×
academy-school-top-info
Приемът за учебната 2020-2021 г. в 6 града е все още отворен. КАНДИДАТСТВАЙ СЕГА.
news-banner

Новини

Преподаването онлайн - учителите споделят

21/05/2020

COVID-19 промени за дни образователната система и традиционните методи за учене, но също така предизвиква способността ни да се адаптираме. Платформите за електронно обучение и средствата за комуникация играят решаваща роля по време на пандемията. Но в основата на качественото образование не са технологиите и инструментите, а човешкият подход и интеракция.

Допитахме се до част от преподавателите в Училищна Телерик Академия за промените и уроците, вследствие на преминаването към онлайн формат. Какви са предизвикателствата и как се справят с тях? Виж какво споделиха част от тях.

Online-lessons-Telerik-Academy-School

От присъствен в 100% онлайн модел на обучение

С обявяването на извънредното положение учениците веднага започнаха да питат преподавателите ни как да продължат обучението си. Независимо, че то не е задължително и е в допълнение на отговорностите им в училище.

За дни трябваше да преминем от изцяло присъствено обучение в цялата страна към онлайн занятия в общо 69 школи. Ето как протече този процес за част от преподавателите ни:

Цветана Димитрова, гр. Пловдив: За пореден път Училищна Телерик Академия подава ръка и сбъдват мечтите на преподаватели, ученици, родители, цели семейства. Възможността да продължим онлайн беше светъл лъч, който огря стотици домове. Когато преподавам нов материал децата слушат и ме виждат какво пиша по екрана, като включвам и видео запис, който по-късно могат да гледат. След това имат възможност да разпишат самостоятелно заданията.  Всеки казва „Госпожо, може ли аз да споделя екран?  Искам и аз да покажа моето решение. Имам грешка, може ли да я видите?“ и т.н. Всеки помага на другия, показва своето решение и всички са щастливи и се чувстват като един екип и едно цяло.

Петя Миронова, гр. Враца: Записвам видеоурок с новите знания и им споделям домашна работа, която трябва да изпълнят за определен срок. След това им давам обратна връзка спрямо изпълнението им. Чрез видеоконферентна връзка обсъждаме трудностите и неясните моменти. Тези дейности са разпределени в рамките на една седмица.

Тодорка Еленина, гр. Велико Търново: Първите занятия по Алгоритмично програмиране провеждах в Zoom. След това започнахме да работим в Teams. Така значително се улесни процесът и за мен, и за учениците. Всичко се провежда и събира на едно място.

Telerik-Academy-School-Oniline-studying

Добрите практики и предизвикателствата по пътя

Тодорка Еленина, гр. Велико Търново: На децата много им харесва, това че сега часовете са разпределени през седмицата - провеждаме няколко пъти по един час на ден. Това не може да стане в училище, защото посещават занималня.

Много често по време на часовете ни, освен децата присъстват и родителите. С тях обсъждаме по-различно материала. Те помагат на децата си да отстраняват грешките при писане на кода и така успяваме да обсъдим и решим повече задачи.

Цветана Димитрова, гр. Пловдив: Учениците най-много се зарадваха, че ги изненадах с игра, с която проверявам присъствието в началото и в края на занятията. Играта е следната – пред мен имам списък на учениците в групата и пиша дума в чата на приложението GoogleMeet, след това чета името на следващия, който трябва да напише дума, която започва с последната буква на предходната.

Най-предизвикателното е, че навлизаме в хиляди домове. Нищо не знаем за човека отсреща, как се чувства, какво изживява в момента. Например, че може да живеят повече от едно поколение в един дом, а ученикът да няма възможност да се уедини.

Петя Миронова, гр. Враца: Най-полезно е да се направи видеоурок, защото децата могат да изгледат видеото, когато е най-удобно за тях, дори и няколко пъти. От друга страна децата обичат живата връзка с учителя, възможността да общуват помежду си и да почувстват, че са част от групата.

Предизвикателство е да мотивираш децата, когато няма жива връзка, не те виждат, не могат да зададат спонтанни въпроси и не зависи от теб да създадеш приятна атмосфера за учене.

Positive-Learning-Telerik-Academy-School

Рецепта за успех – лесно приложими идеи

Тодорка Еленина, гр. Велико Търново: Най-големият ми помощник в това ново начинание е ентусиазмът на децата. Часовете в Училищна Телерик Академия са „развлечение“ за тях и възможност да общуват помежду си.

Също ставам малко по-рано от нормално, за да заема мястото си пред лаптопа и да се настроя психически. Разбрах, че мога да се справя и с това предизвикателство. Вярвам, че всичко ще завърши добре за всички нас.

Цветана Димитрова, гр. Пловдив: Позитивното мислене. Опитвам се да изкарам децата от ежедневието, битовите и социални проблеми. Потапям ги в света на науката и те виждат, че всъщност животът продължава.

Открих красота в това учениците ми да ме виждат през екрана, да чуват гласа и смеха ми, да гледат как се взирам в монитора, виждат ме отблизо и улавят и най-незабележимите за тях досега неща. Сега са вперели поглед само и единствено в мен и не мърдат и не свалят очи от това, което показвам. Страхотно е! После и те искат да са като мен. Копират модела, който виждат. Виждаш себе си през детските очи и тогава вече си казваш – да, успях! Децата са щастливи. Продължавам.

Петя Миронова, гр. Враца: Ефективността е въпрос на добра организация и способност да се адаптираш към новите условия. За мен са важни позитивната нагласа и оптимизма, способността да погледнеш на всяка ситуация от хубавата страна, да намираш смисъл, да извлечеш поука. Семейството ми е моята движеща сила.

Ето и някои от нещата, които правя и допринасят за повишаване на мотивацията на децата:

  • Старая се общуването ни, макар и ограничено, винаги да е позитивно. Да поощрявам всяко дете, положило дори малки усилия да работи по задачите. Не забравям, че детето работи абсолютно самостоятелно в къщи и всяка малка грешка може да бъде голям препъни камък.
  • Според мен обемът и трудността на заданията при дистанционно обучение, трябва да са по-малки в сравнение със задачите, които давам в присъствената форма на обучение.
  • Винаги давам обратна връзка на децата как се справят и се старая да отговарям на всеки един въпрос навреме.

Това са само малка част от нашите герои, които подготвят следващите поколения за професиите на бъдещето. Благодарим на всички преподаватели за професионализма и позитивизма и усилията, които полагат.  

Други полезни ресурси:

Как се справят учениците с обучението онлайн?

21/05/2020

Други избрани новини

28/09/2020

Защо да учиш дигитални науки?

Независимо дали ще избереш да се занимаваш с програмиране или да се развиваш в друга област, уменията да управляваш дигиталните технологии и да пишеш код, ще ти помогнат да си намериш перспективна и интересна работа и да се превърнеш в предпочитан специалист. Как може да стане това?

29/09/2020

Защо да учиш алгоритмично програмиране?

Чудиш се дали алгоритмичното програмиране е за теб? Юлия Димитрова е преподавател по информатика и ИТ с изключителен опит. От 20 години тя подготвя състезатели по програмиране и е обучила над 200 деца. В следващите редове тя ще ти разкаже малко повече за програмата на Училищна Телерик Академия и тайните на алгоритмичното програмиране.

06/08/2020

Ученикът учител – Цветелин Цецков

Цветелин Цецков е част от преподавателската ни мрежа в направление „Разработка на игри“ за 8-12 клас. Той е само на 19 години, но вече има зад гърба си една година опит като преподавател в родния си град. В следващите редове ще ни разкаже какво е да си едновременно учител и ученик и защо се е насочил към преподаването.

footer-school

Благодарим Ви!

You will receive an email from us shortly

check
footer-school

Всичко ново по имейл

Aбонирай се за месечния ни бюлетин