Школа по дигитални науки с 80% момичета
×
academy-school-top-info
Подготвяме следващите поколения за професиите на бъдещето с безплатни школи по програмиране и дигитални науки. Помогни ни да обучим още повече ученици. ВИЖ КАК.
news-banner

Новини

Школа по дигитални науки с 80% момичета

14/03/2019

Telerik Academy School

В най-женския месец от годината ви срещаме с Красимира Найденова - преподавател по математика, информатика и ИТ в  Национално училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ в гр. Котел. Нейната история развенчава два често срещани мита, че симбиозата между изкуствата и точните науки е невъзможна и че момичетата не се вълнуват от технологии.

Красимира става част от преподавателския колектив на Училищна Телерик Академия с откриването на първата школа по Дигитални науки за ученици в 8-12 клас в Котел тази учебна година. В школата днес се обучават над 20 деца, 80% от които момичета.

Как стартира школата на Училищна Телерик Академия в Котел?

Интересът на децата към новите технологии винаги е бил много голям и възможността да се докоснат до тях. Те искат да разберат повече за интернет мрежата, за нейните потайности и възможности и, разбира се, как да се пазят от скритите капани в нея.

Затова и желанието им да участват в едно ново предизвикателство ни помогна да сформираме група от 21 участници. Всъщност желаещите бяха много повече, но ангажираността на децата  предвид тяхното обучение в училището не позволи на всички да се включат в групата.  

Интересът към програмата от страна на момичетата е много висок. На какво се дължи това според Вас?

Така е. В групата „Дигитални науки“ за 8-12 клас от общо 21 участници - 17 са момичета и 4 са момчета. По-сериозното женско присъствие според мен се дължи на факта, че те подхождат по-амбициозно, по-мотивирани са и желанието им да научат нещо ново и да докажат, че са можещи, по-добри и знаещи, е от голямо значение за тях.

Какво според вас е необходимо, за да може повече момичета да навлязат в света на технологиите?
За да може повече момичета да започнат да се занимават с програмиране и дигитални технологии, според мен е необходимо да имат възможност да видят по-отблизо ползите от това. Да разберат, че не е толкова трудно и страшно, а дори е забавно.  

От старта на Училищна Телерик Академия до днес през безплатните ни обучения по програмиране и дигитални технологии са преминали над 10 000 момичета и момчета. Помогнете ни да достигнем до още 2 000 деца в 20 града до 2020 г., като ни подкрепите в акселераторската програма на Global Giving.

14/03/2019

Други избрани новини

26/03/2019

На гости от Босна и Херцеговина и Черна гора

През март организирахме специална работилница за 40 момичета от Босна и Херцеговина и Черна гора в Училищна Телерик Академия. Страхотната група от ученици и студенти на възраст между 17 и 22 г. посетиха България по покана на Български център на жените в технологиите (BCWT) в рамките на програмата „Female Youth 4ICT“ и бяха наши гости.

26/03/2019

Шеметни резултати от НОИ 2019

Националната олимпиада по информатика събира на едно място най-добрите състезатели у нас. Тази година състезанието се проведе в Стара Загора на 15-17 март. Над 120 ученици се надпреварваха, а над половината (66%) от тях бяха възпитаници на Училищна Телерик Академия и се представиха феноменално. Вижте резултатите им.

15/02/2019

От школите на Училищна Телерик Академия до Оксфордския университет

Радослав е сред първите участници в Училищна Телерик Академия за деца, а сега му предстои да бъде студент в едно от водещите учебни заведения в света - Оксфордския университет. За място в него всяка година се борят над 20 хил. кандидати. Повече за подготовката му, предизвикателствата и успехите по пътя вижте от интервюто ни с Радослав.

footer-school

Благодарим Ви!

You will receive an email from us shortly

check
footer-school

Всичко ново по имейл

Aбонирай се за месечния ни бюлетин