×
academy-school-top-info
Приемът за учебната 2020-2021 г. в 6 града е все още отворен. КАНДИДАТСТВАЙ СЕГА.
news-banner

Новини

Школа по дигитални науки с 80% момичета

14/03/2019

Telerik Academy School

В най-женския месец от годината ви срещаме с Красимира Найденова - преподавател по математика, информатика и ИТ в  Национално училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ в гр. Котел. Нейната история развенчава два често срещани мита, че симбиозата между изкуствата и точните науки е невъзможна и че момичетата не се вълнуват от технологии.

Красимира става част от преподавателския колектив на Училищна Телерик Академия с откриването на първата школа по Дигитални науки за ученици в 8-12 клас в Котел тази учебна година. В школата днес се обучават над 20 деца, 80% от които момичета.

Как стартира школата на Училищна Телерик Академия в Котел?
Интересът на децата към новите технологии винаги е бил много голям и възможността да се докоснат до тях. Те искат да разберат повече за интернет мрежата, за нейните потайности и възможности и, разбира се, как да се пазят от скритите капани в нея.

Затова и желанието им да участват в едно ново предизвикателство ни помогна да сформираме група от 21 участници. Всъщност желаещите бяха много повече, но ангажираността на децата  предвид тяхното обучение в училището не позволи на всички да се включат в групата.  

Интересът към програмата от страна на момичетата е много висок. На какво се дължи това според Вас?
Така е. В групата „Дигитални науки“ за 8-12 клас от общо 21 участници - 17 са момичета и 4 са момчета. По-сериозното женско присъствие според мен се дължи на факта, че те подхождат по-амбициозно, по-мотивирани са и желанието им да научат нещо ново и да докажат, че са можещи, по-добри и знаещи, е от голямо значение за тях.

Какво според вас е необходимо, за да може повече момичета да навлязат в света на технологиите?За да може повече момичета да започнат да се занимават с програмиране и дигитални технологии, според мен е необходимо да имат възможност да видят по-отблизо ползите от това. Да разберат, че не е толкова трудно и страшно, а дори е забавно.  

От старта на Училищна Телерик Академия до днес през безплатните ни обучения по програмиране и дигитални технологии са преминали над 10 000 момичета и момчета. Помогнете ни да достигнем до още 2 000 деца в 20 града до 2020 г., като ни подкрепите в акселераторската програма на Global Giving.

14/03/2019

Други избрани новини

28/09/2020

Защо да учиш дигитални науки?

Независимо дали ще избереш да се занимаваш с програмиране или да се развиваш в друга област, уменията да управляваш дигиталните технологии и да пишеш код, ще ти помогнат да си намериш перспективна и интересна работа и да се превърнеш в предпочитан специалист. Как може да стане това?

29/09/2020

Защо да учиш алгоритмично програмиране?

Чудиш се дали алгоритмичното програмиране е за теб? Юлия Димитрова е преподавател по информатика и ИТ с изключителен опит. От 20 години тя подготвя състезатели по програмиране и е обучила над 200 деца. В следващите редове тя ще ти разкаже малко повече за програмата на Училищна Телерик Академия и тайните на алгоритмичното програмиране.

06/08/2020

Ученикът учител – Цветелин Цецков

Цветелин Цецков е част от преподавателската ни мрежа в направление „Разработка на игри“ за 8-12 клас. Той е само на 19 години, но вече има зад гърба си една година опит като преподавател в родния си град. В следващите редове ще ни разкаже какво е да си едновременно учител и ученик и защо се е насочил към преподаването.

footer-school

Благодарим Ви!

You will receive an email from us shortly

check
footer-school

Всичко ново по имейл

Aбонирай се за месечния ни бюлетин