Женската страна на програмирането
×
academy-school-top-info
Подготвяме следващите поколения за професиите на бъдещето с безплатни школи по програмиране и дигитални науки. Помогни ни да обучим още повече ученици. ВИЖ КАК.
news-banner

Новини

Женската страна на програмирането

07/03/2020

Вече 10 г. подготвяме следващите поколения за дигиталните професии на бъдещето и се радваме да видим, че все повече момичета се насочват към професия в сферата на ИТ. Това надгражда положителната тенденция, че при последното проучване на Евростат, България е на първо място по брой дами в ИТ сектора в Европейския съюз.

В най-женския месец ви срещаме с две прекрасни и ученолюбиви млади дами - Мария и Виолета, които се обучават в програмата по разработка на уеб приложения на Училищна Телерик Академия.

Повече за мотивацията им да се занимават с програмиране и бъдещите им планове, може да видите в следващите редове.


Mariya and Violeta - TAS

Виолета Георгиева (в ляво) и Мария Вълкова (в дясно), участници в Училищна Телерик Академия

Представете се.

М: Казвам се Мария Вълкова и съм на 16 години. В момента съм 10ти клас в 91 НЕГ „Професор Константин Гълъбов“.

В: Казвам се Виолета Георгиева, на 17 години и уча в ТУЕС.


Кога и как започнахте да се занимавате с програмиране?

М: Началото беше изключително спонтанно. Мисля, че майка ми беше видяла събитие във Facebook за изпит за Училищна Телерик Академия, и реших да се пробвам. Първоначалната ми идея беше чрез изпита да видя дали все още мога да решавам логически задачи по математика, а не да започна да се занимавам с програмиране.

В: При мен също стана случайно, ако трябва да бъда честна. Бях 7 клас и ми предстоеше да кандидатствам, тогава се готвех сериозно за изпита в Художествената академия. Рисуването беше страстта ми от малка, като на много други момичета, но впоследствие математиката ми стана любим предмет. Получих съвет от братовчед си, бивш ТУЕС-ар, да кандидатствам там, за да се развия, използвайки математиката и рисуването, като допълнително качество. В този момент всичко се преобърна. Както каза учителката ми по рисуване – „Ще седнеш на двата стола и ще се чудиш кой да избереш“, така и стана. Приеха ме в най-желаната специалност в художествената и бях първата отказала се от нея, защото избрах ТУЕС. Така се сблъсках с програмирането за първи път в 8 клас.


Какво ви накара да се запишете в Училищна Телерик Академия?

В: Реших да взема участие в школата по разработка на уеб приложения на Училищната Телерик Академия, за да продължа започнатото още в 7 клас, занимавайки се по-сериозно с уеб дизайн. Да разбера дали точно това е моето направление в ИТ сферата.

М: Реших, че би било готино да пробвам нещо ново. А и ИТ сферата е една от най-бързо развиващите се, затова реших да си дам шанс и да видя дали уеб приложенията ще са моето нещо.


Срещнахте ли някакви трудности по време на обучението?

М: Преди да започна да посещавам занятията в Академията не съм се занимавала с програмиране. Затова повечето от нещата, които учим, са нови за мен. Може би най-голямата ми изненада е, че всъщност не е толкова лесно да търсиш информация в интернет, тъй като излизат много подобни запитвания на твоето и човек трябва да сортира и подбере най-подходящия за него отговор.

В: Не бих казала, че съм имала някакви затруднения с материала, тъй като вече съм се занимавала с програмиране и имам добра основа, която много ми помага.


Кое е постижението, с което се гордеете най-много?

М: Почти всяка задача е „победа“ за мен, защото това е първият път, в който се занимавам с програмиране. Най-голямо постижение е може би груповият проект, в който взех участие. Много добре се сработих с отбора си. Задачите стават по-лесни, когато си заобиколен от хора, с които се разбирате. Беше страхотно накрая да видя резултата от работата ни.

В: Изключително щастлива съм, когато имаме групови проекти. Да видя как от нулата създаваме цялостен и завършен проект. Също така се занимавам с мои по-малки проекти и чувството, че прилагам наученото досега, и създавам нещо красиво е доста приятно. Предстои ми да създам нещо доста по-голямо скоро, свързано с работата ми с деца. Сигурна съм, че благодарение на Училищна Телерик Академия ще се гордея много с финалния резултата.


Какви са плановете ти след като завършиш училище? С какво искаш да се занимаваш?

В: Засега планът е да видя, кое направление в ИТ сферата ме влече най-много и в последствие да обединя всичко научено - любовта ми към изкуството и децата, по възможност, или да успея да съчетая досегашната си работа с деца с тази, която ми предстои.

М: Конкретна представа за това с какво искам да се занимавам занапред - нямам. Определено ще е нещо в ИТ- сферата, понеже програмирането ми харесва много. Допада ми това, че всъщност няма само един правилен начин дадена програма да заработи, а това допълнително те стимулира и те кара да мислиш. Добра съм и в работата с деца, затова би било супер, ако мога да комбинирам двете неща.

07/03/2020

Други избрани новини

31/03/2020

Как да учите ефективно онлайн

Живеем в бързо променящ се свят, в който технологиите са от основно значение за нашето развитие. Сега повече от всякога в условията на извънредно положение и учене онлайн. Преминаването към дистанционно обучение е голямо предизвикателство за всички и налага създаването на нови методи и навици на учене. Затова споделяме изпитани методи, с които да учиш по-бързо и ефективно от вкъщи.

24/03/2020

10 правила за безопасно сърфиране в интернет

В условията на извънредно положение училищата и учениците трябваше да преминат към онлайн обучение. За всички ситуацията е нова и изисква да се приспособим, като повече от всякога ключови за деца, родители и учители са дигиталните умения и безопасност. Затова със серия от постове ще ти помогнем да бъдеш уверен във време, в което всичко се случва онлайн.

18/12/2019

Шеметна година за Училищна Телерик Академия

2019 г. беше изключително динамична за Училищна Телерик Академия и изпълнена с успехи. За да сте в крак със случващото се, споделяме кратко обобщение на постигнатото тази година и плановете ни за следващата. Прочетете докрай, за да научите какво предстои през 2020 г.

footer-school

Благодарим Ви!

You will receive an email from us shortly

check
footer-school

Всичко ново по имейл

Aбонирай се за месечния ни бюлетин