Медали и грамоти за малките шампиони на Телерик от Националния турнир по информатика в Шумен
×
academy-school-top-info
Подготвяме следващите поколения за професиите на бъдещето с безплатни школи по програмиране и дигитални науки. Помогни ни да обучим още повече ученици. ВИЖ КАК.
news-banner

Новини

Медали и грамоти за малките шампиони на Телерик от Националния турнир по информатика в Шумен

30/11/2012

Историята на учениците от Telerik Kids Academy по време на първото им официално състезание през учебната 2012-2013 г.

Предстои да ви разкажем за едно страхотно приключение, в което главни герои бяха 115 от учениците на школите Telerik Kids Academy в страната и, разбира се, техните преподаватели. Малчугани от София, Варна, Пловдив, Ямбол, Габрово, Плевен и още 10 големи и по-малки български града се събраха на 23-25 ноември 2012 г. в гр. Шумен, за да премерят сили на организирания от МОМН Национален турнир по информатика “Джон Атанасов”.

Турнирът се провежда за дванадесета поредна година и по традиция събира едни от най-добрите български състезатели по състезателно програмиране. Голяма част от децата за първи път отиваха на национално състезание и с трепет очакваха да покажат какво са научили през изминалите няколко месеца. А вълненията бяха още по-сериозни сред ръководителите на школи, които съпреживяваха всяко грешно решение и се радваха за успехите на учениците си.

Нека обаче започнем от самото начало – забавното ни пътуване до Шумен с влак. Тъй като част от екипа ни пътува заедно със софийската школа, която заведе внушителен брой участници – общо 36 състезатели от 3-6 клас, ще споделим с вас кадри от пътя, веселите и сериозните ни моменти. Снимките ни пък ще бъдат от различните школи, за да придобиете представа каква атмосфера кипеше навсякъде!

Едно забавно пътуване на група малки програмисти до Шумен

Събрахме се всички на 23.11.2012 точно в 6:20 на софийската гара. Ученици, 3-ма ръководители, телерикари (разбирайте Николай и Ина от екипа на Академията) и родители, които пътуваха с нас и ни помагаха, или общо около 70 човека се настанихме в запазения за нас вагон (вагонът беше буквално запазен със специлна бележка, лепната на вратата “Запазено за група малки програмисти”) и поехме към Шумен. Вижте видео от пътуването ни.

Да се подкрепим и да си пожелаем късмет

След като пристигнахме и се настанихме, дойде време за вечеря. До сега не осъзнавахме колко е интересно да нахраниш близо 40 деца, но и това предизвикателство завърши успешно. С вкусни кюфтенца, както понякога започват условията на задачите в софийската школа, се почерпихме за добре дошли. Благодарение на преподавателя Явор Никифоров вечеряте беше хем забавна, хем поучителна за децата, които си припомниха какво им предстои на следващия ден. Малко уморени, но с много вълнение децата си легнаха в очакване на големия турнир. Въпреки че учениците бяха участвали в състезанията на Детската академия, за повечето от тях това беше първото присъствено национално състезание и всеки чакаше с нетърпение да се изправи пред задачите.

За някои от школите вечерта, а за други на закуска, но децата получиха неочаквана изненада (едва се сдържахме да не я развалим)- всичките ни 115 състезатели получиха нинджа тениски, които да им носят късмет на състезанието.

 

Състезанието за по-големите стартира рано сутринта, а това за най-малката група (4-5 клас) започна едва следобед. Имаше достатъчно време да се разходим, да се подкрепим с обяд и да проверим дали пък не сме забравили нещо. Вижте последните ни приготовления в хотела преди състезанието.

Дойде дългоочакваният ден - начало на състезанието по информатика

За щастие ни позволиха да надникнем в състезателните зали и да заснемем на видое как децата се изправиха срещу първото си сериозно препядствие - нелеките задачи, съставени от българската гилдия информатици. Вижте кадри от началото на състезанието по информатика.

3 задачи и 3 часа по-късно състезанието приключи. Почти всички деца останаха до самия край в залите, точно както ги бяха посъветвали техните преподаватели, защото знае ли се кога ще ти хрумне най-гениалното решение.

Ръководители и организатори се вълнуваха – резултатите надминаваха и най-смелите им очаквания! Почти нямаше деца без точки от състезанието, а съревнованието за първите места беше по-оспорвано, отколкото при големите.

Децата знаеха, че са се справили отлично – познахме по усмивките след турнира. Предстоеше заслужена почерпка и празнуване до късно. Разбира се, тема номер 1 беше състезанието: кой как се е представил, коя е била най-трудната задача и колко точки има.

Време е за заслужени награди

Горди от резултатите на всички се събрахме в конферентната зала на хотел “Шумен”. След редица топли думи от организаторите и известна доза церемониалности дойде време за наградите. Как бяха разпределени медалите можете да видите в новината “Едно пътуване до Шумен = 3 златни, 3 сребърни и 1 бронзов медал”. И без да издаваме много сега, искаме да ви споделим, че в малките групи (4-6 клас) Детските ни школи по програмиране обраха почти всички медали.



На довиждане ни остана само да поздравим учениците за отличните им постижения, да се разделим с усмивка и с нетърпение да очакваме следващото състезание!

30/11/2012

Други избрани новини

22/02/2013

Зимни състезания по информатика 2013

Зимните състезания по информатика тази година ще се проведат в периода 1-3 март 2013г. в град Велико Търново.

22/02/2013

Над 200 деца участваха във февруарското ни онлайн състезание по програмиране

Ученици от всички школи на Telerik Kids Academy в България се включиха във второто за годината онлайн състезание по програмиране. 218 деца от общо двадесет и шестте школи на инициативата участваха в оспорваното състезание.

30/11/2012

Три златни, три сребърни и един бронзов медал

XII издание на Националния есенен турнир по информатика се състоя на 23-25 ноември 2012 г. в гр. Шумен. Състезанието събра рекордните 355 млади информатици от цялата страна, 115 от които - възпитаници на Telerik Kids Academy.

footer-school

Благодарим Ви!

You will receive an email from us shortly

check
footer-school

Всичко ново по имейл

Aбонирай се за месечния ни бюлетин