11 съвета за кариера в софтуерното инженерство
×
academy-school-top-info
Подготвяме следващите поколения за професиите на бъдещето с безплатни школи по програмиране и дигитални науки. Помогни ни да обучим още повече ученици. ВИЖ КАК.
news-banner

Новини

11 съвета за кариера в софтуерното инженерство

23/11/2021

За напълно начинаещ, програмирането може да бъде предизвикателство, затова в тази статия ще изброим стъпките, които да предприемеш, за да придобиеш нужните умения и да стартираш развитието си в света на софтуерното инженерство.

Coding

Разбери основите

Без солидна основа няма как да създадеш нещо стойностно. Това е особено вярно при програмирането. А след като вече си уверен в знанията си, изучаването на различни езици за програмиране няма да е трудно, защото точно както човешките езици, езиците за програмиране също следват граматика, наречена синтаксис. Има някои основни елементи на програмния код, които са общи за всички езици за програмиране.

Използвай ресурси

Познаването на концепцията е задължително, но не е нужно да знаеш синтаксиса наизуст. Освен ако не трябва да поддържаш нещата прости, използвай библиотеки, които да ти помагат. Не всяко решение трябва да се изгражда от нулата.

Отделяй часове за учене всеки ден в календара си

Ученето всеки ден е трудно само в началото. Изисква се много отдаденост и дисциплина, за да придобиеш този навик. Опитай се да пишеш код всеки ден, в удобно време. Дори и да е само за един час, ако си създадеш навик и се придържаш към него, ще видиш ежедневни подобрения. Въпреки това, не забравяй да си правиш почивки.

Practicing coding

Практика, практика, практика!

"Повторението е майката на ученето, бащата на действието, което го прави архитект на постиженията."

Упражнявай това, което си научил, и тествай своите умения за разбиране и анализ. Опитай се да разбереш правилно въпросите и разбий проблема на парчета.

Да се научиш да програмираш е умение и можем да го сравним със спорт. Ако искаш да си добър в това и да се представяш добре, трябва да се упражняваш много.

Изграждането на странични проекти или демо проекти е доказаният пряк път за овладяване на програмирането.

Прочети съществуващия код и го приложи към своя собствен

Можеш да научиш много от кода на други хора. Можеш да се допиташ до хора с повече опит или да използваш GitHub, за да намериш код, който е подобен на твоя. Търси алтернативни и по-добри начини за структуриране на кода си. Вълнуващо и полезно е да откриваш как други разработчици пишат код и решават проблеми.

Работи върху „меките“ си умения

Добре е да имаш добри познания по програмиране, но владеенето на меки умения е изключително важно.

Team work

Изгради си портфолио от проекти

Проектите са чудесен начин да подобриш уменията си по програмиране. Можеш да приложиш наученото, да се сблъскаш с нови предизвикателства при разработването на проект и да намериш решения за него.

Те разширяват границите на това, което вече знаеш и ти дават практическо упражнение на езика, който използваш. Не е задължително да е голям проект, може да бъде много малко приложение с минимален дизайн, което прави само едно нещо. Колкото повече малки приложения изградиш, толкова по-мощна ще бъде основата ти.

Фокусирай се върху процеса, а не върху резултата

Направи цялото пътешествие в света на програмирането забавно и не се тревожи много за бъдещето. По този начин ще напредващ много по-бързо, защото ще ти е интересно да изпробваш нови неща и да надграждаш знанията си.

Дефинирай си малки цели

Вземи едно по нещо, дефинирай малки цели и ги постигни. Подходът е най-доброто средство за повишаване на увереността. Постави си цели за подобряване на способностите и производителността.

Предизвикай себе си

Докато учиш, се опитвай да следваш своето собствено темпо. Не се състезавай с другите, състезавай се със себе си и обръщай внимание на развитието си във времето. Когато имаш някакви въпроси се обръщай към приятели или ментор, това е може би най-бързият начин да разрешиш съмненията си и да продължиш напред.

„Приемам ситуациите като предизвикателство, с които искам да докажа, че мога да се справя. Желанието да надграждаме сами себе си всеки ден е това, което изгражда нас самите като личности.“, споделя Севделин Сребринов, възпитаник на Училищна Телерик Академия

Не забравяй, че никой не се ражда научен

Това е само въпрос на последователност и упорита работа. Продължавай да даваш най-доброто от себе си. Една от ключовите предпоставки за това да станеш добър програмист е никога да не се отказваш.

А ако искаш заедно  да извървим всички изброени стъпки, заяви интерес за школите ни през следващата учебна година тук.

23/11/2021

Други избрани новини

20/12/2021

Училищна Телерик Академия през 2021 година

Изминалата 2021 година беше изключително динамична, но и изпълнена с успехи. За последните 12 месеца разширихме мащаба на дейността си и намерихме още повече съмишленици. В контекста на пандемията, занятията в школите ни се проведоха онлайн и екипът ни работи неуморно, за да се уверим, че занятията и съпътстващите дейности преминават безпроблемно.

29/11/2021

Защо математиката е толкова важна?

Защо математиката е толкова важна за всички? Тя насърчава логическото, критичното, творческото, абстрактното и пространственото мислене, способността за решаване на проблеми и дори ефективните комуникационни умения. В следващите редове ще се опитаме да запалим интереса ти към нея, като споделим някои от нейните приложения.

14/10/2021

5 ползи от обучението по разработка на игри

Курсовете по разработка на игри могат да са единствено от полза, особено ако преди това сме успели да им изградим здравословни навици далеч от екрана. Приятелите ни от prepodavame.bg подготвиха страхотна статия за 5 от най-ключовите умения, които учениците изграждат благодарение на подобни курсове. Виж кои са те

footer-school

Благодарим Ви!

You will receive an email from us shortly

check
footer-school

Всичко ново по имейл

Aбонирай се за месечния ни бюлетин