×
academy-school-top-info
За да предпазим своите ученици и учители, обученията в Училищна Телерик Академия временно ще се провеждат онлайн.
Помогни ни да обучим още повече ученици. ВИЖ КАК.
news-banner

Новини

Какъв дигитален отпечатък оставяме след себе си

13/05/2020

Интернет и социалните медии са неразделна част от живота ни, дават ни чувство за свобода на изразяване. Всичко е толкова достъпно и лесно – на един клик разстояние. Те са и незаменим източник на знания, възможности и забавление. Дигиталният свят крие и дългосрочни рискове. Затова е важно да знаеш какви следи оставяш в интернет пространството и как да ги управляваш.

Computer-Telerik-Academy-School

Какво е дигитален отпечатък

Информационната следа, която оставяме, когато използваме интернет и различни дигитални устройства. Дигиталният ти отпечатък непрекъснато нараства, докато търсиш и споделяш информация, разглеждаш сайтове, участваш в групи и други. Всичко това оставя зад теб следи от личната ти информация на разположение за другите онлайн.

Дигиталният отпечатък може да повлияе при кандидатстване в университет и работа. Някои работодатели и университети проверяват за личен дигитален отпечатък при вземане на решение за назначаване или прием. Имай предвид, че това, което публикуваш днес, би могло да има последици след време.

Какви видове дигитален отпечатък има

  • Пасивен: информация за нас, която даваме несъзнателно, докато използваме интернет.

Пример: IP адрес, търсене в Google

  • Активен: информация за нас, която съзнателно даваме и споделяме, докато използваме интернет.

Пример: споделяне на снимка във Facebook, изпращане на имейл, създаване на блог/влог

Study-place-Telerik-Academy-School

Погрижи се за дигиталния си отпечатък

  • Внимавай какви са настройките за сигурност и поверителност на профилите ти в социалните мрежи и на сайтовете, в които се регистрираш.
  • Помни, че всичко остава в интернет завинаги.
  • Трий нещата, от които се притесняваш. Това няма да ги премахне, но ще ги направи по-трудно откриваеми.
  • Премахвай тагове (маркери), които други хора ти поставят, ако е без твое позволение и те притесняват. Докладвай ги, ако е нужно.
  • Отписвай се от профилите си. Премахвай или деактивирай всички профили, които вече не използваш.
  • Периодично проверявай в търсачките каква информация се появява, когато напишеш името си.

Writing-on-laptop-Telerik-Academy-School

Интересен експеримент

  • Спусни се назад във времето до първите си постове във Facebook или която и да е социална мрежа и виж какво си публикувал. Би ли искал все още да е видимо за другите хора? Ако не, скрий и изтрий ненужното.
  • Потърси името си в Google. Може да се учудиш колко много информация може да излезе за теб или някой твой познат. Тук е моментът да споменем, че хората с по-типични имена или съвпадащи с имена на известни личности по-трудно намират информация за себе си. Това наистина е важно, защото можеш да разбереш дали някой сайт не използва снимките ти или информация за теб без твое знание.

Надяваме се споделените съвета да са ти от полза и да ги използваш с цел намаляване и оптимизиране на дигиталния си отпечатък. Знаем, че в момента почти целия социален живот е обвързан с използването на интернет пространството, но винаги имай едно наум.


Други полезни ресурси:

Дигитален детокс – защо не трябва да прекаляваме с технологиите

Как да използваме мозъка си по-ефективно

Как да търсиш ефективно информация в интернет

Как да учите ефективно онлайн

9 трика да запомните учебния материал бързо и лесно

10 правила за безопасно сърфиране в интернет

13/05/2020

Други избрани новини

28/09/2020

Защо да учиш дигитални науки?

Независимо дали ще избереш да се занимаваш с програмиране или да се развиваш в друга област, уменията да управляваш дигиталните технологии и да пишеш код, ще ти помогнат да си намериш перспективна и интересна работа и да се превърнеш в предпочитан специалист. Как може да стане това?

29/09/2020

Защо да учиш алгоритмично програмиране?

Чудиш се дали алгоритмичното програмиране е за теб? Юлия Димитрова е преподавател по информатика и ИТ с изключителен опит. От 20 години тя подготвя състезатели по програмиране и е обучила над 200 деца. В следващите редове тя ще ти разкаже малко повече за програмата на Училищна Телерик Академия и тайните на алгоритмичното програмиране.

06/08/2020

Ученикът учител – Цветелин Цецков

Цветелин Цецков е част от преподавателската ни мрежа в направление „Разработка на игри“ за 8-12 клас. Той е само на 19 години, но вече има зад гърба си една година опит като преподавател в родния си град. В следващите редове ще ни разкаже какво е да си едновременно учител и ученик и защо се е насочил към преподаването.

footer-school

Благодарим Ви!

You will receive an email from us shortly

check
footer-school

Всичко ново по имейл

Aбонирай се за месечния ни бюлетин