Дигитален детокс – защо не трябва да прекаляваме с технологиите
×
academy-school-top-info
Подготвяме следващите поколения за професиите на бъдещето с безплатни школи по програмиране и дигитални науки. Помогни ни да обучим още повече ученици. ВИЖ КАК.
news-banner

Новини

Дигитален детокс – защо не трябва да прекаляваме с технологиите

07/05/2020

В днешния дигитален свят ставаме все по-фокусирани и обвързани с технологиите и социалните мрежи. Това ни отваря много нови възможности – да научаваме нови неща, да се развиваме, да общуваме дори и отдалечени, но и крие опасности. Стрес, умора и претоварване с информация, са част от възможните негативни ефекти за физическото и емоционалното ти здраве.

Digital detox Telerik Academy School

Провеждането на дигитален детокс е един от начините да си зададеш лимити и да се предпазиш. Ключовото е да го направиш по начин, който не ти оставя чувство за откъснатост от това, което се случва онлайн.

Какво е дигитален детокс и как работи?

Дигиталният детокс е период от време, през който човек се въздържа от използване на електронни устройства като смартфони и компютри. Той е възможност за намаляване на стреса и фокусиране върху взаимодействията с другите. Също така може да помогне за предотвратяване на пристрастяване към технологиите.

Първата стъпка към успешен дигитален детокс е изборът на възможен период от време и придържането към него. Опитай се да намериш баланса между това да бъдеш реалистичен и да предизвикаш себе си. Например, откъсването за един месец от интернет е трудно постижима цел. Ако обаче не сърфираш в интернет вечер и през уикенда, вероятно няма да е толкова непосилно.

СЪВЕТ: Ако се съмняваш, опитай този похват през уикенда и виж как ти въздейства.

Детоксът не означава пълно отделяне от технологиите. Процесът често е по-скоро за определяне на граници и да си направиш равносметка за навиците ти на използване на устройствата. Той трябва да облагодетелства, а не да вреди на емоционалното и физическото ти здраве.

Друг начин да стартираш дигиталния си детокс е да изключиш известията на телефона си. Много приложения като Facebook, Instagram и YouTube изпращат сигнали всеки път, когато получиш съобщение, споменаване или нова публикация. Вместо да ги проверяваш постоянно, отдели определено време всеки ден за преглеждане.

Detox Telerik Academy School 1200 px

Какви са позитивите за тялото и ума от дигиталния детокс?

  • Спиш по-добре

 Многобройни проучвания са установили, че използването на устройства нарушава съня ни. Светлината, която излъчват, стимулира мозъка ни и спира производството на мелатонин. Също така на всеки се е случвало да бъде събуден през нощта от текстово съобщение, което не е било важно.

  • Стойката на тялото се подобрява

 Независимо дали си наклонен над бюро или прегърбен заради телефон или таблет, дигиталните устройства не са полезни за стойката.

  • Продължителността на задържане на вниманието се подобрява

Много хора винаги имат устройства в обсега на ръцете си, приветстващи разсейване. Толкова сме свикнали да разделяме вниманието си между различни устройства, и задачи, че може да бъде трудно да поддържаме вниманието си за твърде дълго. Дигиталният детокс може да ти помогне да промениш начина на работа на мозъка си, за да се концентрираш върху една задача, което в крайна сметка те прави по-концентриран и продуктивен.

  • Контролиране на чувството на стрес

Сърфирането в интернет, проверката на социалните мрежи и дори гледането на телевизия са свързани с производството на кортизол, хормона на стреса, тъй като те могат да ни причинят напрежение. Намалявайки използването на тези устройства и намирането на алтернативни забавления водят до намаляване на нивата на стрес.

Лесни идеи, които да приложиш на практика:

  • Мини детокс - ако имаш нужда от устройствата си през деня, опитай да направиш мини-детокс в края на учебния ден. Започни като не гледаш телефона си в продължение на 15 минути и постепенно увеличавай времето.
  • Седмичен детокс - избери един ден от седмицата, в който да не използваш никакви устройства.
  • Специфичен детокс - ако едно приложение, сайт, игра или дигитален инструмент заема твърде много от времето ти, фокусирай се върху ограничаването на използването на този проблемен елемент.
  • Детокс за социални медии - съсредоточи се върху ограничаването или дори напълно премахването на използването на социални медии за определен период от време.

Преминаването към състояние без устройства може да бъде неудобно и стресиращо в началото, но си заслужава. Може да ти освободи време за много други любими активности и хора, ново хоби.

Hand writing Telerik Academy School 1200px

Как да се придържаш към полезния навик?

  • Уведоми приятелите и семейството си, че възнамеряваш да се подложиш на дигитален детокс и поискай тяхната помощ и подкрепа.
  • Намери начини да се разсееш с нещо друго интригуващо.
  • Изтрий приложенията от телефона си, за да намалиш изкушението и лесния достъп.
  • Води си дневник, за да следиш напредъка и запиши мислите си за преживяването.
  • Без техника сутрин - опитай се да не започваш деня си като отваряш социални мрежи. Вместо това си създай сутрешна рутина. Направи си здравословна закуска, изкъпи се, спортувай или дори медитирай, преди да влезеш онлайн.
  • Включи функцията „не безпокойте“. Това ще заглуши всички известия, включително телефонни обаждания. По този начин ще можеш да се заемеш със задачите си без да бъдеш прекъсван.

Знаем, че първоначално може да е плашещо да оставиш всичките си устройства и да се отдадеш на почивка от тях. В момента всичко се случва онлайн. Почти целия ни социален живот е там, но не забравяй да се погрижиш за себе си. Изпробвай препоръките ни и ще се почувстваш много по-отпочинал и зареден.

 

Други полезни ресурси:

Как да използваме мозъка си по-ефективно

Как да търсиш ефективно информация в интернет

Как да учите ефективно онлайн

9 трика да запомните учебния материал бързо и лесно

10 правила за безопасно сърфиране в интернет

07/05/2020

Други избрани новини

21/05/2020

Преподаването онлайн - учителите споделят

COVID-19 промени за дни образователната система и традиционните методи за учене, но също така предизвиква способността ни да се адаптираме. Допитахме се до част от преподавателите в Училищна Телерик Академия за промените и уроците, вследствие на преминаването към онлайн формат. Какви са предизвикателствата и как се справят с тях? Виж какво споделиха част от тях.

13/05/2020

Какъв дигитален отпечатък оставяме след себе си

Интернет и социалните медии са неразделна част от живота ни, дават ни чувство за свобода на изразяване. Всичко е толкова достъпно и лесно – на един клик разстояние. Те са и незаменим източник на знания, възможности и забавление. Дигиталният свят крие и дългосрочни рискове. Затова е важно да знаеш какви следи оставяш в интернет пространството и как да ги управляваш.

29/04/2020

Как да използваме мозъка си по-ефективно

Чувал ли си твърдението, че хората използват само 10% от мозъчния си капацитет и ако можехме да използваме повече, щяхме да сме способни на почти всичко? В действителност това не е така. Използваме много повече от 10%, само за да функционират органите и нервната ни система. Вярно е обаче, че можем да използваме мозъка си много по-ефективно. Съществуват редица техники, които да ти помогнат да отключиш неговия потенциал.

footer-school

Благодарим Ви!

You will receive an email from us shortly

check
footer-school

Всичко ново по имейл

Aбонирай се за месечния ни бюлетин