Учител по призвание
×
academy-school-top-info
Подготвяме следващите поколения за професиите на бъдещето с безплатни школи по програмиране и дигитални науки. Помогни ни да обучим още повече ученици. ВИЖ КАК.
news-banner

Новини

Учител по призвание

27/03/2018

За Петя Миронова преподаването винаги е било най-желаната професия. Затова веднага след като завършва висшето си образование със специалност „Математика и информатика“, става учител по информатика и ИТ в родния си град Враца. Това че трябва непрекъснато да усъвършенства и повишава знанията си и да е в крак с динамично променящите се технологии, за да поддържа високо ниво на преподаване, я мотивира още повече. През 2015 г. се присъединява към екипа на Училищна Телерик Академия във Враца, където до момента безплатно обучение по програмиране са преминали над 120 деца. А от февруари ръководи новата ни програма по дигитални науки в региона.

Вижте какво кара Петя да обича професията си и как тя съумява да запали интереса на ученици от различни възрасти към програмирането и дигиталните технологии.

Petia Mironova - Telerik Kids Academy

Защо е необходимо учениците да се запознаят с дигиталните технологии и програмирането от ранна възраст?

Със или без наше участие децата започват да ползват дигитални технологии от съвсем ранна възраст. Те растат с технологиите и ги приемат за даденост, без която не могат. Ролята на програми като „Дигитални науки“ е да направи ползването на технологиите по-осъзнато, целенасочено, разумно и отговорно. Така учениците могат да се възползват от всички възможности, които технологиите им дават, без да поемат рискове.     

Коя е любимата част от работата ти в Училищна Телерик Академия?

Когато обичаш професията си, даваш всичко от себе си. Учебните часове могат да бъдат изтощителни, но чувството на удовлетвореност от това, че си бил полезен и си предал знания, е голямо.

Също ми харесва концепцията на програмата „Дигитални науки“. Имаме поставени цели, план и учебно съдържание, но всичко подлежи на обсъждане и обмисляне, така че програмата да бъде гъвкава спрямо интересите на децата, за да бъде атрактивна и същевременно полезна.

Друга любима част от работата ми е комуникацията с позитивния екипа на Училищна Телерик Академия. Работата с тях е приятна и спокойна. Липсва напрежението, което българският учител е приел за неизбежно в ежедневието си. Този екип показва как трябва да се работи за едно по-добро образование в България.

Petia Mironova Telerik Kids Academy Vratsa

За кого са подходящи програмите „Алгоритмично програмиране“ и „Дигитални науки“ на Училищна Телерик Академия?

Преди стартирането на школата по алгоритмично програмиране имах опасения, че учениците в 4-5 клас ще приемат програмирането като твърде трудно. Но с подходящо подбрани задачи може да се запали интересът на децата и всички могат да овладеят основни знания в програмирането. В Училищна Телерик Академия те развиват качества като задълбочено мислене, анализиране и решаване на проблеми, които са полезни за ученето им по всички предмети в училище. За да се справя ученикът отлично на състезания по информатика, е необходимо да възприеме програмирането като своя наука. Да му доставя удоволствие, да работи самостоятелно вкъщи и да се стреми към решаването на все по-сложни проблеми.

Програмата по дигитални науки е широко приложима и подходяща за всички деца, които се увличат от технологиите и са любознателни. Затова и интересът към пилотното издание на програмата във Враца беше голям. Проведохме входен изпит, след който започнахме обучението в Регионалната библиотека „Христо Ботев“ с 23 деца от 4 до 7 клас и от различни училища в града.

Petia_Mironova_Telerik_Kids_Academy_Vratsa

Какво учат децата в съответните програми?

В школата по алгоритмично програмиране се изучава езикът за програмиране C++, учениците решават задачи и участват в състезанията на Училищна Телерик Академия. Състезанията са важен момент в програмата, защото те будят конкурентен дух у децата и стремеж да се развиват и представят все по-добре

Темите в програмата по дигитални науки са много разнообразни, като постоянно разчупваме рамките на уроците в училище. Основен момент е изграждането на дигитална култура у учениците с теми като безопасен интернет, поверителност и сигурност, взаимоотношения и комуникации, кибертормоз, дигитален отпечатък  и информационна грамотност. В рамките на програмата учениците разбират как да учат по-ефективно и създават самостоятелно първите си сайтове. Преди всичко помагаме на учениците да развият умения и компетенциите, които ще са задължителни за поколението на 21-ви век, независимо от професията.

Petia_Mironova_Telerik_Kids_Academy_Vratsa_4

Кое е най-ценното умение, което учениците усвояват в рамките на Училищна Телерик Академия?

Училищна Телерик Академия изгражда много и ценни умения у децата - от програмирането и писането на първи редове код, до решаването на сложни задачи. Не по-малко важни са развитието на паметта и способността за учене или пък уменията да използват мрежата пълноценно и отговорно като дигитални граждани.

Не на последно място учениците надграждат комуникационните си умения, като обсъждат въпроси, разказват си истории и дори спорят. Например, още в първата ни среща децата, които са от различни училища в града и на различни възрасти, много бързо се запознаха, намериха допирни точки и започнаха да общуват свободно.
27/03/2018

Други избрани новини

18/04/2018

Програмирането – интерактивно и интересно

Срещаме ви с Атанас Вълчев, който е шестокласник в ППМГ „Гео Милев“ и за втора поредна година участва в школата на Училищна Телерик Академия в Стара Загора с ръководител Живка Стойчева. Натрупал сериозни познания и опит в рамките на програмата, Атанас разказва за своето обучение.

18/04/2018

2/3 от медалистите на НОИ са възпитаници на Училищна Телерик Академия

На 17-18 март 2018 г. в Стара Загора се проведе финалният етап на Националната олимпиада по информатика. Едно от най-важните състезания през годината, което учениците в школите ни по алгоритмично програмиране очакват с нетърпение. Усърдната им подготовка и упорит труд през изминалите месеци дадоха отличен резултат.

26/03/2018

Училищна Телерик Академия в Ловеч и Луковит

Фондация „Телерик Академия“ стартира две нови школи по програмиране и дигитални технологии за деца в Ловеч и Луковит. Обученията се организират в партньорство с област Ловеч и имат за цел да подготвят учениците от региона за професиите на бъдещето и да ги въоръжат с ключови дигитални умения. Те са насочени към деца в 4-7 клас и ще започнат в началото на учебната 2018-2019 г. Както останалите над 50 школи на Фондация „Телерик Академия“ в 13 града в страната и тези ще бъдат безплатни за младежите и техните родители.

footer-school

Благодарим Ви!

You will receive an email from us shortly

check
footer-school

Всичко ново по имейл

Aбонирай се за месечния ни бюлетин