Училищна Телерик Академия по време на извънредно положение
×
academy-school-top-info
Подготвяме следващите поколения за професиите на бъдещето с безплатни школи по програмиране и дигитални науки. Помогни ни да обучим още повече ученици. ВИЖ КАК.
news-banner

Новини

Училищна Телерик Академия по време на извънредно положение

14/04/2020

Telerik-Academy-School-Online-studying

Какви стъпки предприехме и как се провеждат школите

Разразилата се пандемия от коронавирус и наложеното извънредно положение в България промениха за дни начина, по който общуваме, работим и учим. Комуникациите и всички дейности, за които това беше възможно, преминаха онлайн.

В тези условия мисията ни – да подготвяме децата за дигиталното бъдеще – е по-актуална от всякога, а дигиталното бъдеще се случва сега. Целият ни екип работи неуморно, за да осигури на първо място безопасността на нашите ученици, преподаватели, колеги и техните близки и след това да предостави достъп до програмите ни, които традиционно се реализират изцяло в присъствен формат. Само през учебната 2019-2020 г. обучаваме безплатно на програмиране и дигитални науки над 2000 ученика в 1-12 клас.

Как подходихме?

Поставяйки на първо място здравето на нашата общност, преустановихме своевременно присъствените обучения с обявяването на първите случаи на заразени в България и въвеждането на извънредното положение. Междувременно започнахме подготовка за преминаване към онлайн формат. Нелека задача, с оглед че обученията ни се случват в 102 школи в 25 града в страна, за което работим с мрежа от 50+ преподаватели.

Опитът ни показва, че персоналният подход, личното общуване и присъственото обучение са изключително важни и не могат да бъдат изцяло заместени в онлайн формат. Въпреки това, за нас беше важно да продължим да предоставяме съвременно ИТ обучение, да осигурим качественото провеждане на занятията и въоръжим учениците с все по-важните дигитални умения.

Как продължаваме напред?

Допитахме се до преподавателите и родителите на нашите ученици в страната как и кога имат готовност да продължим с обучението. В края на март, 82% от целогодишните ни школи преминаха към онлайн формат на обучение. На този етап планираме 9 от школите ни да продължат присъствено след отминаване на извънредното положение.

Всяка школа се провежда в най-ефективния формат за местните ученици и учители, съобразен с обстановката. През този период:

  • Подготвихме подробни препоръки и план за учителите, които могат да използват като основа и надграждат;
  • Предоставяме на преподавателите необходимата гъвкавост и свобода да адаптират подхода спрямо нуждите и прогреса на учениците;
  • Осигуряваме безплатен достъп на учениците ни до онлайн материали за всяко занятие, подготвени от нашите учители;
  • Преподавателите ни организират седмични сесии за въпроси и отговори с учениците. Проследявайки тяхното развитие и осигурявайки близка комуникация и обратна връзка, които са в основата от нашите школи;
  • Предоставяме регулярни съвети за ефективно учене, справяне със ситуацията и безопасно ползване на интернет, с които учениците да се адаптират по-лесно.

Как протичат онлайн обученията на Училищна Телерик Академия, споделят някои от преподавателите ни в страната:

„На 28 март възобнових занятията си. Всички деца се включиха и няма как да се опише радостта и вълнението от първата ни среща. Родителите бяха до тях. Всички бяхме щастливи, че се виждаме живи и здрави и, че отново ще учим, играем и най-важното - ще са забавляваме в света на програмирането. Когато преподавам нов материал децата слушат и ме виждат какво пиша по екрана, като включвам и видео запис, който по-късно могат да гледат в специално създаден за тях playlist в YouTube. После имат възможност да разпишат самостоятелно това, което съм демонстрирала, и се започва с най-интересната част.“ , споделя Цветана Димитрова, преподавател в Училищна Телерик Академия в Пловдив.

„В Teams се провеждат редовните часове, работата по проекти, курсовете по програмиране, задачите, които обсъждаме, решенията от тяхна страна - всичко е на едно място, което улеснява учениците“, споделя Тодорка Еленина преподавател в Училищна Телерик Академия във Велико Търново.

Благодарим на цялата ни общност

Преминаването към онлайн обучение в такъв кратък срок идва със своите предизвикателства. Като екип работим върху преодоляването на всяко от тях и превръщането им във възможности – за учене и израстване. Това нямаше да бъде възможно без подкрепата на всички вас – нашите съмишленици, колеги и приятели. Благодарим на:

  • Преподавателите - за отдадеността и неуморния ентусиазъм и усилия, които влагате, за да бъде онлайн обучението ни също толкова успешно и полезно за учениците, както присъствените ни занятия;
  • Учениците, които въпреки допълнителното натоварване по всички предмети в училище, идват с желание, заряд и старание във виртуалните ни школи;
  • Партньорите ни, които вярват в нашата кауза и ни помагат да предоставяме съвременно ИТ обучение, достъпно за всички, и да подготвяме следващите поколения дигитални лидери на България.

Продължаваме да работим с фокус върху качеството и грижа към децата. Нашият основен приоритет е да осигурим положително и пълноценно обучение за всичките ни ученици, да ги подкрепим в несигурната ситуация и подготвим за едно по-добро бъдеще.

14/04/2020

Други избрани новини

24/04/2020

Как се справят учениците с обучението онлайн?

Преди малко повече от месец цялата образователна система премина към онлайн обучение заради пандемията от COVID-19 и въведеното извънредно положение. Учениците трябваше много бързо да се нагодят към новия формат. Дали и как успяха да го направят, какви са основните предизвикателства, които срещат в училище, и как ги преодоляват? Попитахме младежите от Училищна Телерик Академия.

16/04/2020

Как да търсиш ефективно информация в интернет

Днес проблем е не липсата, а прекомерното наличие на информация. Особено в условията на извънредно положение и учене онлайн е от голямо значение да можеш да отсяваш полезното. Как да намираш точно това, което търсиш, бързо и безпроблемно? Може да е предизвикателство, ако нямаш опит и познания за функциите на търсачката.

06/04/2020

9 трика да запомните учебния материал бързо и лесно

Както когато учиш в училище, така и когато учиш сам вкъщи, най-голямото предизвикателство е да запомниш преподадения или прочетен материал. В тази статия споделяме с теб полезни трикове и тактики, които ще ти помогнат да повишиш многократно количеството и качеството на запомнената информация.

footer-school

Благодарим Ви!

You will receive an email from us shortly

check
footer-school

Всичко ново по имейл

Aбонирай се за месечния ни бюлетин