×
academy-school-top-info
Приемът за учебната 2020-2021 г. в 6 града е все още отворен. КАНДИДАТСТВАЙ СЕГА.
news-banner

Новини

Как да търсиш ефективно информация в интернет

16/04/2020

Днес проблем е не липсата, а прекомерното наличие на информация. Особено в условията на извънредно положение и учене онлайн е от голямо значение да можеш да отсяваш полезното. Как да намираш точно това, което търсиш, бързо и безпроблемно? Може да е предизвикателство, ако нямаш опит и познания за функциите на търсачката.

Girl searching on computer - Telerik Academy School 1200px

Затова споделяме няколко трика за по-ефективно търсене на информация в интернет.

Ползването на надеждни търсачки и източници в зависимост от това, което търсиш, и подбирането на специфични ключови думи са първата стъпка. Съвети за това можеш  да намериш в статията ни „Как да учиш ефективно онлайн“. Сега ще разкрием полезни похвати за напреднали, които да изведат търсенето ти онлайн на следващото ниво.

1. Използвай кавички, за да намериш точна формулировка

Как работи търсачката на Google? Обикновено разглежда набора от думи, които въвеждаш, и се опитва да намери съвпадения въз основа на тях – но не непременно в зададения от теб ред. Понякога това означава, че Google може да отдели думите, които си въвел, или дори да намери съвпадения за подобни думи. За да ограничиш търсенето си до точна формулировка, загради думата или фразата в кавички. Така казваш на Google да търси само думите, които си въвел и то в същата последователност.

2. Използвай тире, за да изключиш думи

Понякога може да се окаже, че търсиш дума с двусмислено значение. Например кола. Когато в Google търсиш кола, може да получиш резултати за напитката или превозното средство. Ако искаш да ограничиш търсенето само за едно от двете значения, използвай тирето, за да кажеш на търсачката да игнорира съдържанието с друга насоченост. 

Google search Telerik Academy School

3. Ограничи търсенето на синоними

Знаеш ли, че Google понякога намира резултати, които не съвпадат точно с търсенето, което си задал, а вместо това използва синоними? Като въведеш знака (+) преди търсене ще премахнеш синоними и търсачката ще използва само конкретните думи, които си избрал.

4. Използвай двоеточие за търсене на конкретни сайтове

Може да има случай, в който трябва да търсиш в Google статии или съдържание в определен уебсайт. Синтаксисът е много лесен – site:URL.

Например, искаш да намериш програмата по дигитални науки на Училищна Телерик Академия. В търсачката трябва да изпишеш само - дигитални науки site:telerikacademy.com.

5. Използвай знака за звездичка

Когато използваш звездичка (*) при търсене в Google, тя ще остави заместител, който може да бъде автоматично попълнен от търсачката по-късно. Това е блестящ начин да намериш текстове на стихотворение, ако не знаеш всички думи. Нека да разгледаме синтаксиса: „Да се завърнеш в * къща“, Google търсачката ще търси тази фраза, като знае, че звездичката може да бъде всяка дума.

searching-on-google-Telerik-Academy-School-1200px

6. Намери сайтове, които са подобни на други сайтове

Имаш любим уебсайт, който обаче става малко скучен и искаш да намериш други като него. За целта можеш да използваш този трик: related:web address.

Така ще намериш сайтове, подобни на посочения, но без той да излиза в търсенето. Това е мощен инструмент за търсене на Google, който може да ти помогне да намериш нови сайтове с полезна информация.

7. Търси няколко думи наведнъж (OR)

Използвайки този трик, можеш да търсиш една дума или фраза заедно с втора дума или фраза. Това може да ти помогне да стесниш търсенето, за да намериш точно това, което ти е необходимо.

Програмиране за уеб OR приложения - така ще търси страници, в които има или програмиране за уеб, или приложения.

Вече знаеш трикове – изпробвай ги

Google е пълен със скрити възможности и трикове, от които можеш да се възползваш и да търсиш по-бързо и ефикасно информация. Изпробвай нашите съвети и виж колко по-лесно ще стане намирането на полезно съдържание.

Други полезни ресурси:

Как да учите ефективно онлайн

10 правила за безопасно сърфиране в интернет

9 трика да запомните учебния материал бързо и лесно

16/04/2020

Други избрани новини

28/09/2020

Защо да учиш дигитални науки?

Независимо дали ще избереш да се занимаваш с програмиране или да се развиваш в друга област, уменията да управляваш дигиталните технологии и да пишеш код, ще ти помогнат да си намериш перспективна и интересна работа и да се превърнеш в предпочитан специалист. Как може да стане това?

29/09/2020

Защо да учиш алгоритмично програмиране?

Чудиш се дали алгоритмичното програмиране е за теб? Юлия Димитрова е преподавател по информатика и ИТ с изключителен опит. От 20 години тя подготвя състезатели по програмиране и е обучила над 200 деца. В следващите редове тя ще ти разкаже малко повече за програмата на Училищна Телерик Академия и тайните на алгоритмичното програмиране.

06/08/2020

Ученикът учител – Цветелин Цецков

Цветелин Цецков е част от преподавателската ни мрежа в направление „Разработка на игри“ за 8-12 клас. Той е само на 19 години, но вече има зад гърба си една година опит като преподавател в родния си град. В следващите редове ще ни разкаже какво е да си едновременно учител и ученик и защо се е насочил към преподаването.

footer-school

Благодарим Ви!

You will receive an email from us shortly

check
footer-school

Всичко ново по имейл

Aбонирай се за месечния ни бюлетин