От школите на Училищна Телерик Академия до Оксфордския университет
×
academy-school-top-info
Подготвяме следващите поколения за професиите на бъдещето с безплатни школи по програмиране и дигитални науки. Помогни ни да обучим още повече ученици. ВИЖ КАК.
news-banner

Новини

От школите на Училищна Телерик Академия до Оксфордския университет

15/02/2019

Radoslav - Telerik Academy School

Радослав е сред първите участници в Училищна Телерик Академия за деца, а сега му предстои да бъде студент в едно от водещите учебни заведения в света - Оксфордския университет. За място в него всяка година се борят над 20 хил. кандидати. Но това само допълнително го мотивира и той е приет в специалност „Компютърни науки“.

Пътешествието на Радослав в света на програмирането започва в пети клас в школите на Училищна Телерик Академия. През годините той преминава през редица от обученията ни с фокус алгоритмично програмиране и разработка на приложения и печели десетки медали и състезания. Повече за подготовката му, предизвикателствата и успехите по пътя вижте от интервюто ни с Радослав.

Кога и как започна да се занимаваш с програмиране?

Започнах да се занимавам с информатика в 5 клас (2011 г.). Много съм благодарен, че успях да участвам в първия випуск на Училищна Телерик Академия (тогава Детска Телерик Академия), защото силно се запалих по състезателното програмиране така.

В шести клас се зароди интереса ми към "стандартното" програмиране – разработката на приложения. Исках да направя някой проект и се записах за поредицата курсове по програмиране на Академията със C#. След тях вече имах базова представа и как са устроени повечето езици за програмиране.

Срещна ли някакви трудности по пътя?

В седми клас бях оставил състезателното програмиране на заден план, тъй като тогава правенето на проекти ме влечеше повече. Година по-късно Есенния национален турнир по информатика станах предпоследен. Бях доста недоволен и реших да се опитам да стана по-добър.

Това ме накара да решавам изключително много задачи в следващите няколко месеца, да погледна отново всички лекции на Училищната Академия с фокус алгоритмично програмиране и да се готвя усилено. На Зимния турнир по информатика същата година успях да стана 3-ти в моята възрастова група и това ми даде още повече мотивация.

Годините ми продължи по подобен начин - с много подготовка и състезания - и в крайна сметка се класирах на Младежките Балканиадата през 2015 г. и 2016 г. и за Международната олимпиада през 2017 г. и 2018 г.

Radoslav - Telerik Academy School

Колко медала от състезания по информатика имаш до момента?

Близо 20 от национални състезания и близо 15 от международни. Но постижението, с което се гордея най-много, е златният ми медал и второто място на Международната Жаутиковска Олимпиада по информатика 2019. Силно се надявам това да се промени след Международната олимпиада през август тази година!

Смяташ ли, че е важно младите хора да бъдат дигитално грамотни? Защо?

Мисля, че общото мнение на този въпрос е едно и също - разбира се, че е важно. Ясно е, че технологиите навлизат все повече и повече в ежедневието ни и ако човек не е дигитално компетентен, той не е конкурентноспособен за огромна част от бъдещите работи. Затова смятам, че за един млад човек е изключително важно да е дигитално грамотен за бъдещата си кариера.

Какви са плановете ти занапред?

Най-близките ми планове са да завърша висше образование. Кандидатствах в специалност „Компютърни науки“ в Оксфорд. Приеха ме в началото на януари и най-вероятно ще продължа там. След това искам да работя нещо свързано с програмиране, като за сега най-интересни са ми сферите Big Data и Machine Learning.

Имаш ли вече предложения за работа или стаж?

Кандидатствах в две компании в София за това лято, като на едното съвсем скоро трябва да имам интервю.

Как ти помогна Академията, за да стигнеш до тук?

Училищна Телерик Академията ми даде основните знания и мотивацията да се занимавам с програмиране. Изключително благодарен съм за това!

Radoslav - Telerik Academy School
15/02/2019

Други избрани новини

26/03/2019

Шеметни резултати от НОИ 2019

Националната олимпиада по информатика събира на едно място най-добрите състезатели у нас. Тази година състезанието се проведе в Стара Загора на 15-17 март. Над 120 ученици се надпреварваха, а над половината (66%) от тях бяха възпитаници на Училищна Телерик Академия и се представиха феноменално. Вижте резултатите им.

14/03/2019

Школа по дигитални науки с 80% момичета

В най-женския месец от годината ви срещаме с Красимира Найденова - преподавател по математика, информатика и ИТ в Национално училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ в гр. Котел. Нейната история развенчава два често срещани мита, че симбиозата между изкуствата и точните науки е невъзможна и че момичетата не се вълнуват от технологии.

16/01/2019

Ученици, които отиват на училище с желание

Атанаска Мишонова е част от Училищна Телерик Академия вече повече от 5 години, а през обученията ѝ са преминали над 150 деца. Атанаска е учител по информатика и информационни технологии в СУ „Отец Паисий“ в Кърджали и забелязва, че когато се провеждат школите на Академията, училището се оживява. „Учениците идват да учат, без присъствието им в училище да е задължително.“

footer-school

Благодарим Ви!

You will receive an email from us shortly

check
footer-school

Всичко ново по имейл

Aбонирай се за месечния ни бюлетин