Донка Капралова: „Училищна Телерик Академия дава равен шанс на всички деца да развият ключови дигитални умения и знания по програмиране“
×
academy-school-top-info
Подготвяме следващите поколения за професиите на бъдещето с безплатни школи по програмиране и дигитални науки. Помогни ни да обучим още повече ученици. ВИЖ КАК.
news-banner

Новини

Донка Капралова: „Училищна Телерик Академия дава равен шанс на всички деца да развият ключови дигитални умения и знания по програмиране“

13/11/2017

Този месец разговаряме с един от първите преподаватели в Училища Телерик Академия - Донка Капралова. В школата в Габрово тя подготвя някои от топ шампионите по информатика в България. Нейн възпитаник е и Мартин Копчев, който тази година спечели златен медал от първата Европейска младежка олимпиада по информатика - eJOI. 

Тя е завършила Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с две специалности – компютърен програмист и учител по математика, които съумява да съчетае прекрасно, като става първият учител по информатика в ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ Габрово, а по-късно учител по математика в Националната Априловска гимназия. Водена от любовта си към преподаването, Донка постоянно поема нови предизвикателства. Съавтор е на учебници по математика, инициира състезания и води школи по информатика и математика. Тя е част и от мрежата от учители на  Училищна Телерик Академия от самото начало на проекта.

Donka Kapralova - Telerik Kids Academy GabrovoДонка Капралова заедно с учениците си в Училищна Телерик Академия 

Как решихте да станете част от преподавателската общност на Училищна Телерик Академия?
Когато през 2011 г. беше обявен стартът на програмата за обучение на деца в 4-6 клас по програмиране, без колебание реших да приема предизвикателството, защото обичам да работя с деца на тази възраст. За периода от 2011 до 2017 г. съм водила общо 10 групи, в които са се обучавали над 130 ученици.

Защо според вас е важно децата от ранна възраст да учат програмиране?
Систематичните занимания по програмиране помагат на децата да получат ценни знания и умения, както и увереност да участват в националните състезания по информатика. При добро представяне на турнирите и олимпиадите те получават значително предимство, когато кандидатстват в училище или университет. Дори и да не станат състезатели, децата придобиват нужните умения и самочувствие, за да постигат по-лесно дадена цел, независимо от сферата на дейност или естеството на проблема, пред който се изправят.

Какъв е профилът на децата, които участват в школата? Могат ли външни за училището ученици да се включат през учебната 2017-2018 г.
Участниците в моите групи са деца с интереси към математиката и информатиката. В четвърти клас те идват от различни начални и основни училища в Габрово, всички водени от любопитство и желание да се научат да програмират. В пети и шести клас продължават обучението си в специализирани за възрастта им групи на Училищна Телерик Академия.

Коя е любимата част от работата ви в Училищна Телерик Академия?
Радостните възгласи по време на онлайн състезанията, когато децата са получили максимален брой точки на някоя от задачите.

А какви са ползите за учениците от участието им в тях?
Безплатното обучение в школите на Училищна Телерик Академия, организирано както в големи, така и в по-малки населени места дава равен шанс на всички деца да развият ключови дигитални умения и знания по програмиране. 

Какво пожелавате на учениците на старта на новата учебна година?
На учениците, които се обучават в Училищна Телерик Академия за първа година пожелавам да съхранят първоначалния си ентусиазъм и жаждата си за нови знания дори и тогава, когато срещнат първите трудности. На учениците във второ и трето ниво, пожелавам упоритост и постоянство, за да се докоснат до красотата на програмирането и изпитат интелектуално удовлетворение от постигнатото.

През учебната 2017-2018 г. Донка Капралова води начална група за четвъртокласници и група за напреднали - шестокласници, в рамките на Училищна Телерик Академия в Габрово.

13/11/2017

Други избрани новини

13/12/2017

5 медала от Есенния турнир по информатика

Учениците в Училищна Телерик Академия се представиха отлично по време на Националния есенен турнир по информатика, който се проведе на 24-26 ноември в Шумен. Те спечелиха един златен, два сребърни и два бронзови медала в групите 4-5 клас (Е) и 6-7 клас (D). Шампионите идват от няколко различни школи на Академията в страната.

24/11/2017

Училищна Телерик Академия стартира школа по програмиране в Севлиево

През ноември беше открита първата школа по програмиране на Училищна Телерик Академия в гр. Севлиево. Тя е насочена към ученици в 4-7 клас с интерес към дигиталните технологии, математиката и създаването на компютърни програми. Обучението е безплатно за децата и техните родители.

27/09/2017

Отворен е приемът в Училищна Телерик Академия в Плевен

На 7 октомври в школата ни в гр. Плевен стартират две нови групи по програмиране, подходящи съответно за напълно начинаещи и за деца с познания в областта. Кандидатстването е отворено до 5 октомври. Обученията се провеждат в Математическа гимназия „ Гео Милев“ и са безплатни за учениците.

footer-school

Благодарим Ви!

You will receive an email from us shortly

check
footer-school

Всичко ново по имейл

Aбонирай се за месечния ни бюлетин