×
academy-school-top-info
Подготвяме следващите поколения за професиите на бъдещето с безплатни школи по програмиране и дигитални науки. Помогни ни да обучим още повече ученици. ВИЖ КАК.
news-banner

Новини

Школа по дигитални науки с 80% момичета

14/03/2019

Telerik Academy School

В най-женския месец от годината ви срещаме с Красимира Найденова - преподавател по математика, информатика и ИТ в  Национално училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ в гр. Котел. Нейната история развенчава два често срещани мита, че симбиозата между изкуствата и точните науки е невъзможна и че момичетата не се вълнуват от технологии.

Красимира става част от преподавателския колектив на Училищна Телерик Академия с откриването на първата школа по Дигитални науки за ученици в 8-12 клас в Котел тази учебна година. В школата днес се обучават над 20 деца, 80% от които момичета.

Как стартира школата на Училищна Телерик Академия в Котел?
Интересът на децата към новите технологии винаги е бил много голям и възможността да се докоснат до тях. Те искат да разберат повече за интернет мрежата, за нейните потайности и възможности и, разбира се, как да се пазят от скритите капани в нея.

Затова и желанието им да участват в едно ново предизвикателство ни помогна да сформираме група от 21 участници. Всъщност желаещите бяха много повече, но ангажираността на децата  предвид тяхното обучение в училището не позволи на всички да се включат в групата.  

Интересът към програмата от страна на момичетата е много висок. На какво се дължи това според Вас?
Така е. В групата „Дигитални науки“ за 8-12 клас от общо 21 участници - 17 са момичета и 4 са момчета. По-сериозното женско присъствие според мен се дължи на факта, че те подхождат по-амбициозно, по-мотивирани са и желанието им да научат нещо ново и да докажат, че са можещи, по-добри и знаещи, е от голямо значение за тях.

Какво според вас е необходимо, за да може повече момичета да навлязат в света на технологиите?За да може повече момичета да започнат да се занимават с програмиране и дигитални технологии, според мен е необходимо да имат възможност да видят по-отблизо ползите от това. Да разберат, че не е толкова трудно и страшно, а дори е забавно.  

От старта на Училищна Телерик Академия до днес през безплатните ни обучения по програмиране и дигитални технологии са преминали над 10 000 момичета и момчета. Помогнете ни да достигнем до още 2 000 деца в 20 града до 2020 г., като ни подкрепите в акселераторската програма на Global Giving.

14/03/2019

Други избрани новини

09/09/2019

Отваряме приема за учебната 2019-2020 г. в 90 школи в 25 града

Новата учебна година в Училищна Телерик Академия започва с летящ старт. Поставяме началото, като отваряме врати в над 90 школи в рекордните 25 града в цялата страна. Стартираме приема за програмите ни за 4-7 и 8-12 клас. Учениците ще могат да кандидатстват онлайн през сайта ни до 22-ри септември в София и до 29-ти за останалите градове в страната.

09/09/2019

Кандидатстване в Училищна Телерик Академия в 3 лесни стъпки

Ако искате да подготвите детето си за професиите на бъдещето, в Училищна Телерик Академия ще намерите специализирани за всяка възраст програми, които ще го въоръжат с нужните дигитални умения. В тях ще се научи да управлява технологиите, ще опознае основите на програмирането и развие логическото си мислене и креативност - и това е само началото.

17/07/2019

Положителният ефект на Училищна Телерик Академия - инфографика

Вече близо 10 г. подготвяме следващите поколения за дигиталните професии на бъдещето с програми по алгоритмично програмиране, разработка на игри и дигитални науки. Обучили сме безплатно над 10 000 ученици досега, като през учебната 2018-2019 г. достигнахме рекордните 1600 деца в 65 школи. Научете повече за ефекта от програмите ни в нашата инфографика.

footer-school

Благодарим Ви!

You will receive an email from us shortly

check
footer-school

Всичко ново по имейл

Aбонирай се за месечния ни бюлетин