Петър Шарков ще оглави младежките инициативи на Телерик Академия
×
academy-school-top-info
Подготвяме следващите поколения за професиите на бъдещето с безплатни школи по програмиране и дигитални науки. Помогни ни да обучим още повече ученици. ВИЖ КАК.
news-banner

Новини

Петър Шарков ще оглави младежките инициативи на Телерик Академия

20/03/2017

Екипът на Телерик Академия продължава да се разраства. Към организацията се присъединява Петър Шарков като ръководител на младежките инициативи на Телерик Академия. На тази позиция той ще отговаря за дългосрочната стратегия за развитието на ученическите инициативи от 1 до 12 клас, както и за ключовите партньорства и връзки с образователните институции и бизнеса.

Petar_Sharkov_Telerik_Academy

Петър има дългогодишен опит в стартирането, структурирането и управлението на организации, както и в изграждането на образователни програми и въвеждането на нови техники и методологии в обучението. Той е съосновател на Start It Smart - една от водещите организации, подпомагащи развитието на предприемаческата общност в България. Като част от Start It Smart, Петър играе важна роля за изграждането на визията и устойчивото развитие на организацията, където инициира и ръководи първия преакселератор в България за начинаещи предприемачи. От 2013 до 2015 г. той е президент на Start It Smart, а от 2015 г. до днес е член на борда ѝ.

През 2011 г. Петър съосновава компанията за ускорено учене чрез използване на иновативни инструменти - Mind Mapping, лицензирана от създателя на техниката - Тони Бюзан. Има бакалавърска степен по „Приложна математика“ от Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Лицензиран обучител е по сугестопедия лично от проф. д-р Георги Лозанов, който създава този метод за бързо и ефективно учене.

Като част от екипа на Телерик Академия, Петър Шарков ще ръководи инициaтивите за безплатно обучение по програмиране и дигитални технологии, насочени към деца и ученици от 1 до 12 клас - Училищната Телерик Академия, Детската Телерик Академия, както и съвместната програма с CoderDojo. Най-мащабната от тях, Детската Академия, разполага с 36 школи по програмиране в 11 града в България. Само през учебната 2016-2017 г. в нея се обучават хиляда деца в 4-6 клас. Общо над 6 500 души са участвали присъствено в младежките инициативи на Телерик Академия досега.

„Несъмнено дигиталните технологии трансформират пазара на труда и уменията, необходими за успешна кариерна реализация. Затова с ученическите инициативи на Телерик Академия целим да подготвим следващите поколения за професиите на бъдещето. Радвам се, че Петър се присъединява към екипа и общата ни кауза. С негова помощ планираме да развием партньорската си мрежа от училища и преподаватели, както и да достигнем и вдъхновим още повече деца в България да се превърнат от консуматори на технологиите в техни създатели, както и откриватели”, коментира Бойко Яръмов, съосновател и изпълнителен директор на Телерик Академия.

Шарков е третото ключово назначение в Телерик Академия след отделянето ѝ от Progress като самостоятелна образователна организация в началото на годината. През март към екипа се присъединиха специалистите с дългогодишен опит в областта на маркетинга и комуникациите - Александра Мечкова в ролята на главен директор „Маркетинг“, и Ина Добрилова на позицията мениджър „ПР и маркетинг“.

Телерик Академия предоставя практическо обучение, което подготвя деца, ученици, студенти и специалисти от различни области за дигиталното бъдеще. С фокус върху най-новите технологии, обученията в Телерик Академия подпомагат развитието на курсистите и реализацията на тяхната успешна кариера. 

Създадена през 2009 г. от основателите на Telerik - Светозар Георгиев, Бойко Яръмов, Васил Терзиев и Христо Косев, Телерик Академия е един от най-успешните образователни проекти в България. От старта й досега, над 11 300 човека са се обучавали присъствено, а 42 500 онлайн потребители са ползвали учебните й ресурси. През декември 2016 г. основателите на Telerik поемат ръководството на Телерик Академия, която е отделена като независима организация.

 
 
20/03/2017

Други избрани новини

27/04/2017

Призови места за учениците от Училищна Телерик Академия на НОИ 2017

Учениците от Училищна Телерик Академия продължават да ни радват със страхотните си резултати. Децата се представиха на много високо ниво в последния кръг на Националната олимпиада по информатика (НОИ) и обраха всички медали в групата на най-малките - Е (4-5 клас). На първо място се нареди Велислав Гърков от София, веднага след него се класира Константин Томов от Варна, а бронзов медал завоюва Деян Деянов Хаджи-Манич също от Варна.

26/04/2017

Образование за професиите на бъдещето

„Уичлищна Телерик Академия добавя нови възможности на училището ни в областта на ИКТ обучението, които по-рано ние не можехме да предоставим на същото ниво. Тя е притегателен център за много от талантливите деца в града, които имат интерес към технологиите и, разбира се, се интересуват от програмиране. Школата ни позволява по-добре да организираме извънкласните занимания на учениците, като ги стимулираме да търсят изява в рамките на средата, която познават и обичат,“ коментира Диана Първанова, директор на ОУ „Васил Левски“ в гр. Разград

10/03/2017

Половината от най-малките участници в Зимните състезания по информатика - възпитаници на Детската Телерик Академия

На 24-26 февруари във Велико Търново се проведоха Зимните състезания по информатика. Близо 60 деца, възпитаници на Детската Телерик Академия се включиха в състезанието. Повече от половината състезатели на възраст 10-13 г. бяха настоящи и пораснали курсисти на инициативата.

footer-school

Благодарим Ви!

You will receive an email from us shortly

check
footer-school

Всичко ново по имейл

Aбонирай се за месечния ни бюлетин