Александър Бекяров: Една добре обмислена идея, има силата да промени света!
×
academy-school-top-info
Подготвяме следващите поколения за професиите на бъдещето с безплатни школи по програмиране и дигитални науки. Помогни ни да обучим още повече ученици. ВИЖ КАК.
news-banner

Новини

Александър Бекяров: Една добре обмислена идея, има силата да промени света!

18/09/2023

За втора поредна година HP Inc. Bulgaria са партньор на Училищна Телерик Академия. Благодарение на тяхната подкрепа откриваме част от школите във Велико Търново, Казанлък, Пазарджик и София.

HP_Photo_1_1200x628

Днес ти споделяме нашия разговор с Александър Бекяров, изпълнителен директор на компанията, който е с над 15 години опит в технологичния сектор, 14 от които са в НР. Професионалният му път включва оперативни, експертни и ръководни позиции в HP.

HP е една от най-големите американски технологични компании със седалище в Пало Алто, Калифорния, оперираща в над 170 страни и родена от убеждението, че компаниите трябва да правят повече от това просто да реализират печалба. Те трябва да правят света по-добро място. Историята на Hewlett Packard Company в България започва още през 1997 година, когато се открива първият офис в България. Дейността на HP Inc. Bulgaria се изразява в позициониране на продуктите и услугите на компанията на местния пазар, развитие на партньорската и дистрибуторска мрежа на компанията в страната, предоставяне на услуги и обслужване на глобални корпоративни клиенти чрез център за споделени вътрешни услуги.

„Визията на HP е да създава технологии, които правят живота по-добър за всеки, навсякъде – всеки човек, всяка организация и всяка общност. Това ни мотивира – вдъхновява ни – да правим това, което правим. Да измисляме, и да преоткриваме. Ние вяраме, че една, добре обмислена идея, има силата да промени света!“, споделя Александър.

HP Inc. Bulgaria е ангажирана с мисията да предоставят подкрепа на организации, които се стремят да преодолеят дигиталното разделение. „Подкрепяйки Училищна Телерик Академия, ние даваме възможност на деца и младежи за равен достъп до модерно ИТ образование, подготвяйки ги за професиите на дигиталното бъдеще.“, казва още той.

HP_Photo_2_1200x628

Защо според вас е важно децата от ранна възраст да учат програмиране и дигитални технологии?

Обучението на децата по програмиране и дигитални технологии от най-ранна възраст е от решаващо значение, защото им дава основни умения за решаване на проблеми, насърчава креативността и ги подготвя за бъдещи възможности за работа в нашия технологичен свят. Освен това насърчава развитието на дигитална грамотност и способността за адаптиране към нови предизвикателства, като същевременно създава ангажираща и приятна среда за учене.

Какво бихте посъветвали хората, които обмислят кариера в софтуерната индустрия?

Започвате кариера в софтуерната индустрия? Ето ключовия съвет: Непрекъснато учете и овладявайте основите, работете върху лични проекти, общувайте ефективно, решавайте проблеми, тествайте, развивайте меки умения, работете с другите, планирайте кариерния си път, управлявайте баланса между работа и личен живот и останете ентусиазирани. Не забравяйте, че това е динамична област, в която ученето през целия живот е от съществено значение.

Какви нови професии според вас ще се появяват в ИТ сектора?

В непрекъснато развиващия се ИТ сектор предвиждам вълнуващи възможности, възникващи в роли като специалисти по изкуствен интелект, експерти по киберсигурност и облачни архитекти, което отразява нарастващото значение на технологиите в различните индустрии.

Каква според вас е причината за ниското ниво на дигитална грамотност в България? Как може да се промени то?

Ниското ниво на дигитална грамотност в България може да се дължи на остарели учебни програми, ограничен достъп до технологии и липса на информираност. За да се подобри тази ситуация, реформите в образованието, справедливият достъп до технологии, кампаниите за повишаване на осведомеността на обществеността и сътрудничеството между заинтересованите страни са основни стъпки.

Какви според вас са най-ключовите умения и знания, които трябва да имат учениците за силен кариерен старт?

За силен старт в кариерата учениците трябва да се съсредоточат върху технически умения, решаване на проблеми, комуникация, адаптивност и дигитална грамотност. Тези умения, съчетани с критично мислене, работа в екип, управление на времето и способности за развитие на мрежа от контакти, са от съществено значение. Освен това специфичните за индустрията познания и ангажиментът за учене през целия живот допринасят за още по-успешен старт в кариерата.

Ако и ти искаш да подкрепиш отварянето на школи в страната през следващата учебна година, се присъедини към каузата още сега!

Ако искаш да вземеш участие в обученията на Училищна Телерик Академия, се запиши във формата ни за интерес

18/09/2023

Други избрани новини

22/01/2024

Учениците от всички училища в Бургас ще повишават своята дигитална грамотност през следващата учебна година

Всички 55 училища в Бургас ще повишават дигитална грамотност на своите ученици с готови обучителни програми на Училищна Телерик Академия от следващата учебна година.

13/10/2023

Strypes Group: Училищна Телерик Академия е прозорецът на следващото технологично поколение към света на компютърните науки

Strypes Group са дългогодишни партньори на Училищна Телерик Академия. През учебната 2023-2024 те подпомагат програмите в София, Пловдив и Варна, а защо за поредна година избират да са част от инициативата, разказва Ивайло Янев, Маркетинг Мениджър в компанията.

21/08/2023

Cargill България: Образованието е най-важната стъпка към успешна кариера

През учебната 2022-2023 година, Cargill и Училищна Телерик Академия си партнираха за организирането и провеждането на школа във Видин, където бяха приети 33 ученика от 8 до 11 клас и се обучаваха в програмата „Уеб програмиране“.

footer-school

Благодарим Ви!

You will receive an email from us shortly

check
footer-school

Всичко ново по имейл

Aбонирай се за месечния ни бюлетин