5 ползи от обучението по разработка на игри
×
academy-school-top-info
Подготвяме следващите поколения за професиите на бъдещето с безплатни школи по програмиране и дигитални науки. Помогни ни да обучим още повече ученици. ВИЖ КАК.
news-banner

Новини

5 ползи от обучението по разработка на игри

14/10/2021

Game Development Telerik Academy School

Настоящата гост статия е разработена от екипа на образователния сайт
prepodavame.bg

За някои родители курсове като “Разработка на игри" за ученици звучат леко притеснително - от една страна, заради времето, което децата им така или иначе прекарват пред екрана, а от друга - поради чувството на несигурност, което самите възрастни изпитват в тази непозната за тях област. Но истината е, че в 21-ви век технологиите просто са незаменима част от живота ни и този на нашите наследници. Курсовете по разработка на игри могат да са единствено от полза за децата, особено ако преди това сме успели да им изградим здравословни навици далеч от екрана. 

А ето и 5 от най-ключовите умения, които учениците изграждат благодарение на подобни курсове:

1. Креативност

Креативността е умението, което ни помага да намерим нова гледна точка към вече познато нещо, да сътворим нещо оригинално, стъпвайки върху вече известното, да изразим себе си и да представим своите мисли, идеи, емоции или чувства пред другите. Несъмнено всяко едно обучение по създаване на нещо цели да развие именно креативността. Създаването на компютърни игри е творческа дейност, защото може би най-важният елемент в процеса е самата идеята, която предстои да бъде реализирана. Дизайнерът на играта трябва да развие историята, да измисли правилата, да си представи визуалното оформление на продукта и т.н.

Творческото мислене не е някакъв вроден талант, а е умение, което се развива. За целта са необходими постоянство, множество упражнения и задълбочена (макар и най-често забавна и приятна) подготовка от страна на ученика и неговия учител/ментор.

Creativity

2. Дигитална грамотност

Програмирането - дейност, която неизменно се свързва с интерес към технологиите и специфичния им “език”, е част от създаването на една компютърна игра. Но самата работа в дигитална среда, съчетана със съответната подкрепа от страна на учител/ментор, е отлична предпоставка за развиване на едно друго ценно умение, а именно - дигиталната грамотност. Организацията Partnership for 21st Century Skills разглежда дигиталната грамотност на две основни равнища:

  • умението за използване на дигитални технологии, устройства и социални мрежи за намиране, организиране, обработка, оценка и разпространение на информация;
  • съпътстващата нужда от спазване и прилагане на специфични правила за сигурност, както и на норми, свързани с етичното и законно ползване на информацията.

Ясно е колко важни са тези умения за успешната реализация на децата ни в съвременния дигитален и глобален свят!

3. Организационни умения

Създаването на игра и превръщането на суровата идея в готов продукт непременно развива организационните умения. Да разбиеш работата си на конкретни задачи, да планираш времето си, да приоритизираш, да използваш ефективно различни инструменти - програми, списъци, дневник и прочее - са само част от способностите на организирания човек.

Повечето тийнейджъри определено имат нужда да поработят върху тези умения, затова нека ги поощрим, когато заявят, че искат да се включат в някое обучение по разработка на игри.

4. Умение за учене

Умението за учене е събирателно и включва осъзнатата употреба на уменията за запомняне, класифициране и използване на информацията и собствените способности. Ключова тук е мотивация за учене и осъзнаването на ученето като процес, който включва отделни, разграничими стъпки. Не по-малко важна е подкрепата на учител/ментор, който да обясни процеса и да подпомогне с прилагането на различни помощни стратегии и инструменти.

Ученето наистина продължава през целия живот, а бързо развиващите се технологии изискват хората, заети в тази сфера, да са винаги “в крак” с новостите. Компютърните игри също са “благодатна” област за развиване на умението за учене. Създателите на игри непрекъснато учат и се развиват, за да могат да вземат правилните решения и да посрещнат предизвикателствата, пред които ежедневно се изправят.

Вероятно всеки успял разработчик на игри като дете си е мечтал да му плащат за подобна работа… но за разлика от много други тийнейджъри го е постигнал, защото е вложил необходимото постоянство и е развивал умението си за учене.

5. Комуникативни умения

Вероятно в представите на повечето хора компютърните игри се свързват с апатични и необщителни играчи. Изследванията обаче не потвърждават това схващане [1]. Компютърните игри всъщност свързват младите хора и насърчават социалните взаимодействия по различни начини - геймърите се сприятеляват (лично или онлайн), обсъждат игрите помежду си, създават гилдии, обменят стратегии и често играят заедно - в една и съща стая или на общ сървър.

Комуникативните умения са важни и за създателите на игри, защото те трябва да могат да общуват с множество хора (на различна възраст, с различни гледни точки, от различна среда или с различен социален статус) - сътрудници в екипа, колеги от другите екипи, директори, представители на други фирми или партньорски организации, тестери и т.н. Умелият комуникатор e ефективен във всички елементи на общуването – от ясното и разбираемо изпращане на собственото послание до разбирането и приемането на чуждото, при това еднакво добре в различните канали на общуване – присъствени и неприсъствени, писмени и устни, вербални и невербални. А всичко това, разбира се… се учи!

Ако сте стигнали до края на тази статия, се надяваме, че вече не изпитвате притеснения относно курсове като “Разработка на игри" за ученици и имате силни аргументи за множеството важни умения, които те развиват. И наред с другите ползи от създаването на компютърни игри, нека не забравяме и може би най-вълнуващата за самите деца: да видиш как идеите ти оживяват на екрана благодарение на собствения ти труд!

 

__________________

Източници:

[1] Lenhart et al. (2008)."Teens, video games and civics: Teens gaming experiences are diverse and include significant social interactions and civic engagements," report of the Pew Research Center.

14/10/2021

Други избрани новини

29/11/2021

Защо математиката е толкова важна?

Защо математиката е толкова важна за всички? Тя насърчава логическото, критичното, творческото, абстрактното и пространственото мислене, способността за решаване на проблеми и дори ефективните комуникационни умения. В следващите редове ще се опитаме да запалим интереса ти към нея, като споделим някои от нейните приложения.

23/11/2021

11 съвета за кариера в софтуерното инженерство

За напълно начинаещ, програмирането може да бъде предизвикателно, затова в тази статия ще изброим стъпките, които да предприемеш, за да придобиеш нужните умения и да стартираш развитието си в света на софтуерното инженерство.

31/08/2021

Как да подадете кандидатурата на детето си в Училищна Телерик Академия?

Как можем да подготвим децата, за да бъдат успешни в дигиталната икономика сега и занапред? Като им помогнем да усвоят още в училище ключовите дигитални умения, сред които и езика на иновациите – програмирането. В Училищна Телерик Академия ще намерите специализирани за всяка възраст програми, които да въоръжат детето ви с нужните дигитални умения. Ето как всеки ученик да кандидатства за школите ни в няколко лесни стъпки.

footer-school

Благодарим Ви!

You will receive an email from us shortly

check
footer-school

Всичко ново по имейл

Aбонирай се за месечния ни бюлетин