплатно обучение за над 2900 деца през 2022-2023 г. Ако и ти искаш да подкрепиш отварянето на поне 130 школи в страната през следващата учебна година, се присъедини към каузата още сега!

Ако искаш да вземеш участие в обученията на Училищна Телерик Академия, се запиши във формата ни за интерес още сега. 

11/05/2022

Други избрани новини

02/06/2022

Фондация "Лъчезар Цоцорков": технологиите в голяма степен формират света, в който живеем днес

Днес ти споделяме нашия разговор със Стоян Фълджийски, Програмен мениджър „Образование" в Семейната Фондация „Лъчезар Цоцорков“. Тя е основана през 2019 г., като частна фондация, чиято основна цел е да допринася за благополучието на българското общество. Виж какво ни сподели организацията за дейността си, желанието да си партнират с нас и ролята на дигиталните технологии днес и в бъдеще.

12/05/2022

LimeChain: програмирането дава възможност на децата да успеят в утрешния ден

Основана през 2017 г., днес LimeChain е сред водещите софтуерни компании в разработката на проекти в сферата на блокчейн технологиите. Екипът им е формиран от четирима приятели, които вярват в развитието и приложението на блокчейн индустрията. А ние сме повече от щастливи да ги наречем наши партньори!

26/04/2022

Иво Дилов: “Удовлетворението от преподаването е в това, да помагаш на учениците да се развиват и да събуждаш желанието им за работа“

Иво Дилов е възпитаник на Училищна Телерик Академия с почти 10 години опит в преподаването. Още когато е в 7 клас започва да помага на учителите, преподавайки на по-малките от него. Виж какво ни споделя за школите и пътя си от ученик до преподвател в следващите редове.

footer-school

Благодарим Ви!

You will receive an email from us shortly

check
footer-school

Всичко ново по имейл

Aбонирай се за месечния ни бюлетин