9 трика да запомните учебния материал бързо и лесно
×
academy-school-top-info
Подготвяме следващите поколения за професиите на бъдещето с безплатни школи по програмиране и дигитални науки. Помогни ни да обучим още повече ученици. ВИЖ КАК.
news-banner

Новини

9 трика да запомните учебния материал бързо и лесно

06/04/2020

Както когато учиш в училище, така и когато учиш сам вкъщи, най-голямото предизвикателство е да запомниш преподадения или прочетен материал. В тази статия споделяме с теб полезни трикове и тактики, които ще ти помогнат да повишиш многократно количеството и качеството на запомнената информация.

Effective-learning-1200px

1. Запомняй чрез асоциации и въображение

Основните принципи на паметта се базират на свързването (асоциации) и визуалното представяне на информацията. Ако можеш да си представиш това, което четеш, слушаш или гледаш, ще ти е много по-лесно да го запомниш. 

2. Задавай си ясни цели

Определи основните въпроси, за които искаш да получиш информация и да запомниш, преди да започнеш да учиш. Когато си поставиш ясни и конкретни задачи, мозъкът започва да търси отговори и ще му е по-лесно да ги запомни и да отсее същественото от маловажното. Ти, от друга страна, ще си по-фокусиран и концентриран.

3. Разкажи или преподай материала, който искаш да научиш

Доказано е, че най-добрият начин трайно да осмислиш и затвърдиш учебния материал е да се опиташ да го пре(по)дадеш на някой друг. Това може да е под формата на резюме на урока или като създадеш опорни точки и по тях се опиташ да споделиш всички детайли, които се сещаш по темата. Човекът, на когото разказваш, може да е по-малък брат или сестра, родител, съсед, съученик. Когато се подготвяш да разказваш на някой друг, ти осмисляш и структурираш информацията. След това можеш да получиш обратна връзка до колко ясен и изчерпателен си бил. С други думи, използвайки тази техника, ще подредиш знанията си по разбираем за теб начин, ще разбереш какво си усвоил и къде имаш пропуски и ще можеш да задълбочиш разбирането си. 

4. Структурирай записките си в мисловна карта

Факт е, че повечето хора запомнят над 80% от информацията, която получат визуално. Както споделихме в предходната статия  „Как да учите ефективно онлайн“, независимо дали гледаш видео, четеш текст или разглеждаш презентация е важно да си водиш записки. Един от най-силните методи за водене на записки, чрез който да запомниш между 3 и 5 пъти по-ефективно, е да си правиш мисловни карти. 

Мисловните карти са естествен графичен инструмент, който ти дава възможност по креативен и организиран начин да изразиш мислите и идеи си и да представиш сложни концепции. Те са създадени от Тони Бюзан и се използват от милиони хора по света на всякаква възраст. Мисловните карти съчетават в себе си мощен начин за изобразяване на мисловни пътеки, картини и асоциации, които вече съществуват в мозъка ти. Тe ти помагат да систематизираш знанията си, да отсееш ключовото от маловажното и да покажеш взаимовръзките. Виж стъпките за правене на мисловна карта.

Mind map Telerik Academy School
Мисловната карта е създадена от mindmapping.bg

5. Подчертавай и означавай по-важната информация с различни цветове и знаци

Дори и да не правиш мисловни карти, стреми се да водиш записките си на хартия. Въпреки че е по-бързо да си записваш бележки на лаптоп, използването на химикалка и хартия ще ти помогне да научиш и да разбереш материала по-добре. Когато четеш писмен текст, подчертавай важната информация и си пиши коментари. Можеш да си създадеш код как подчертаваш най-важна информация, как маркираш термини и как отбелязваш информация, която не ти е ясна и имаш нужда да се върнеш и да прочетеш отново или да проучиш допълнително.

6. Използвай техники за лесно запомняне на факти и термини - Мнемоника

Мнемониката е полезна за запомняне на столици, важни дати и други факти. В основата ѝ са три ключови метода:

Двойно кодиране - включва използване на изображения (невербални кодове) наред с думи (вербални кодове). Това означава, че един и същ вид съдържание получава два различни кода. Според принципите на свързването, това улеснява мисловния достъп до информацията.

Можеш да запомниш името на някой град през двойна асоциация с нещо лесно и забавно. Например столицата на Либия може да се запомни, като картинка на три поли – Триполи. Така свързваш мисловна картина и звученето на думите с това, което искаш да запомниш.

Организация можеш да си го представиш като няколко последователни кутии, в които поставяш новите знания. Това помага да пазиш цялата свързана информация заедно, вместо да се разделя. Например, по-лесно е да запомниш списък с думи, ако образуваш изречение с тях.

Ако искаш да запомниш 20 дати ще помогне, ако ги разпределиш логически. Например помниш в една група всички въстания, като мислиш за разликите и приликите между тях и кое след кое следва, в друга група помниш събитията, свързани с дейността на църквата, в трета група помниш датите, свързани с търговски споразумения.

Езикова асоциация - създаването на силни връзки между различни елементи също е стратегия за ефективно учене. Силните асоциации са полезни, защото когато видиш едно от двете неща, лесно ще си спомниш другото.

В предишната ни статия „10 правила за безопасно сърфиране в интернет“ ти споделихме как да създаваш сигурна парола. Обикновено колкото по-сигурна е, толкова по-трудно се помни. Не е задължително да бъде така – с  помощта на мнемоника вече можеш да помниш паролите си лесно и дълго.

Например, паролата MSR247ZapredpazvaneOt* спазва всички правила - дълга е, съдържа главни и малки букви, числа и специален символ, няма я в речника и не съдържа лични данни. Може да се запомни по следната логика: в момента навсякъде ни казват да си мием ръцете постоянно заради коронавируса. Всъщност паролата се разшифрова по следния начин: MSR идва от първите букви на мийте си ръцете, 247 - представлява 24 часа и 7 дни в седмицата (тоест постоянно), „за предпазване от“ - написано на шльокавица , * - звездичката представлява коронавируса, зaщото той има подобна форма. Така се получава фразата „Мийте си ръцете постоянно за предпазване от коронавирус“, която е лесна за помнене с горната логика.

Take a break - Telerik Academy School

7. Прави си почивки на всеки 30-50 минути

Учи за кратки времеви периоди - взимай си почивка, като се раздвижваш, слушаш музика или просто променяш обстановката си. Експертите предлагат да отделяме 30-50 минути за изучаване на нов материал. По-малко от 30 мин. просто не е достатъчно, а при повече от 50 мин. мозъкът ти се уморява от монотонната и еднообразна дейност и започва да заспива. Направи 5-10 минути почивка, преди да започнеш друга сесия. Така мозъкът ти си почива и може отново да се фокусира върху задачата си. Кратките, но чести учебни сесии са много по-продуктивни от по-дългите.

8. Пусни си на заден фон класическа музика

Българският учен, д-р Георги Лозанов, е доказал, че класическата музика помага на невроните в нашия мозък да се „настроят“ на правилната честота, в която да са готови да учат много по-ефективно и да запомнят много повече информация. Разбира се, има изключения и е възможно музиката да не ти допада, а по-скоро да те разсейва. Ако е така, по-добре да я изключиш.

9. Проветрявай помещението

Чистият въздух се отразява добре на мозъка. До него достига свеж въздух наситен с кислород и му помага да работи.

Вече знаеш подхода – изпробвай го

Запомнянето на нова информация с тези техники е лесно и забавно. Предизвикваме те през следващите дни да изпробваш всяка от тях и да следиш резултатите. Колко по-бързо учиш и има ли друго, което ти помага да си по-ефективен?

Други полезни ресурси:
Как да учите ефективно онлайн
10 правила за безопасно сърфиране в интернет

06/04/2020

Други избрани новини

16/04/2020

Как да търсиш ефективно информация в интернет

Днес проблем е не липсата, а прекомерното наличие на информация. Особено в условията на извънредно положение и учене онлайн е от голямо значение да можеш да отсяваш полезното. Как да намираш точно това, което търсиш, бързо и безпроблемно? Може да е предизвикателство, ако нямаш опит и познания за функциите на търсачката.

14/04/2020

Училищна Телерик Академия по време на извънредно положение

Разразилата се пандемия от коронавирус и наложеното извънредно положение в България промениха за дни начина, по който общуваме, работим и учим. Комуникациите и всички дейности, за които това беше възможно, преминаха онлайн. В тези условия мисията ни – да подготвяме децата за дигиталното бъдеще – е по-актуална от всякога, а дигиталното бъдеще се случва сега.

31/03/2020

Как да учите ефективно онлайн

Живеем в бързо променящ се свят, в който технологиите са от основно значение за нашето развитие. Сега повече от всякога в условията на извънредно положение и учене онлайн. Преминаването към дистанционно обучение е голямо предизвикателство за всички и налага създаването на нови методи и навици на учене. Затова споделяме изпитани методи, с които да учиш по-бързо и ефективно от вкъщи.

footer-school

Благодарим Ви!

You will receive an email from us shortly

check
footer-school

Всичко ново по имейл

Aбонирай се за месечния ни бюлетин