Ученици, които отиват на училище с желание
×
academy-school-top-info
Подготвяме следващите поколения за професиите на бъдещето с безплатни школи по програмиране и дигитални науки. Помогни ни да обучим още повече ученици. ВИЖ КАК.
news-banner

Новини

Ученици, които отиват на училище с желание

16/01/2019

Атанаска Мишонова: „Учениците идват в училище с охота, без присъствието им да е задължително“

Преподаването е призвание и мисия. Учителите, отдадени на своята работа, всеки ден допринасят за развитието и успеха на учениците си и помагат за изграждането на интелигентни и будни  младежи.

За да споделим добрите примери и практики, в поредица от интервюта ви срещаме с преподавателите в Училищна Телерик Академия. С тяхна помощ до момента обучихме над 10 хил. ученици от цялата страна на програмиране и дигитални технологии, подготвяйки следващите поколения лидери, специалисти и иноватори.

В началото на 2019 г. ще ви запознаем с Атанаска Мишонова от Кърджали, която е част от Училищна Телерик Академия вече повече от 5 години, а през обученията ѝ са преминали над 150 деца. Атанаска е учител по информатика и информационни технологии в местното Средно училище „Отец Паисий“ и забелязва, че когато се провеждат школите на Академията, училището се оживява. „Учениците идват да учат, без присъствието им в училище да е задължително.“

Atanaska Mishonova

Креативност в преподаването – рецепта за справяне с предизвикателствата

Малко след като се присъединява към мрежата ни от преподаватели, Атанаска разбира, че част от учениците ѝ нямат достъп до компютър у дома. Това възпрепятства упражненията им вкъщи, заради което се налага да подходи креативно и като отделя допълнително време и внимание, да помогне за подготовката на децата. Най-ярък спомен има от момче, което тогава е в 5 клас.

„Въпреки потенциала си, детето смяташе, че изостава и беше на крачка да се откаже, защото нямаше компютър вкъщи. За да продължи, организирах извънредни занимания с него и го убедих да идва в училище и с други групи. Така продължихме работа през цялата година. През следващата започна да се явява на състезания по информатика, а с помощта на спонсори успяхме да купим първия му компютър. Сега той учи в Математическа гимназия в по-голям град, а мечтата му е да работи в областта на програмирането“, спомня си Атанаска.

Завършилите ученици помагат на ново стартиралите

Училищна Телерик Академия остава притегателен център за учениците и дълго след като завършат обучението си. Много от децата, обучавали се в школата, се връщат вече като помощници. Посещават занятията и помагат на новите участници, като обясняват сложни алгоритми и съдействат за по-лесното разбиране на материала.

„В „голямото междучасие“ випускниците ни разказват свои преживявания от различни състезания и турнири, като обикновено споделят и лош опит. Тези истории и предизвикателства амбицират децата да поискат „и те да могат“ и да не се предават пред трудностите“, споделя Атанаска.

Най-ценните умения за следващите поколения

Според нея най-ценни за учениците са аналитичното мислене, което помага във всяка сфера от живота, работата в екип и познаването на дигиталните технологии.

„Съвременният човек трябва да владее дигиталните технологии, независимо в каква област се развива и работи. Децата още от най-ранна възраст се сблъскват с компютъра, интернет и умните машини. Затова е важно опознаването им да бъде с помощта на професионална подкрепа и обучение“, коментира Атанаска.

Според нея научен да търси решение на задачите по програмиране, ученикът ще приложи алгоритмите, подхода и натрупаната увереност и в живота. Защото търсенето на успешно решение на казус кара учениците да мислят разкрепостено, но същевременно и аналитично и да излизат от стереотипа.

„Твърде малко са предметите и часовете в задължителното училищно обучение, които изкарват учениците от рамката на учебника и го карат да мисли. Развиването на аналитично мислене и умения за работа в екип в Училищна Телерик Академия са особено важни за последващата им реализация“, споделя Атанаска.

16/01/2019

Други избрани новини

14/03/2019

Школа по дигитални науки с 80% момичета

В най-женския месец от годината ви срещаме с Красимира Найденова - преподавател по математика, информатика и ИТ в Национално училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ в гр. Котел. Нейната история развенчава два често срещани мита, че симбиозата между изкуствата и точните науки е невъзможна и че момичетата не се вълнуват от технологии.

15/02/2019

От школите на Училищна Телерик Академия до Оксфордския университет

Радослав е сред първите участници в Училищна Телерик Академия за деца, а сега му предстои да бъде студент в едно от водещите учебни заведения в света - Оксфордския университет. За място в него всяка година се борят над 20 хил. кандидати. Повече за подготовката му, предизвикателствата и успехите по пътя вижте от интервюто ни с Радослав.

12/12/2018

Добрите неща се случват не само по Коледа

Обучение, което подготвя следващите поколения за успешно бъдеще - достъпно за всички, всяка година. Това е мисията на Училищна Телерик Академия. А успехите на нашите ученици са доказателството за положителния ефект. За да продължим безплатните си програми по програмиране и дигитални технологии и да достигнем до още повече деца, имаме нужда от съмишленици като вас.

footer-school

Благодарим Ви!

You will receive an email from us shortly

check
footer-school

Всичко ново по имейл

Aбонирай се за месечния ни бюлетин