Как да използваме мозъка си по-ефективно
×
academy-school-top-info
Подготвяме следващите поколения за професиите на бъдещето с безплатни школи по програмиране и дигитални науки. Помогни ни да обучим още повече ученици. ВИЖ КАК.
news-banner

Новини

Как да използваме мозъка си по-ефективно

29/04/2020

Чувал ли си твърдението, че хората използват само 10% от мозъчния си капацитет и ако можехме да използваме повече, щяхме да сме способни на почти всичко? В действителност това не е така. Използваме много повече от 10%, само за да функционират органите и нервната ни система. Вярно е обаче, че можем да използваме мозъка си много по-ефективно.

Rubik-cube-Telerik-Academy-School-1200px

Съществуват редица техники, които да ти помогнат да отключиш неговия потенциал. Най-блестящите умове не се различават коренно от обикновения човек, те просто използват мозъка си по-ефикасно и често го тренират. Споделяме 9 практики, с помощта на които веднага ще подобриш начина, по който мозъкът ти работи.

1. Запознай се с възможностите на мозъка си

Знаеш ли, че той е много по-мощен от компютър? Направи развиването на мозъка си твое хоби и използвай и двете му полукълба.

  • Лявото полукълбо е доминиращо при общуване и отговаря на доминиращата ръка при около 92% от хората. То контролира речта, разбирането, аритметиката и писането. Доминиращо е за цифри, думи, линии, списъци, логика и анализиране.
  • Дясното полукълбо контролира въображението, пространствените способности, артистичните и музикалните умения - ритъм, цветове, ориентиране в пространството, карти и мечтателство.

Повечето хора мислят, че, за да си креативен, трябва да ползваш дясното си полукълбо. Всъщност тайната е да използваш и двете балансирано, независимо какво правиш. Най-добрите идеи трябва да са логични и рационални, за да работят. Най-научните и аналитични подходи трябва да бъдат уникални, обмислени и гениални.

Creative-ideas-Telerik-Academy-School

2. Развивай креативността си

Креативността е умение, което може да се развива и процес, който може да се управлява. Кен Робинсън дава следното определение - "креативността е процес на създаване на оригинални идеи, които имат стойност." Ние се раждаме с безкрайно въображение, което е в основата на креативността. Всичко около нас е плод на нечия креативност. От химикалката и листа, до дрехите, технологиите и т.н. Ако ние хората не бяхме креативни, отдавна щяхме да сме изчезнали от планетата Земя. За да кажем, че наистина сме креативни, трябва идеите, които генерираме, да имат стойност и да могат да влязат в употреба.

Ето няколко идеи как да стимулираш и развиваш креативността си - експериментирай постоянно, задълбай в поне едно изкуство, генерирай по-често идеи (използвай мисловни карти и други техники), посещавай нови места, готви и играй игри.

3. Тренирай паметта си

Не може да си спомниш нещо, ако никога не си го научил, и не може да научиш нещо, ако не му обърнеш достатъчно внимание. Да обработиш част от информацията в паметта си, отнема около 8 секунди интензивен фокус. Ако се разсейваш лесно, избери тихо място, където няма да бъдеш прекъсван.

  • Мозъкът получава информация чрез нашите пет сетива: зрение, мирис, допир, вкус и слух. Използвай възможно най-много от сетивата си. Опитай се да свържеш информацията с цветове, текстури, миризми и вкусове. Физическият акт на пренаписване на информация може да ти помогне да я запечаташ в съзнанието си. Дори и най-вече да учиш визуално, прочети на глас това, което искаш да запомниш.
  • За по-сложен материал се съсредоточи върху разбирането на основните идеи, а не върху запаметяването на изолирани детайли. Практикувай да обясняваш идеите си на някой друг със собствените думи.
Reading-Telerik-Academy-School


4. Чети редовно

Не подценявай силата на четенето. То ти носи нови идеи и може да повлияе и подобри ума ти. Четенето подобрява общите ти знания, което те прави по-способен да провеждаш интересни разговори. Разширява комуникационните ти умения и развива аналитични ти умения.

5. Движи се

Ако искаш да се погрижиш за ума си, трябва да започнеш с грижа за тялото си. Мозъкът често се описва като „мускул“. Необходимо е да се упражнява за по-добро представяне. Когато се упражняваш, сърдечната ти честота се увеличава, кислородът се изпомпва към мозъка с много по-бърза скорост и новите мозъчни клетки се развиват по-бързо. Колкото повече мозъчни клетки създаваш, толкова по-лесно е клетките да общуват помежду си, развивайки нови невронни пътища.

Редовните упражнения подпомагат добрата памет и учене и намаляват стреса. Но освен физическите упражнения, медитацията също може да бъде изключително ефективна. Смята се, че тя подобрява вниманието, фокуса, съпричастността и дори имунитета ни.

Painting-Telerik-Academy-School

6. Предизвиквай мозъка си

Мозъкът има свойството да се адаптира и променя, но само ако бъде предизвикван. Стимулирай го с хоби или с изграждането на нови умения. Новите знания са един от начините да поддържаш мозъка си във върхова форма. Някои идеи, които може да опиташ: учи нов език, научи се да свириш на музикален инструмент, създай си ново хоби. Не само ще развиеш ума си, но и непрекъснато ще разширяваш уменията си и ставаш по-успешен.

7. Набавяй си качествен сън

Сънят е ключов за укрепване на паметта и качествено учене. Ако не спиш достатъчно, обемът на сивото ти вещество може да започне да намалява. За да се чувстваш свеж и отпочинал след сън, следвай препоръките на специалистите:

  • Създай редовен график за сън. Лягай си по едно и също време всяка вечер и ставай по едно и също време всяка сутрин. Опитай се да не нарушаваш рутината си, дори през почивните дни и празниците.
  • Избягвай всякакви екрани поне час преди лягане. Синята светлина, излъчвана от телевизори, таблети, телефони и компютри, задейства будността и потиска хормоните като мелатонин, които те правят сънлив.
  • Ако консумираш кофеин под формата на кафе или енергийни напитки, намали количеството им. Кофеинът влияе по различен начин на хората. Някои хора са силно чувствителни и дори сутрешното кафе може да пречи на съня през нощта.

Healthy-eating-Telerik-Academy-School

8. Храни се правилно

Човешкият мозък консумира до 25 процента от енергията ти, затова е важно с какво се храниш и как го „захранваш“. Сигурно си чувал за храни, които са полезни за мозъка – те включват цитрусовите и горските плодове, а дори и шоколада. Храни като риба, плодове и зеленчуци помагат на мозъка да работи оптимално.

  • Черният шоколад дава добър тласък и на мозъка ти като произвежда допамин. А допаминът ти помага да се учиш по-бързо и да запомняш по-добре. Да не говорим, че шоколадът съдържа антиоксиданти, които също подобряват мозъчните ти функции.
  • Рибата е много богат източник на омега-3 мастни киселини, които са полезни за здравето на мозъка. По възможност избери сьомга, риба тон, пъстърва, скумрия, сардини или херинга. Ако не си почитател на рибата, можеш да я замениш с морски водорасли, орехи, смляно ленено семе, ленено масло, спанак, броколи и тиквени семки.
  • Ограничи приема на калории и наситените мазнини. Изследвания показват, че хранителните режими с високо съдържание на наситени мазнини (от източници като червено месо, пълномаслено мляко, масло, сирене, сметана и сладолед) имат негативен ефект и влошават концентрацията и паметта.
  • Плодовете и зеленчуците са пълни с антиоксиданти, които предпазват мозъчните ти клетки от увреждане. Цветните плодове и зеленчуци са „суперхрана“ и особено добри източници на антиоксиданти.

9. Бъди социален

Общуването има тенденция да ангажира множество области на мозъка. Наличието на социален контакт (включително и онлайн) може да бъде от полза за мозъка ти, както в краткосрочен, така и в дългосрочен план.


Ако искаш да използваш по-ефективно мозъка си, практикувай гореспоменатите съвети редовно. Мозъкът никога не спира да расте и затова е важно да го „храниш“ с нова информация и да го предизвикваш с умствени упражнения и нови дейности.


Други полезни ресурси:

Как да търсиш ефективно информация в интернет

Как да учите ефективно онлайн

9 трика да запомните учебния материал бързо и лесно

10 правила за безопасно сърфиране в интернет

29/04/2020

Други избрани новини

13/05/2020

Какъв дигитален отпечатък оставяме след себе си

Интернет и социалните медии са неразделна част от живота ни, дават ни чувство за свобода на изразяване. Всичко е толкова достъпно и лесно – на един клик разстояние. Те са и незаменим източник на знания, възможности и забавление. Дигиталният свят крие и дългосрочни рискове. Затова е важно да знаеш какви следи оставяш в интернет пространството и как да ги управляваш.

07/05/2020

Дигитален детокс – защо не трябва да прекаляваме с технологиите

В днешния дигитален свят ставаме все по-фокусирани и обвързани с технологиите и социалните мрежи. Това ни отваря много нови възможности – да научаваме нови неща, да се развиваме, да общуваме дори и отдалечени, но и крие опасности. Стрес, умора и претоварване с информация, са част от възможните негативни ефекти за физическото и емоционалното ти здраве.

24/04/2020

Как се справят учениците с обучението онлайн?

Преди малко повече от месец цялата образователна система премина към онлайн обучение заради пандемията от COVID-19 и въведеното извънредно положение. Учениците трябваше много бързо да се нагодят към новия формат. Дали и как успяха да го направят, какви са основните предизвикателства, които срещат в училище, и как ги преодоляват? Попитахме младежите от Училищна Телерик Академия.

footer-school

Благодарим Ви!

You will receive an email from us shortly

check
footer-school

Всичко ново по имейл

Aбонирай се за месечния ни бюлетин