Как да те приемат в един от водещите технически университети в Европа?
×
academy-school-top-info
Подготвяме следващите поколения за професиите на бъдещето с безплатни школи по програмиране и дигитални науки. Помогни ни да обучим още повече ученици. ВИЖ КАК.
news-banner

Новини

Как да те приемат в един от водещите технически университети в Европа?

17/07/2019

Nikolay Blagoev Telerik Academy School


Николай е част от алумни клуба на Училищна Телерик Академия, а от тази учебна година е и студент в Техническия университет в Делфт. Повече за мотивацията му да се занимава с програмиране и подготовката, която му помага да се пребори за място в един от най-престижните технологични университети, може да видите в следващите редове.

Разкажи ни повече за себе си.
Първата ми среща с програмирането беше на 10-годишна възраст, като преди това наблягах на математиката. От първи клас започнах да взимам участие в математически състезания. Горд съм с факта, че седем поредни години бях сред отличените в „Успелите деца на България“ заради успехите си в математиката и информатиката.

Как обучението ти в Училищна Телерик Академия допринесе за приема ти в Техническия университет в Делфт, Холандия?
С информатика започнах да се занимавам в 5-ти клас в Училищна Телерик Академия в школата на Явор Никифоров-Яшу. Той ме запали по програмирането. През годините съм участвал в голям брой състезания под негово ръководство, като бях част от софийския отбор по информатика.

Обучението в Училищна Телерик Академия постави основите на интереса ми към информатиката и програмирането. Помогна ми да развия начин на мислене, който е полезен при боравенето с всеки програмен език. В 10-ти клас вече знаех какво искам да изучавам в университета – „Компютърни науки“, а в 11-ти клас започнах да разглеждам различни варианти за обучение в чужбина. След като посетих няколко университета, се спрях на Техническия университет в Делфт. В него приемат лимитиран брой кандидати, като тази година имаше над 1300 желаещи, и се преминава през дълга изпитна процедура.

Постигнатите през годините успехи ми помогнаха в първия етап от кандидатстване, за който се изискваше автобиография. Финалният изпит, въз основа на който трябваше да се оформи класирането за приема, тестваше уменията по математика, логическо мислене и алгоритми. Отново много ми помогнаха познанията ми по програмиране от Училищна Телерик Академия. Приеха ме с много високи резултати, като най-силно се бях представил именно в частта за алгоритми.

С какво искаш да се занимаваш занапред?
Обичам да съчетавам познанията си в различни сфери. Компютърните науки ме спечелиха с това, че дават възможност за широко развитие в различни сфери. Мисля, че ТУ Делфт ще допълни досегашните ми знания и опит. Харесва ми, че в него се разработват много иновативни проекти. В бъдеще бих искал да се занимавам с разработка на игри и приложения или с изкуствен интелект.

Кои са най-ценните знания, които получи в Академията?
Като най-ключови бих определил начина на мислене, на който ни учат, познания за същността на програмирането и не на последно място методиката за решаване на проблеми.

В момента и брат ми посещава школите на Училищна Телерик Академия. В неделя сутрин е на Разработка на игри, а в следобедните часове – на Алгоритми с Яшу. Месеци наред неделите му преминават тук и въпреки натоварения му график винаги ходи с голям ентусиазъм.

Какво би посъветвал останалите ученици?
Знанията, които ще придобиете по време на обучението по програмиране или дигитални науки в Училищна Телерик Академия, ще са ви полезни в бъдеще.

17/07/2019

Други избрани новини

17/07/2019

Положителният ефект на Училищна Телерик Академия - инфографика

Вече близо 10 г. подготвяме следващите поколения за дигиталните професии на бъдещето с програми по алгоритмично програмиране, разработка на игри и дигитални науки. Обучили сме безплатно над 10 000 ученици досега, като през учебната 2018-2019 г. достигнахме рекордните 1600 деца в 65 школи. Научете повече за ефекта от програмите ни в нашата инфографика.

17/07/2019

Рекорден брой ученици в Училищна Телерик Академия през 2018-2019 г.

Вълнуваме се да споделим, че през учебната 2018-2019 г. обучихме безплатно на програмиране и дигитални технологии над 1600 деца и младежи в 67 школи в 15 града в България. Програмата е отворена за ученици от всички възрасти, а приемът за следващата учебна година ще стартира в началото на есента.

04/06/2019

Незабравимо състезание по разработка на игри в Деня на детето

Тази година отбелязахме 1 юни по още по-вълнуващ, изпълнен с много празнично настроение и приятни емоции начин. В Училищна Телерик Академия в София организирахме ежегодното състезание по разработка на игри „GameDev“ за ученици от школите ни. Те разполагаха с пет астрономически часа, за да създадат своите страхотни игри и да покажат какво са научили през годината.

footer-school

Благодарим Ви!

You will receive an email from us shortly

check
footer-school

Всичко ново по имейл

Aбонирай се за месечния ни бюлетин